had blog roni kordis had blog roni kordis

Minister za zdravje, Borut Miklavčič, ne ga srat!

Minister Borut Miklavčič me je včeraj presenetil s parimi podatki iz predloga zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Predvsem me je šokiralo, da se pripravlja zakon, kjer bodo ljudje, ki bodo pod vplivom alkohola ali drog morali poravnati stroške zdravljenja v obveznem zavarovanju zase in za tretjo osebo.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije bo imel pravico izterjati vse stroške, ki bodo nastali v takšnem stanju. In če bo oseba v tistem času brezposelna bo Zavod lahko kasneje, ko bo le ta našla zaposlitev, začel pobirati iz njenega računa 30% zneska.

Nekje sem včeraj prebral zelo zanimiv stavek, ki je šel nekako takole in je komentiral ta predlog zakona:”

Če boš vinjen ali pod vplivom drog povzročil nesrečo, se bo bolj splačalo preveriti, če kdo od ponesrečencev še diha. Kajti če bo kdo še živ, boš poleg zapora še celo življenje plačeval stroške njegovega zdravljenja. Če bodo ostala samo trupla, pa boš samo pristal v zaporu!

Sliši se groteskno in tudi je.


Načeloma bi se sam lahko tudi strinjal s takšnim zakonom, ker ne pijem alkohola in se ne drogiram. Vendar se mi vseeno zdi precej sporno vse skupaj. Namreč ministrstvo za zdravje sedaj “pomaga” ministrstvu za notranje zadeve, ki jim nikakor ne uspe zmanjšati števila prometnih nesreč, s svojim zakonom?! Ali ne bi bilo boljše, da bi kako drugače preprečili morijo na naših cestah?

In s tem ne mislim postavljanje radarjev na nenevarnih odcepih avtocest, kot tudi ne mislim merjenje hitrosti na tistih delih, kjer ljudje nikogar ne ogrožjo. Že samo malce večja prisotnost policistov na cestah bi rešila veliko problemov in če ne gre drugače, naj se uvede sistem ki je na ameriških avtocestah. Ob cesti stoji policijsko vozilo in spremlja promet. Ko vidi nekoga, ki vozi par milj hitreje kot ostale kolone na štirih pasovih, ga spravi iz ceste in mu zaračuna kazen.
Pri nas so policisti na avtocestah tako redki, kot so človeške ribice. In že s tem, bi se malce spremenile navade voznikov!
Da o naših cestah, objestnosti in poznavanju prometnih predpisov niti ne govorim. Itak bo vedno za vse nesreče pri nas kriv alkohol in previsoka hitrost.

 1. In v čem je tle problem?

  Vsem, ki vozijo pod vplivom alkohola bi morali za vedno vzeti vozniško dovoljenje. Pa še bi lahko našteval pa ne bom, saj se bo vnela razprava.

 2. Sicer pa omenjeni ukrep dojemam bolj kot razbremenitev zdravstvene blagajne, kot pa kot sredstvo za zmanjšanje prometnih nesreč in večjo varnost na cestah.

  Dejstvo je, da je naš zdravstveni sistem tik pred sesutjem, nekateri črnogledci celo napovedujejo popoln zlom še pred koncem uradnega mandata te vlade.

 3. @pris: hvala, hvala, hvala :) jao meni..

  @ales: s tvojim predlogom se popolnoma strinjam!
  za to sem takoj..
  ampak da bo nekdo ki bo povzrocil prometno nesreco v vinjenem stanju in ki placuje v zdravstveno blagajno, ki je namenjena temu da krije taksne stroske, kril stroske ponesrecena, se ne strinjam..

  na drugacen nacin se da napraviti red in tudi napolniti zdravstveno blagajno, kot pa s taksnim zakonom.. imam obcutek da je bilo tole spet precej prehitro izstreljeno :(

 4. @pris: ce je to res, da je zdravstveni sistem pred sesutjem, potem tudi tale ukrep ne bo prinesel toliko denarja nazaj.. naj pac te stvari urejajo zavarovalnice in naj placujejo vec v zdravstveno blagajno.. ce si lahko njihovi sefi izplacujejo mastne nagrade, naj se to malce spremeni :)

 5. Zgrešen ukrep… in potem bo morala zaradi tega trpeti cela družina… da ne omenjam (še več) samomorov, ki bodo posledica tega.

 6. Preprosto, da… Predlagam še nekaj rešitev…

  Naj se kritje iz naslova zdravstvenega zavarovanja ukine tudi smučarjem s poškodovanimi udi (preprosta rešitev: ne smučaš!), motoristom, ki so udeleženi v prometni nesreči (naj se vozijo z avtomobilom), kadilcem z rakom na pljučih (sami so se odločili, da bodo kadili), bolnikom z azbestozo (naj se odselijo na kraje s svežim zrakom), srčnim bolnikom s prekomerno telesno težo (naj manj jedo – športajo raje ne, ker so poškodbe spet strošek za zdravstveno blagajno!).
  Veljalo bi razmisliti še o tem, da bi bila urgenca v celoti samoplačniška (zakaj pa ljudje hodijo iz dnevne sobe v nevarno okolje?) in kot moški predlagam, da je samoplačniška tudi ginekologija.
  Če dobro premislim… to načelo solidarnosti je res nepravično do nas, ki si ne ogrožmo lastnega zdravja iz dneva v dan, zato predlagam preprosto rešitev – naj bo celotno zdravstvo samoplačniško, pa bomo hitro zmanjšali stroške. Kot pravi Patrik Vlačič: “Pavšali so tako ali tako nefer do večine uporabnikov”. Aja, to je pa že neko drugo področje.

Komentarji so zaprti.