New York City Subway

New York bi bil brez City Subway-a “mrtev”. Subway sestavlja: 26 linij, 468 podzemnih postajališč in 1355 km “prog”. Dnevno se s Subwayem prepelje preko 5.000.000 potnikov!

Kljub temu, da me je bilo sprva strah (preveč gledanja filmov in nasilja na podzemnih), sem zelo kmalu spremenil svoje mnenje. Podzemna je čista, ljudje hitijo in se ne zaletavajo med seboj in so uvidevni in pripravljeni pomagati. Midva sva kupila tedensko karto – 7-Day Unlimited Ride MetroCard (25$) in sva se precej vozila in jo izkoristila.

In zvečer, ko sva se vračala iz Manhattana, je bil “vagon” poln črncev. Sprav neprijeten občutek (fotoaparat na rami, torbica, itd..) se je kmalu spremenil v čisto drugo zgodbo. Saj so naju začeli spraševati iz kje sva. In ko sem jim poskusil razložiti da je Slovenija v Evropi, so ugotovili, da je to nekje blizu Benetk in jim je bilo vse jasno!

Klik na fotografijo za ostale fotke
MTA NYC Transit - Subway Service 13


 1. Ja, newyorška podzemna je res en tak kraj “z dušo”. Stereotipi, ki smo jih navajeni iz filmov, definitivno ne držijo, čeprav si na relaciji Bronx-Manhattan edini belec v vagonu in se počutiš malce neprijetno. V NY vidiš vsega Boga, tam so doma takšni in drugačni čudaki, pa vendar so bolj ali manj vsi pripravljeni pomagat in pogosto pristopijo tudi sami, ko vidijo, da ti kaj ni jasno. In čeprav si newyorka po tednu dni sit do grla, se vendar v njega v podzavesti “zaljubiš” in se želiš nekega dne vrniti.

 2. @denis: napisal si ravno to, kar sem vceraj obcutil, ko sta prijatelja povedala da gresta v new york..

  zelel bi si iti zraven.. ker kljub vsemu je mesto z mocno duso in utripom..

  :)

 3. Kako mi je fajn ko berem te tvoje zapise o NY. Spomnim se, da sem prebirala, tvoja javljanja iz NY, ko si bil tu, jaz sem bila doma v Sloveniji. Kar trgalo me je. Namrec, marca sem obiskala NY za 10dni in se mi je popolnoma vsedel v srce, tako kot je napisal denis zgoraj. In zato sem se vrnila sem za celo poletje. Tako da Lp iz NY ;)

  ps. super fotke in ja podzemna je popolno nasproitje stereotipov o njej.

  Se moj blog, ki ga pisem kadar le imam cas.
  http://nycandi.blogspot.com/
  in slikce

  lp

 4. Had. A je bilo na podzemni dovoljeno fotografiranje? Namreč moje izkušnje v enem izmed svetovnih mest, so se končale z globo. Sicer zanemarljive višine ali pač :)

 5. @nejc: res je.. velikokrat je to prepovedano.. nyc ima zapisano:
  “Photography, filming or video recording in any facility or conveyance is permitted except that ancillary equipment such as lights, reflectors or tripods may not be used. Members of the press holding valid identification issued by the New York City Police Department are hereby authorized to use necessary ancillary equipment.”

  :)

  sem povsod rajsi povprasal, da me ne bi odpeljali :)

 6. @maja: hudo lepo :) ocitno je junija ny se lepsi kot maja :)

  celo poletje v ny? a ni to malce prevec :)

  lepe fotke imas!

Komentarji so zaprti.