Minister Borut Miklavčič me je včeraj presenetil s parimi podatki iz predloga zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Predvsem me je šokiralo, da se pripravlja zakon, kjer bodo ljudje, ki bodo pod vplivom alkohola ali drog morali poravnati stroške zdravljenja v obveznem zavarovanju zase in za tretjo osebo.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije bo imel pravico izterjati vse stroške, ki bodo nastali v takšnem stanju. In če bo oseba v tistem času brezposelna bo Zavod lahko kasneje, ko bo le ta našla zaposlitev, začel pobirati iz njenega računa 30% zneska.

Nekje sem včeraj prebral zelo zanimiv stavek, ki je šel nekako takole in je komentiral ta predlog zakona:”

Če boš vinjen ali pod vplivom drog povzročil nesrečo, se bo bolj splačalo preveriti, če kdo od ponesrečencev še diha. Kajti če bo kdo še živ, boš poleg zapora še celo življenje plačeval stroške njegovega zdravljenja. Če bodo ostala samo trupla, pa boš samo pristal v zaporu!

Sliši se groteskno in tudi je.


Načeloma bi se sam lahko tudi strinjal s takšnim zakonom, ker ne pijem alkohola in se ne drogiram. Vendar se mi vseeno zdi precej sporno vse skupaj. Namreč ministrstvo za zdravje sedaj “pomaga” ministrstvu za notranje zadeve, ki jim nikakor ne uspe zmanjšati števila prometnih nesreč, s svojim zakonom?! Ali ne bi bilo boljše, da bi kako drugače preprečili morijo na naših cestah?

In s tem ne mislim postavljanje radarjev na nenevarnih odcepih avtocest, kot tudi ne mislim merjenje hitrosti na tistih delih, kjer ljudje nikogar ne ogrožjo. Že samo malce večja prisotnost policistov na cestah bi rešila veliko problemov in če ne gre drugače, naj se uvede sistem ki je na ameriških avtocestah. Ob cesti stoji policijsko vozilo in spremlja promet. Ko vidi nekoga, ki vozi par milj hitreje kot ostale kolone na štirih pasovih, ga spravi iz ceste in mu zaračuna kazen.
Pri nas so policisti na avtocestah tako redki, kot so človeške ribice. In že s tem, bi se malce spremenile navade voznikov!
Da o naših cestah, objestnosti in poznavanju prometnih predpisov niti ne govorim. Itak bo vedno za vse nesreče pri nas kriv alkohol in previsoka hitrost.