Google Gmail, najbolj priljubljen zastonjski ponudnik elektronske pošte je včeraj doživel Gfail – izpad skoraj epskih razsežnosti.
Nekateri so to primerjali s koncem sveta, drugi so se začeli spraševati če je to Google naredil zanalašč, da ljudje po svetu vidijo, kakšno moč imajo v svojih rokah. Nekateri so ostali povsem “goli” in so se spraševali, kaj naj sedaj počnejo, drugi pa so že iskali nadomestila za takšne primere.

Ker sam uporabljam Gmail samo za prijavljanje v Google servise, tega izpada verjetno sploh ne bi opazil, če ne bi spremljal Twitterja – Gfail in če ne bi gledal odziva ki ga je ta napaka povzročila v blog zapisih, saj se je v istem trenutku po svetu pojavil cel kup zapisov na to “posebnost”, ki se je “morala zgoditi” tudi Googlu:

Gmail problem: worldwide, Google admits
Gmail goes down!
Gmail Outage Hits Europe Hard
Gmail Is Down. What to Do?
Gmail Down, Is It The End?

gfail


Nekateri so očitno res odvisni od Gmaila in komunikacije preko elektronske pošte, drugi so odvisni od Facebooka, tretji od Twitterja.. Vsakomur svoje..

Sam imam preprosto rešitev za prvi primer. Razpršenost. Nikoli ne vežem vseh svojih mailov samo na enega ponudnika in nikoli ne puščam mailov na strežniku, ker bi mi nekoč lahko prišli prav. Vsi maili so na dveh različnih prenosnikih in v primeru “faila”, so mi vedno dosegljivi.

Ampak bolj zanimiva se mi zdi druga situacija. Kaj če bi se “sesul” Google Search?! Če ne bi mogli poguglati stvari, ki jo iščemo? Ali bi v takšnem primeru uspeli s kakšnim drugim iskalnikom poiskati isto stvar ali bi imeli velike probleme?
To bi bil pravi Gfail, vsaj zame!