Microsoft Photosynth in iPhone aplikacija iSynth

Lansko leto sem na NTK konferenci prvič videl Photosynth. Aplikacija se mi je zdela zanimiva, vendar sem povsem pozabil nanjo, dokler nisem v iTunsih našel aplikacijo za iPhone – iSynth.

In kaj počne Photosynth? Iz kupa fotografij posnetih pod različnimi koti, iz različnih razdalj in iz različnih aparatov sestavi fotografijo po kateri se da premikati, jo približevati, rotirati in se igrati z njo. Najbolj me je fascinirala inavguracija Baracka Obame, piramide iz Gize, ….

Aplikacijo sem seveda moral preizkusiti na “živem modelu”. Hiška je služila kot testni model. Naredil sem 109 fotografij in jih prepustil v obdelavo Photosynthu. In klik na spodnjo fotografijo odpre Photosynth (potrebno je prenesti Microsoft Silverlight in ga namestiti). Sicer mi ni najbolj uspelo. Ampak sedaj vsaj vem na kaj moram biti pazljiv pri naslednjem projektu.

photosynth

 1. @komentator: iiii :) ne velja..
  ampak naj bo..
  jaz sem delal fotografije iz razlicnih lokacij okoli hise in razlicnih razdalj.. ampak sem pa pozabil da lahko iz iste lokacije naredil z vecjim ali manjsim zoomom tudi fotke, ki se bodo dale odlicno priblizati na samem projektu.. in to je glavni nauk.. da je potrebno slikatu tudi detajle, ki se odlicno vkomponirajo v sam projekt..

  prav tako pa je precej pomembna svetloba.. pri meni je bilo sonce malce previsoko in se pozna dosti odsevov in prehodov..

  zanimivo bo narediti synth iz kaksne prireditve, kjer bo mnozica :)

 2. Zanimiva stvar, čeprav ne vem kaj je tu drugačnega kot kakšen panorama photo software, razen seveda teh navigacijskih kontrol?

 3. @uros: panorama ti naredi 2d fotko :) tole je pa 3d :) in lahko bi se pobrale vse fotke na netu od recimo rimske arene in se sestavile skupaj in bi bilo vse skupaj cudovito za “sprehajati” se :9

Komentarji so zaprti.