Jan Žorž o IPv6

Ali bo prehod internet omrežja na IPv6 enostaven? je bil naslov predavanja, ki ga je imel včeraj Jan Žorž v Kiberpipi.
Sam se Jana spominjam še iz časov IRC-a, ko je bil eden izmed OP-ov na Sloveniji. Takrat je bil IRC v povojih in ni doživel takšnega razmaha kot ga sedaj doživlja Twitter, vendar je bilo prav prijetno preživljati noči za računalnikom in komunicirati z ljudmi okoli sebe. OP-i na Sloveniji so bili itak “carji” za nas “mulce” in so bili spoštovanje osebnosti!
Kasneje je Jan postavil “pokonci” celoten Siol in Tomaž Humarja spremljal, s svojo računalniško opremo, na vzponu na Daulaghiri leta 1999. Takraten videostream si je ogledalo rekordno število ljudi in za tiste čase so bile številke impozantne. In zato je istega leta tudi prejel Viktorja za posebne dosežke.

Ko sem pred letom dni slišal, da je Jan zaposlen na Domenci nisem bil presenečen. In ko sem slišal o njegovem projektu, ki ga dela na Domenci, mi je vse postalo jasno. go6.si – v6 :) je blog, kjer lahko spremljate kaj se dogaja na področju IPv6, protokolu, ki ga bomo zaradi prezasedenosti IPv4 kmalu morali začeti uporabljati. In ker je Jan eden izmed vrhunskih strokovnjakov na tem področju je bilo tudi njegovo predavanje v Kiberpipi zanimivo, čeprav priznam, da sem laik na tem področju.

Thumbs up za Domenco, ki se zaveda koliko projektov lahko dobi s pomočjo Janovega znanja! Če je kdo pričakoval da bom pisal “zapisnik predavnja” iz Kiberpipe, se je motil, svetujem pa da si ogleda iniciativo in zapise na http://go6.si/

jan-zorz