had blog roni kordis had blog roni kordis

Vlada in cene naftnih derivatov = šalabajzerji

Cene nafte po svetu padajo, naša “ljuba vlada” pa namesto da bi spustila cene naftnih derivatov dvigne trošarine! In tako imamo danes:

Bencin 95: cena se bo znižala za 0,007€ na liter in bo 1,100 €/liter
Bencin 98: cena se bo znižala za 0,008€ na liter in bo 1,121 €/liter
Diesel: cena ostaja nespremenjena in znaša 1,050 €/liter.
Kurilno olje: cena se bo znižala za 0,034€ na liter in bo 0,569 €/liter

Oz. če pogledamo rast trošarin na 1000 litrov 95 oktanskega bencina:

16.12.2008: 385€
30.12.2008: 402€
13.1.1009 : 459€
10.3.2009: 462€
14.7.2009: 489€

Namesto da bi izkoristili sezono, ko je za tujce Slovenija samo tranzitna država in bi vsaj točili gorivo pri nas (mogoče kupili zraven še kakšno Radensko), se naši šalabajzerji odločijo za skrajnost. Namesto da bi spustili cene, dvignejo trošarine (še Avstrija ima cenejše gorivo). In tako se tujci ne ustavijo na naših bencinskih servisih, ampak stojijo edino v kolonah na avtocesti.

In če se ne motim ravno preveč, je cene nafte ki jo davkoplačevalci v Sloveniji sedaj plačujemo, ko je cena sodčka nafte okoli 60$, enaka kot takrat ko je bila cena sodčka 170$? Hmm. Nekaj močno smrdi tukaj. Pa vendar to ni nafta!

 1. se čist strinjam. Še Slovenci bomo začeli hodit tankat v tujino, kjer je ceneje in bo še manj davka država pobrala.

 2. @andrej: tocno to.. in zato pizdim tudi nad njih.. predstavljal sem si nekaj drugega, kot to, kar smo dobili.. recesija gor ali dol..

  @anonymous: vcasih sem prav gledal, da sem na hlape prisel v slovenijo (pa nisem tolk skrt) iz tujine.. sedaj bo obratno :)

 3. Mislim, da bi pri vsaki vladi dobili isti prst v rit. Morda bi koristila je popolna prevetritev in to bi bilo potrebno narediti ob vsakem mandatu, saj se slej ko prej pošalabajzirajo.

  V razmislek. Morda je razlog za visoko ceno pozitivno usmerjen, recimo ekološko. A mislim, da bo prej pekel zmrznil, kot pa da bo vlada začela razmišljati v tej smeri.

 4. Had se strinjam… Lahovnik pa naj ima nick Ratko Mladić :)))) Odnos do Murinih zaposlenih me spominja na Srebrenico!

 5. čeprav, glede Avstrije… večina turistov pride po avtocesti… in po avtocestah so v Avstriji cene še vedno višje kot v Sloveniji (to sem ugotovil, ko sem pred kratkim šel v Nemčijo), da o Italiji niti ne govorim… Po moje večina turistov niti ne pomisli, da bi zavila dol z avtoceste. Hrvaška in Madžarska sta pa res precej cenejši…

  me pa zanima, ali ima to kaj “vpliva” na obmejni turizem… pri nas v Kranjski Gori so včasih jodlarji hodili v duty free po čike (ha, in potem čez italijo nazaj, da jim avstrijci niso težili), potem tankat gorivo, pa še na kosilo ali večerjo, da niti ne omenjam, da so še pustili kak žetonček v kazinoju… tko da so od nizkih cen goriva tudi lokalne skupnosti kaj imele ;)

 6. Res neumno.
  Zanimivo in simptomatično, da vsi ti vladni ukrepi padejo po “tasrednjih” – veliki porabniki in tujci ter tisti, ki so blizu meje, bodo točili tam, kjer je ceneje ostali pa…

  Saj načeloma ni smiselno, da bi imeli ravno najcenejši bencin, neumno pa je, da imamo najdražjega.

 7. prav je tako. vsi na kolo za zdravo telo!

  zabavno je, koliko cirkusa je vedno okoli spremembe cene bencina – čeprav je mesečni prihranek (ali obratno) 1,26€ minimalen – je to vedno osrednja novica…

  – glede porasta trošarine – nekdo bo moral plačati izgubo darsa, da recesijskih reči ne omenjamo, ne?
  – cena glede na okolico – tole si dobro našel – po amzs podatki niso tako alarmantni (so za salabajzer.si?):
  http://www.amzs.si/?podrocje=18

 8. @gasper: jaz sem gledal predvsem za dizel, ki me najbolj “prizadane” :)

  k.. bom pa hodil na hrvasko na morje in pri njih tudi tocil gorivo.. pa naj imajo potem nasi polne hotele in prodajo enormne kolicine goriva :)

  jezen :)

 9. Tudi sam sem včasih na hlape vozil nazaj v Slovenijo, zdaj pa je drugače. Čez vikend sem šel v AT na izlet in ker sem imel nafto na rezervi, sem pred mejo na neki landštrase zavil še na tankštelo. Je bila relativno blizu avtoceste in ne moreš verjet, polna Čehov in Poljakov skupaj s vso njihovo dopustniško opremo. Toliko o zapuščanju avtoceste.
  Pri skoraj 50 litrih sem prišparal 5 EUR. To je več kot jurja! Če se voziš dosti, se kar pozna.

 10. Vsi govorijo o cenah v tujini … pred 4imi dnevi sem prišel iz Poljske. Poljska ima za nekaj drobiža ceneje, odvisno na kateri pumpi tankaš. Slovaška je imela povsod dražjega ne glede na kateri pumpi si tankal, Češka ravnotako, Avstrija pa tudi. Govorim o cenah bencin 95 in 98. Za diesel pa res ne vem. Je pa res da so obljubili da ko bodo šle cene bencina gor da bodo spustili trošarine se prav je sedaj prav da so jih dvignili, samo ko se je pa prej cca. 10x podrazil, pa niso nič spuščali! Kot drugo če bi spustili cene na 1€ grem stavit da bi ogromno tujcev rajši pri nas tankalo kot v sosednjih državah. Je pa res da če že morajo nekje dnar jemati naj ga pri bencinu, ne me narobe razumet tudi mene to jezi, samo rajsi dam za bencin več kot pa da nam dajo trošarine na kruh, mleko oz. stvari ki jih res vsi potrebujemo. Sam sem kadilec, in me ne bi motilo ce bi dal za čike namesto 2,80€ 3€.

 11. @waldo… to so tudi vozila, od katerih Slovenija ne bo pobrala nobenih cestnin, ker se bodo po Sloveniji brezplacno fijakali po stranskih cestah… kar je se bolj briljantno…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja