Besedna zveza Slovenija zmore več je bila “rdeča nit” in “buzzword” 9. kongresa stranke SDS, ki se je odvijal 9.5. v Ljubljani. Predsednik stranke, Janez Janša, je Slovenija zmore več v svojem govoru omenil natanko sedemkrat. In če on tako pravi, potem bo že držlo, kajne?!
Zakaj je kongres potekal v Ljubljani? Mogoče zato, ker bo dobila nazaj Titovo cesto?

Tokrat smo se na našem 9. kongresu po 16. letih ponovno zbrali v Ljubljani, v slovenski prestolnici. Zbrali smo se simbolično na dan Evrope in na dan, ki ga tudi Ljubljana praznuje kot praznik.

Pred letom, ko so bili še na ablasti, sta se v Sloveniji cedila med in mleko. Ah, ja. Se nam kolca po gospodarski rasti, kajne?!

Naši držvljani imajo v žepu manj denarja kot v drugih prestolnicah z Evrom. V zadnjih letih smo ob visoki gospodarski rasti dohitevali EU.

Ker se mi ne da secirati njegovega govora, se bom ustavil samo še pri eni stvari. Njegovi uporabi besedne zveze Druga slovenska republika!


V svojem govoru jo je uporabil štirikrat! Ali to pomeni, da ta ureditev, ki jo imamo sedaj, ni več njemu po godu? Da je treba spremeniti ustavo, da bo on postal edini in dosmrtni premier 2. slovenske republike? Ali pa je to samo napoved, da če ga ne bodo podprli držvljani, da bo našel svojo pot do večne vladavine?!

Zato se bomo z današnjim dnem pričeli pripravljati na nov izziv, na Drugo slovensko republiko.

Pa še tole. Sicer si nismo vedno vsi tega želeli, vendar bo že držlo, če Janez Janša to pove! Mogoče jaz tole malce napačno razumem, kot naj bi bilo povedano?!

Slovenska demokratska stranka je, če parafriziram Cankarja, zrasla iz ljudstva in vedno doslej delila njegovo usodo.