Spletne trgovine rastejo kot gobe po dežju. In s tem se tudi povečuje število lažnih spletnih trgovin, ki so namenjene samo temu, da jim nakažete denar in za to ne dobite ničesar.

Zatorej previdno, če naletite na tako ugodno ponudbo, kot sem nanjo naletel pred dnevi, ko ne verjamete svojim očem in bi takoj nakupili vse, kar vam ponujajo:

Nikon D700 Black SLR 12.1MP, cena namesto €2283.00 samo €1322.00
Nikon Nikkor Zoom Lens ED AF-S – 24-70mm, F/2.8, cena namesto €1279.00, samo €740.00

Vendar je bilo prelepo da bi bilo res. Ko sem že nabral stvari v košarico in bil pred plačilom (na strani ponujajo možnost plačila z različnimi karticami – VISA, MasterCard…) se je zgodilo nekaj čudnega. Namreč za Slovenijo ne obstaja možnost plačila preko kartice, ampak samo direktno bančno nakazilo! Ups. Tega pa se jaz ne grem. Nikoli!
Nič več tako zaslepljen z ugodno ponudbo, sem si šel pogledat stvari z druge strani…

syndeck

Domena – je bila registrirana:
ICANN Registrar: GROUP NBT PLC AKA NETNAMES
Created: 2009-01-10
Expires: 2010-01-10
Lastnik domene je:
SYNDEC LIMITED
Thornton House
BRISTOL
BS8 1AT
UK

Ti podatki so povsem ok. In bi jim zaupal. Ampak Google mi je postregel z malce drugačnimi podatki, ki so mi bili seveda bolj zanimivi. Namreč zadnji del – items.php?id=84184673 sem vpisal v iskalnik in dobil cel kup rezultatov: Syndeck, Holater, Evadis, Onich – večina strani je bila seveda že nedosegljiva, ampak Google Cache naredi svoje. In kaj kmalu ugotoviš, da so si vse spletne trgovine zelo zelo podobne. In da vse delujejo po enakem principu.
Obljubiti nizke cene, pobrati denar in zapreti vse skupaj.

Ker mi to ni bilo dovolj, sem brskal naprej in našel zapis Scammers Going ‘Pro’, ki je potrdil moje zgornje ugotovitve. In še cel kup spletnih trgovin, ki so delovale na enak princip kot deluje Syndeck.

Torej, preden se odločitev za nakup v spletnih trgovinah v tujini, preverite če so cene res takšne zato, ker so oni tako prijazni do vas, ali pa je zadaj kakšen kolosalni nateg in še preden se boste zavedali, da ste ob precejšnjo vsoto denarja, bodo oni že vse skupaj zaprli in izginili naprej v brezskončna prostranstva interneta.