Spletne trgovine rastejo kot gobe po dežju. In s tem se tudi povečuje število lažnih spletnih trgovin, ki so namenjene samo temu, da jim nakažete denar in za to ne dobite ničesar.

Zatorej previdno, če naletite na tako ugodno ponudbo, kot sem nanjo naletel pred dnevi, ko ne verjamete svojim očem in bi takoj nakupili vse, kar vam ponujajo:

Nikon D700 Black SLR 12.1MP, cena namesto €2283.00 samo €1322.00
Nikon Nikkor Zoom Lens ED AF-S – 24-70mm, F/2.8, cena namesto €1279.00, samo €740.00

Vendar je bilo prelepo da bi bilo res. Ko sem že nabral stvari v košarico in bil pred plačilom (na strani ponujajo možnost plačila z različnimi karticami – VISA, MasterCard…) se je zgodilo nekaj čudnega. Namreč za Slovenijo ne obstaja možnost plačila preko kartice, ampak samo direktno bančno nakazilo! Ups. Tega pa se jaz ne grem. Nikoli!
Nič več tako zaslepljen z ugodno ponudbo, sem si šel pogledat stvari z druge strani…

syndeck

Domena – je bila registrirana:
ICANN Registrar: GROUP NBT PLC AKA NETNAMES
Created: 2009-01-10
Expires: 2010-01-10
Lastnik domene je:
SYNDEC LIMITED
Thornton House
BRISTOL
BS8 1AT
UK

Ti podatki so povsem ok. In bi jim zaupal. Ampak Google mi je postregel z malce drugačnimi podatki, ki so mi bili seveda bolj zanimivi. Namreč zadnji del – items.php?id=84184673 sem vpisal v iskalnik in dobil cel kup rezultatov: Syndeck, Holater, Evadis, Onich – večina strani je bila seveda že nedosegljiva, ampak Google Cache naredi svoje. In kaj kmalu ugotoviš, da so si vse spletne trgovine zelo zelo podobne. In da vse delujejo po enakem principu.
Obljubiti nizke cene, pobrati denar in zapreti vse skupaj.

Ker mi to ni bilo dovolj, sem brskal naprej in našel zapis Scammers Going ‘Pro’, ki je potrdil moje zgornje ugotovitve. In še cel kup spletnih trgovin, ki so delovale na enak princip kot deluje Syndeck.

Torej, preden se odločitev za nakup v spletnih trgovinah v tujini, preverite če so cene res takšne zato, ker so oni tako prijazni do vas, ali pa je zadaj kakšen kolosalni nateg in še preden se boste zavedali, da ste ob precejšnjo vsoto denarja, bodo oni že vse skupaj zaprli in izginili naprej v brezskončna prostranstva interneta.

6 Responses to Syndeck, Holater, Evadis, Onich – spletne trgovine ki vas nategnejo!

 1. Tina pravi:

  Povzeto iz enega pasjega foruma:
  Pred ‘ugodnim’ nakupom v spletnih trgovinah, preverite spletno trgovino na sledeči povezavi:

  http://www.whois.net/

  Trgovine, ki imajo IZREDNO nizke cene, se ponavadi izkažejo za fake trgovine. Rezultat poizvedovanja na gornjem naslovu vam bo povedal od kdaj, kako dolgo in na čigavo ime je registrirana domena.
  Če je domena registrirana npr. 3 dni, potem je e-trgovina sigurno nateg.

 2. UrosG pravi:

  Vidiš ko si odlašal, zdaj so pa cene dvignili :D Drugače pa takšne natege poznam in prav čudi me, da vsi ti silni anti scam plugini v primeru takšnih strani uporabnika ne opozorijo.

 3. Davor pravi:

  Tvoj odnos me navdušuje, Had. Neznane telefonske številke ne dvigneš, neznanemu spletnemu mestu pa bi meni nič, tebi nič nakazal nekaj jurčkov ojrotev?! Meni res nič, tebi pa dva manj :)
  Sam sovražim, če na spletni strani ni vidna tudi pozicija v realnem svetu, kajti ne strinjam se, da sta dva vzporedna sveta, svet je samo en. To opaziš najpozneje, ko na tvojem realnem računu manjkata 2K€. Jaz se niti ne pogovarjam z domačimi spletnimi stranmi, ki nimajo navedenega naziva firme, naslova sedež, telefona, spletne pošte (pa ne tiste: obrazec spletne pošte preko neta).
  Sem pa res videl ljudi, ki so recimo vplačevali FOREX in za to prejeli potrdilo o vplačilu in podatkom o prejemniku plačila npr: SYNDEC LIMITED, BRISTOL, UK.
  Brez naslova, brez pogodbe, brez k..a! Človek, ki se komaj preživlja 2x 5K€.
  Če boš šel pa potem tožit tako firmo, (če je slučajno obstajala) te bo tuj odvetnik stal več kot si izgubil. V tujini torej še 10x bolj previdno.

 4. had pravi:

  @davor: povsem prav imas.. res sem na tem podrocju malce dvolicen :) na telefon se ne oglasam, preko neta pa nakazujem denar :)

  ampak preden potrdim nakazilo, naredim taksen background check, da sem vsaj deloma preprican, da je vse ok :) in vecinoma placujem preko paypala.. v redkih izjemah z amexom..

  ja, pogoltnost v tem primeru bi me krepko stala :)

  @urosg: ce pa se vedno ne vem, c al n :)

 5. UrosG pravi:

  :) oglasi se v Celju pa te prepričam :D :D

 6. Joško pravi:

  Syndeck me je privabil s cenam, vendar je danes web stran že zaprta. Pravilno! Na srečo se mi ni mudilo z nakupi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.