Pred tremi leti naša držva še ni bila v recesiji, niti še nismo imeli Eura, sem o napitninah zapisal

Gres na bencinsko in ti nekdo ocisti stekla in mu pustis 200 sit. Gres v restavracijo na kosilo in mu pustis 10% od zneska racuna. Gres v trgovino in pustis prodajalki drobiz, ki ti ga vrne. Gres v lokal na pijaco in pustis 300 sit. In to vse v enem dnevu. Prav zanimiva je ta navada napitnin. In ce ne pustis napitnine, te marsikdo prav cudno pogleda, ali pa skoraj da napizdi. Pa se mi poraja vprasanje. A dobi delavka za tekocim trakom, ki ima ze tako zelo nizko placo, kdaj napitnino? A dobi en smetar, ki cel dan prezivi zunaj, kdaj napitnino? A dobi ena tajnica v pisarni, ki pridno in vestno opravlja svoje delo, kdaj napitnino? Ne dobi. Niti jaz ne dobim napitnine za delo, ki ga opravljam. Pa vendar dajem napitnine.

Sedaj imamo euro in recesijo. Odločitev, kolikšna bo napitnina je stvar posameznika. Vendar ko mi prijazna “študentka” očisti vetrobransko steklo na bencinski črpalki, sem v dilemi. Naj ji dam 1€, ali 2€? Po drugi strani sta 2€ precej visok znesek (ponavadi 1/20 zneska za gorivo, ki gre v rezervoar), oz. skoraj steklenička Coca Cole v lokalu.
Kaj pa v lokalu? Ko ti neprijazen študent vrže pijačo na mizo, zraven polije kavo po krožniku in niti na misel mu ne pride, da bi ga zamenjal. Ali si zasluži napitnino?

Med tripom po Ameriki, kjer so me vsi še posebej opozorili na pomembnost napitnin, sem se navadil, da prištejem znesku ki ga dobim na računu vsaj še 15%. In to je pilo vodo.


Pri nas večinoma plačujem z American Express kartico, tako da velikokrat sploh nimam s seboj fizičnega denarja, da bi lahko dodal napitnino. Čeprav poskušam za prijazno postrežbo tudi nagraditi človeka. Je pa res, da je čedalje manj takšnih primerov ko sem zadovoljen s postrežbo in čedalje več “šalabajzerjev“.

Kot sem pred tremi leti zapisal, še vedno drži:

In potem se vprasam, a jaz hodim v sluzbo, da dajem drugim? Potem bi lahko to odstel v napovedi za dohodnino? Mogoce bi bil lahko donator leta? Vem ja, butaste ideje, ampak stvar je precej zanimiva, ce zacnes razmisljati o njej. Pa vendar povsem preprosta! Se pac odlocis in ne dajes vec napitnin. In prisparas denar, ki pa ga zapravis za kaj drugega :) Denar pac mora kroziti. Odlocitev je odvisna od posameznika!