had blog roni kordis had blog roni kordis

Napitnine v času recesije in eura

Pred tremi leti naša držva še ni bila v recesiji, niti še nismo imeli Eura, sem o napitninah zapisal

Gres na bencinsko in ti nekdo ocisti stekla in mu pustis 200 sit. Gres v restavracijo na kosilo in mu pustis 10% od zneska racuna. Gres v trgovino in pustis prodajalki drobiz, ki ti ga vrne. Gres v lokal na pijaco in pustis 300 sit. In to vse v enem dnevu. Prav zanimiva je ta navada napitnin. In ce ne pustis napitnine, te marsikdo prav cudno pogleda, ali pa skoraj da napizdi. Pa se mi poraja vprasanje. A dobi delavka za tekocim trakom, ki ima ze tako zelo nizko placo, kdaj napitnino? A dobi en smetar, ki cel dan prezivi zunaj, kdaj napitnino? A dobi ena tajnica v pisarni, ki pridno in vestno opravlja svoje delo, kdaj napitnino? Ne dobi. Niti jaz ne dobim napitnine za delo, ki ga opravljam. Pa vendar dajem napitnine.

Sedaj imamo euro in recesijo. Odločitev, kolikšna bo napitnina je stvar posameznika. Vendar ko mi prijazna “študentka” očisti vetrobransko steklo na bencinski črpalki, sem v dilemi. Naj ji dam 1€, ali 2€? Po drugi strani sta 2€ precej visok znesek (ponavadi 1/20 zneska za gorivo, ki gre v rezervoar), oz. skoraj steklenička Coca Cole v lokalu.
Kaj pa v lokalu? Ko ti neprijazen študent vrže pijačo na mizo, zraven polije kavo po krožniku in niti na misel mu ne pride, da bi ga zamenjal. Ali si zasluži napitnino?

Med tripom po Ameriki, kjer so me vsi še posebej opozorili na pomembnost napitnin, sem se navadil, da prištejem znesku ki ga dobim na računu vsaj še 15%. In to je pilo vodo.


Pri nas večinoma plačujem z American Express kartico, tako da velikokrat sploh nimam s seboj fizičnega denarja, da bi lahko dodal napitnino. Čeprav poskušam za prijazno postrežbo tudi nagraditi človeka. Je pa res, da je čedalje manj takšnih primerov ko sem zadovoljen s postrežbo in čedalje več “šalabajzerjev“.

Kot sem pred tremi leti zapisal, še vedno drži:

In potem se vprasam, a jaz hodim v sluzbo, da dajem drugim? Potem bi lahko to odstel v napovedi za dohodnino? Mogoce bi bil lahko donator leta? Vem ja, butaste ideje, ampak stvar je precej zanimiva, ce zacnes razmisljati o njej. Pa vendar povsem preprosta! Se pac odlocis in ne dajes vec napitnin. In prisparas denar, ki pa ga zapravis za kaj drugega :) Denar pac mora kroziti. Odlocitev je odvisna od posameznika!

 1. Smetarjem se da v vrečko pivo in zaveže na kanto, to zaleže, da še kej zravn poberejo :) Za vetrobran dat 2e se mi zdi pa kr mal velik, edinole če je deklca v kopalkah :P

  Pošteno se mi zdi dat nekaj šoldov nekomu, ki je s teboj prijazen, si vzame čas in mu njegovo delo ni v napoto. V gostilni pa mrbit v kaki trgovini, ampak ne merkator ipd. Da je pa čedalje več takih, ko nisi zadovoln, j pa čist res.. Večinomakrt s ti bo to nrdil tle pr ns al pa u lj, ku je ženski težko nardit kej ko kdo pride, še bl pa je nezadovoljna č ni nbenga, bah..

  Tisto simaret je od očeta, strn mi je pa uspel nardit. Si nism mislu d j tuk -ajnfuh- ta wp :D

  še en btw: sm šel včeri spt s kolesam gor u čemšenik pa ni druge preostal da grm spt po asfalti du izlak. Boš enkret pokazu uno pot iz gor do prhovca po host? Tisto dol mim tebe pa zej poznam, sam me skrbi un kuž dol na konc :D

 2. Dober prispevek.
  Koliko ljudi je, ki nikoli ne dobijo napitnine, ker pač niso v takem poklicu!
  Za čiščenje vetrobranskega stekla – jaz pomislim: moji otroci delajo preko študenta, ravno zdaj mi je hči rekla, da dobi nekaj čez 3 evre na uro. In če pomislim, da je vesela tega dela, kljub ceni, da le zasluži, so tisti evri na črpalki preveliki. Å ipa je čista (ni vedno brezhibno čista) v minuti, dveh. Primerjalno z mojo hčerjo torej bi zaslužila recimo 3 cente. Zapovrh pa ona najbrž zasluži kaj od črpalke same, a ne.

  Jaz se pa te dni ubadam s tem, kaj in koliko je primerno dati učiteljem – ob zaključku leta – ravno tako ni nujno nič kot tistim deklicam ni nujno, a ne … In ali dati več tistim ali pa ali dati le tistim, ki jih čutimo kot res prijazne in dobre … hm … razmišljam, kot vsako leto,
  že veliko let.

  Vse dobro tebi! :-)

 3. Hm…napitnine. Tudi mene so “strašili” z obveznimi napitninami v Ameriki, a sem se držl podobnega načela: kdo pa meni da napitnino, za delo, ki ga opravljam? Niti v NY, niti po celem zahodu nisem niti enkrat zasledil poševnega pogleda ob plačilu točnega zneska na računu.
  Služim in šparam € za potovanje, ki traja cel mesec ali še kak dan dlje…na dan nato obiščem X potencialnih “napitnino-si-zaslužim”…kjer bi lahko pustil 50 ali več $…pomnožim s števlom dni in pridem do številke 700 mimo grede… 700 $ !!! Hvala, toda ostali so in bodo še naprej v MOJEM žepu…

 4. @Jinxy:

  V ZDA je pogosto napitnina ze vsteta v znesek racuna ;)

 5. @Tomaz Z:
  Prav nasprotno – zelo redko…
  (upam, da ne mešaš napitnin in davka)

 6. Zanimiva tema. Jaz v Sloveniji ne dajem napitnin. Mislim, da pri nas niti ni posebne navade da bi dajal napitnine v loaklih (redki dajejo). Bolj se daje “napitnine” pri frizerju, česar pa še manj razumem. Ne dajam. Je pa res, da odkar sem bil v Kanadi in Mehiki, kjer so napitnine obvezne, tud doma včasih pustim mal drobiž v restavraciji ali lokalu.
  Očitno se nekateri sprašujete, zakaj so napitnine v Kanadi, ZDA, Mehiki “obvezne”. Ker je poklic natakarja eden najmanj plačanih. Pri nas natakarji v številnih restavracijah in lokalih dobijo kar dobr plačan, v Sv. pa dejansko slabo in bi brez napitnin težko preživel. Ker jim je veliko do tega, da napitnino res dobijo, so natakarji v Sv. Ameriki zelo, zelo prijzani. NO, vsaj moja izkušnja je taka. Pa če dodam še eno: ko sem bil v Mehiki, smo enkrat pri mizi sedel s še dvema popotnikoma, ki očitno nista dajala napitnine. Takrat sta plačala ona, natakar je ponorel in kričal za nami, kaj pa napitnina.

 7. Če je postrežba v restavraciji/kafiču slaba, ne pustim napitnine. Če je dobra, v skladu s tem pustim primerno več. Ponavadi pa ne računam odstotkov, ampak samo zaokrožujem na okroglo. Razen v New Yorku, kjer sem ponavadi puščala od 10 do 20 odstotkov – tam vse to z napitninami jemljejo malo bolj resno.

 8. Jaz s tem ne kompliciram. Načeloma napitnin ne dajem – pravzaprav ne vidim razloga, da bi dajal denar deklici, ki dela na črpalki. Saj je plačana in to verjetno bolje kot marsikdo v proizvodnji. Ne počne nič takšnega, da bi bilo kaj posebej pomembno. Nasmeh bogato plačaš na črpalki v trgovini …
  V trgovinah, lokalih pa – če je bil natakar prijazen – zaokrožim navzgor. Pač daš okroglo številko – vendar ne več kot kakšen evro. Tudi tam ne vidim posebnega razloga za napitnino. In nikoli nisem imel nobenega grdega pogleda zaradi tega.
  V tujini mogoče kdaj bolj zaokrožim navzgor, vendar načeloma tudi tam ne zagovarjam napitnin. Saj imajo plačo – in to boljšo kot mnogi z visoko izobrazbo in krepko zapolnjenim delavnikom.

 9. Tole okoli napitnin se, po moje, hudičevo napihuje…Iz prve roke: nikoli nisem imel karšnih koli težv (čez slab mesec bom vse skupaj znova preveril), govorim o popotniških stvareh. Da bi kdo na mene kričal? Za takega pacienta bi si vzel ekstra čas in mu lepo razložil, kaj si mislim o napitninah…

 10. Had, ko sem jaz rekel kelnarci, da bi ji z veseljem dal nekaj napitnine, a bom zal placal s kartico, mi je rekla, da lahko dam napitnino tud s kartico :)

 11. Jaz v Sloveniji zelo redko dam napitnino – ker ni take navade. Ponavadi zaokrožim navzgor na enice, če je višji račun pa na desetice. Če sem kje res navdušen nad hrano, znam biti sicer precej velikodušen, ampak če bi pri vsaki kavi/pivu pustil napitnino, bi to preveč stalo. Posebej zato, ker natakarji v Sloveniji nimajo slabih plač, pa čeprav jih večina nima niti gostinske šole narejene (še posebej v LJ – povsod sami študenti).

 12. @hvala za komentarje.. v bistvu mi je vsec, da nismo vsi na istem stolu in da ima vsak svoje mnenje..

  @rok: jeap.. to pa mene hudicevo moti.. da mi nekdo, vrze hrano na mizo z neprave strani in mu je povsem vseeno, ce pade vilica na tla :( studenti so pac najcenejsa delovna sila :)

 13. zanimiva tema. sama osebno sem za napitnine, ce sta postrezba in hrana nadpovprecni, ni mi pa tudi dati problema napitnine v piceriji, ce je vse tako kot “se za gre”. je pa v sloveniji obicajno tako, da so kelnerji jezni sami na sebe, na svoje delo, na hrano, ki jo morajo prinesti in se bolj na vsako vprasanje, ki jim ga gost zastavi in ki ni v skladu z obicajno prakso. nimam pa neke stalne prakse, vsote, procenta, po kateri bi dajala napitnino, ampak pac to naredim po obcutku.

  v ZDA stanje dajanja napitnin ni tako, kot se ga opisuje – ni obvezno, niti ni avtomatsko vkljuceno v racun. vcasih je, vcasih ni, nihce pa ni jezen, ce mu ne pustis nic. zadnjic enkrat sva bila v enem bolj povprecnem lokalu – bolj spominjal na fast food, pa placujeva in fant rece, da je bil obrok bolj povprecen, nic posebnega, “just a food”, pa so ze sprasevali, kaj lahko naredijo, da popravijo vtis. kar pa drzi tukaj, je to, da je stranka kralj in nimajo nikoli problema s tem, ce morajo ustreci muham stranke, zamenjati obrok. sicer najbrz to naredijo z narejenim nasmeskom ali pa samo taksni so, vendar je strezba neprimerljivo boljsa s slovensko. v vecini trgovin, na primer pekarna, …, je zraven blagajne skatla za napitnino oziroma za drobiz.

  racunati, koliko denarja vrzes stran, ker si dajal napitnino, je pa malce zgreseno. a kdo mogoce racuna, koliko bi prihranil, ce bi, ko gre ven, spil vsakic eno ali dve pivi manj, ker bi zato prihranil oziroma … ali ni clovek vesel, ce mu nekdo scisti vetrobransko steklo, ker ga sam ze 14 dni gleda umazanega pa se mu dosedaj ni dalo … kakor jst vem, so bili vcasih studenti poleti na bencinskih crpalkah placani samo iz napitnin, ne vem pa, kako je s tem sedaj …

 14. @irka: s stanjem v ZDA se strinjam s tabo, ne strinjam se pa glede “kalkuliranja”. Vsak po svoje – sam 2x premislim, pa ne zato ker bi bil škrt, ampak zato, ker mi je preprosto neumno sledit neki fiktivni praksi.
  Glede “Petrola” ti pa lahko povem iz prve roke(še iz časa tolarjev). Sam sem bil plačan po uri (povsem povprečno) + koliko mi je padlo v žep zaradi lastne iznajdljivosti. Delal sem 3 poletja zapored in opazil sledeče: ljudje so iz leta v leto dajali manj napitnin, za dela, ki so jih ponavadi sami zahtevali/prosili. Prijazni gospe sem preveril tlak v gumah, olje ter vitrex: na koncu sem dobil 30 tolarjev, v kovancih. To je le eden izmed mnogih primerov. Bil je tudi dan, ko sem odšel domov s Prešernom, a zelo poredko…
  Glede šip je pa takole: sam si sčistim šipo takrat, ko je to potrebno, ne pa čez naslednjih 800km, ko je treba ustavit na bencinski. V času počitnic, ko se mnogi odpravljajo na morje, že po defaultu zglancajo avto v piko, tako da tam ni kaj počet.

 15. Lep pozdrav,

  sem frizer in bom takole povedal (ker je to tudi stroka, kjer se nabere tudi nekaj napitnine!!)

  V glavnem, na kratko povedano: Ni vam potrebno dajati napitnine. Vendar pa pripomorete k večjemu standardu človeka, ki za vas opravi neko storitev. Človek je bolj zadovoljen in z večjim veseljem vas bo tudi naslednjič poservisiral!!

  Sedaj boste rekli: ja hudiča kaj je namen napitnine – jaz hodim v pisarno v službo in nikol ne dobim napitnine!!!

  Mogoče imate res službo, kjer napitnine ne dobite. Vendar morate svoje dohodke preučit sami in se odločit a date ali ne.

  Frizerstvo ni neka visoko kvalificirana dejavnost, kot še mnogo drugih dejavnosti!

  In iz tega morate sklepat, da verjetno marsikater, ki dela v bilokakšni stortiveni dejavnosti, ne zasluži prav veliko.

  Namen napitnine je torej sledeč: IZAKANO VESELJE, DA STE RESNIČNO ZADOVOLNJNI S STORITVIJO, KI VAM JO NEKDO OPRAVI in S TEM POKAŽETE, DA NJEGOV POKLIC CENITE!!

  TO drugo kar sem napisal je še najboljši primer napitnine!!!

  Sedaj bom pa takole rekel: Pri vseh storitvah naj bo to: Avtomehanik, gostinec, ali kakšna druga strotiev – Tudi sam vedno dam napitnino. Kolikšna je, je odvisno od tega komu jo dam in za kakšno vrsto storitve gre! Enostano pa vem, da s tem pokažem neko spoštovanje, do nekega poklica in čiston nič drugega!!!

 16. Pa še tole bom dodal:
  Če bi vedeli, koliko veselja naredim z neko novo frizura neki osebi – vam povem, da napitnina meni pomeni dodatna nagrada stranke za res dobro opravljanje storitve in spoštovanje do tega kar delam.

  Sej lahko vsi rečemo – Lej smetar. Ampak halo – če ljudje smetimo, potem moar nekdo poskrbet za naše smeti! In če bi mel možnost, bi tud smetarjem dal včasih napitnino. KEr cenim njihovo delo in se ne sramujem, da nekdo čisti, nekdo pa sedi cele dneve v pisarni!!!

 17. markopigac

  Nikoli nisem rekel stranki, da če je imela samo kartico, da mi lahko da napitnino tudi s kartico!!! To se mi zdi skajno grdo!! Človek če da, da kakšen evro in še to vem da je od srca :)

 18. PA še eno stvar bi povedal: Morat vedt, da v nekaterih državah, je napitnina celo obdavčeni (po zaposlenem toliko in toliko) Tko, da verjemite – morda niti en veste, da ste plačali napitnino, ki je že vračunan v ceno! Ponekod, pa tega ni v ceni in se pač v povprečju navrže pri računu 10%! v nekaterih državah imajo pa stvar tako urejeno, da lahko plačate samo osnovno ceno brez napitnine, če z storitvijo niste zadovoljni!!! To zadnje se mi zdi zelo fajn. Saj se tako izkaže, s kom so stranke resnično zadovoljne!!!

Komentarji so zaprti.