Google Gmail, najbolj priljubljen zastonjski ponudnik elektronske pošte je včeraj doživel Gfail – izpad skoraj epskih razsežnosti.
Nekateri so to primerjali s koncem sveta, drugi so se začeli spraševati če je to Google naredil zanalašč, da ljudje po svetu vidijo, kakšno moč imajo v svojih rokah. Nekateri so ostali povsem “goli” in so se spraševali, kaj naj sedaj počnejo, drugi pa so že iskali nadomestila za takšne primere.

Ker sam uporabljam Gmail samo za prijavljanje v Google servise, tega izpada verjetno sploh ne bi opazil, če ne bi spremljal Twitterja – Gfail in če ne bi gledal odziva ki ga je ta napaka povzročila v blog zapisih, saj se je v istem trenutku po svetu pojavil cel kup zapisov na to “posebnost”, ki se je “morala zgoditi” tudi Googlu:

Gmail problem: worldwide, Google admits
Gmail goes down!
Gmail Outage Hits Europe Hard
Gmail Is Down. What to Do?
Gmail Down, Is It The End?

gfail


Nekateri so očitno res odvisni od Gmaila in komunikacije preko elektronske pošte, drugi so odvisni od Facebooka, tretji od Twitterja.. Vsakomur svoje..

Sam imam preprosto rešitev za prvi primer. Razpršenost. Nikoli ne vežem vseh svojih mailov samo na enega ponudnika in nikoli ne puščam mailov na strežniku, ker bi mi nekoč lahko prišli prav. Vsi maili so na dveh različnih prenosnikih in v primeru “faila”, so mi vedno dosegljivi.

Ampak bolj zanimiva se mi zdi druga situacija. Kaj če bi se “sesul” Google Search?! Če ne bi mogli poguglati stvari, ki jo iščemo? Ali bi v takšnem primeru uspeli s kakšnim drugim iskalnikom poiskati isto stvar ali bi imeli velike probleme?
To bi bil pravi Gfail, vsaj zame!

9 Responses to Google Gmail se sesuje – Gfail

 1. MR Foto pravi:

  Hvala bogu se je sesul samo web vmesnik, IMAP je še vedno lepo tekel, tako, da jaz nisem imel večjih težv. Imam pa vse na Googlu, praktično vse e-maile forwardiram tja,saj imam tako dostop do njih kjerkoli že sem, tudi, če me popolnoma oropajo.

  Če bi pa crknil Google search pa sploh ne upam pomisliti na posledice, ki bi jih to pustilo v globalni ekonomiji…roko na srce smo vsi odvisni od njega, vključno z največjimi koorporacijami…

 2. denis h. pravi:

  Vse je samo vprašanje časa, saj nobena stvar ni večna in ja, google je postal premočan. Meni ni jasno, da ga nekateri uporabljajo tudi kot poslovni račun, to je pa že abdetitsko…

 3. Bo.stjan pravi:

  Če crkne za par ur ali kak dan bomo preživeli. Če pa bi blo za dalj časa pa bi postalo nerodno. Ampak,… nič nas ne sme presenetiti… Obstajajo lepše stvari kot nam jih lahko poišče google :)

 4. Skrivnostnez pravi:

  gmail je še vedno zelo zanesljiv, vendar raje svoje mejle zaupam svoji domeni in svojemu serverju

  je pa bila prava komedija ko bi mi moral prijatelj poslati neke podatke, ki jih je hkranil na gmailu :)

 5. Zato pa je potrebno biti previden in uporabljati poleg Gmaila še Outlook in marsikaj drugega. Ker vsakdo, čisto vsakdo prej ko slej doživi krizo in tudi Google jo bo. O tem sploh ni dvoma

 6. Uršula pravi:

  In jaz si že pridno delam dodatne varnostne kopije …. da ja ne bo katastrofe

 7. Boštjan pravi:

  V kolkor maš nastavlen e-poštni sprejemnik tko da ti pusti na strežniku še ~30 dni sporočila, in ti jih hkrati nalaga na računalnik potem ni nevarnosti da zgubiš neke zelo pomembne podatke. Druga stvar je seveda to da moraš menjat email naslov.

 8. Breach pravi:

  Hja, če bi Google crknil, bi pa še več uporabljal Najdi.si :) Odkar majo novice na vstopni strani, sem že zdej njihova redna stranka…

 9. NetJa pravi:

  Včasih je Adi Smolar pel “bog ne daj, da bi crknu televizor”. Danes bi šel tekst verjetno malo drugače. Tak to gre, kaj čmo :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.