Na spletni strani lahko podpišete Apel za Muro ki je namenjen:
Spoštovani, najodgovornejši,ki lahko s svojo odločitvijo korenito spremenite potek dogajanja v Muri:
Predsednik Vlade RS Borut Pahor, Minister za gospodarstvo dr. Matej Lahovnik, Minister za delo, družino in socialne zadeve dr. Ivan Svetlik, Slovenska odškodninska družba direktor Tomaž Kuntarič, NFD Holding predsednik uprave Stanislav Valant

p.s.: spletna stran mura1925.com nima napisanih podatkov, kdo je pobudnik te iniciative – lastnik domene je Bostjan Pisler..

Lastniki Mure so: NFD Holding – 18,57%, Slovenska odškodninska družba – 12,23%, Mercata – 6,73%, Mura, d.d. – 5,77%, ostale pravne osebe – manj kot 5%.

Mnenja, ki ga imam o Muri, ne bom zapisal, saj v končni fazi delavci, ki lahko ostanejo brez služb niso krivi za to, kar so njihovi lastniki počeli, oz. kar niso naredili. Država je dolgo časa pomagala s finančnimi vložki, pa vendar še ni videti luči na koncu predora. Sploh na področju tekstila, kjer je konkurenca iz Azije, je težko karkoli narediti.
Mogoče bi Mura morala del proizvodnje prestrukturirati in začeti oblačiti javne uslužbence – vojska, policija, redarstva, medicinsko osebje….

In še vizija Mure, ki jo imajo objavljeno na spletni strani:
mura-prihodnost

12 Responses to Apel za Muro – Mura1925.com

 1. dr. Onyx pravi:

  Had, pa ti nisi resen? Kateri javni uslužbenec pa si lahko še privošči Murino obleko? Nek resen komplet stane več, kot imajo mnogi mesečno plačo. Razen če nisi mislil, da bi to delili zastonj? Ampak potem pa kje je tu biznis? Štrikanje uniform ne rečem, to bo šlo, tako kot to počne Iskratel v navezavi s Telekomom na področju central. Vse ostalo pa težko preživi na prostem trgu.

  Mura se je žal prestrukturirala tako, da je postala navaden dodelavni podizvajalec raznim Bossom, ki ima za konkurenco Kitajce. Njena konkurenčna prednost pa je v tem, da je bližje kot Kitajska, samo da to funkcionira, omora v bistvu država finacirati posredno Huga Bossa s tem, da doplača razliko do rentabilne cene. Kdor je mislil, da se bo dalo na tak način preživeti brez neprestane državne pomoči, je pa malo naiven.

  Mura lahko logotip po moje kar spremeni. Namesto SINCE 1925 v UNTIL 2009. Mura is a gooner.

 2. Pris pravi:

  Tale “vizija” so koruzne sanje neke domače živali.

  Tole o šivanju uniform in delovnih oblek za državo sem nekje že slišal, vendar dvomim, da bi šlo mimo strogih pravil javnega naročanja, da o diskriminaciji, ki bi jo taka direktiva ustvarila do ostalih, ki šivajo/uvažajo tovrstna oblačila, niti ne govorim.

 3. had pravi:

  @dr.onyx: konkretno sem mislil tiste uniforme, ki jih kupimo mi, davkoplacevalci, javnim usluzbencem :) in potem policaj nosi mojo kapo :)

  ja, to kar si ti zapisal, sem imel v mislih.. bye bye.. smilijo se mi pa ljudje.. ampak, glejgazlomka, zeleli smo kapitalizem..

  @pris: tudi jaz sem se nasmejal ob tej viziji.. ampak internet prenese vse :)

  vidis, na diskriminacijo nisem niti pomislil.. ampak ce ze drzava pomaga taksnim podjetjem, naj ima tudi kaj od njih.. ne da imajo solastniki zaradi pomoci mastne brke.. in smesno nfd se pojavlja v veliko “cudnih” zgodbah :)

 4. Pris pravi:

  Zadevo se lahko reši le na dva načina:

  1. Socialno = država nacionalizira Muro, delavci postanjejo javni uslužbenci in profit, kvaliteta in konkurenčnost niso več pomembni.

  2. Ekonomsko = stečaj.

  Vse, kar je vmes, je potrata davkoplačevalskega denarja, prelaganje problemov na pozneje, reševanje riti nesposobnim lastnikom in podaljševanje agonije zaposlenih.

 5. Miran pravi:

  @dr. Onyx: pred nekaj meseci sem si dal šivat celotno obleko po naročilu. obleka je bila končana v treh tednih in je stala 275€… zdaj pa mi te prosim pojasni kateri javni uslužbenec ima plačo manj kot stane po meri šivana murina obleka? seveda je za povprečnega slovenca to velika vsota, amapak kvaliteta pač ima ceno…

 6. dr. Onyx pravi:

  Delavke v javni upravi s končano srednjo šolo zaslužijo okrog 500 € neto. Torej cel mesec delajo za 1.8 Murine obleke po naročilu. Plačo imajo tako zgolj nekaj evrov višjo od šivilj v Muri, res pa je, da jih še ne mečejo na cesto.

  Mura kot firma mi je bila vedno antipatična. Na eni strani so svoje blagovne znamke v njihovih štacunah blazno cenili (beri drago prodajali Slovencem), medtem ko so hkrati za tuje naročnike delali za bagatelo. V poslu sicer dvojna morala ni pravni termin, samo zame je to to.

 7. dr. Onyx pravi:

  Pozabil sem še strokovno pokomentirati njihovo črno belo vizijo. To sem prvič videl nekaj časa nazaj na njihovi spletni strani in sem komaj verjel očem. Obkroženo v Paintbrushu na roko? Ne no. :)

 8. Miran pravi:

  kar pomeni da murine obleke vseeno ne stanejo več kot so plače delavcev v javni upravi, kot si v tvojem prvem komentarju napisal…

  in to se skoraj v vseh medijih ponavlja, da murine obleke stanejo več kot so plače v sloveniji… nevem mogoče kakšen ekskluzivni primerek že stane tako dosti, ampak normalna obleka pa res ne…
  enkrat sem celo nekje prebral, da naj bi murine obleke stale nekaj rat več, kot pa so slovenske plače….

 9. markopigac pravi:

  Had, razpisi oblacijo javne usluzbence.

 10. fry pravi:

  Če sem prav seštel procente so vse pravne osebe skupaj lastniki manj kot 50%. Kje so ostali in zakaj se ne združijo?

 11. Waldo pravi:

  Muro je vojska pred kakimi tremi leti že “reševala”. Vse službene uniforme so izdelali po meri. Če jih še vedno delajo pa ne vem.

 12. Crisis pravi:

  čisto prav je da propada. Kar nekaj slovenskih oblikovalcev živi revno, ker nimajo kje razviti svojih kvalitet in zmagovati v svetovnem merilu. Tako je že dolgao časa.

  Mura je le eno od podjetij kjer je dekret določal kaj je lepo za ljudi ne pa dober dizajn (Kitajska ima tak režim, a uspevajo konkurirati s cenenostjo). Zdaj, ko ljudje s svojo izbiro svobodno določajo kaj želijo kupiti, pa jasno prisiljena podjetja propadajo in logično je da je tako, prav jim je.

  Tekmovalna kategorija je dizajn, podobno kot šport, čeprav gre za estetiko (konstruktivne procese) in ne špartanske veščine (vaja za potencialno destruktivne procese). Neupoštevanje naravnih pravil igre seveda stane rezultate. Murini dizajnerji zmagajo le na domačem okolišu, kjer “veliki” lokalni šef tako določi, v resnici pa ne. Niso ravno neka priznana velesila, štrikajo nekaj nekje za plotom in prepričujejo lokalne laike. Potem jih pa še kdo uporablja kot revčke, ki se jih da poceni rešit z neko miloščino in tako pokazat svojo politično dobroto, kar je spet naslednja iluzija. Slabo mi bo od vsega tega. Sem mislil da je čas režima že mimo, pa zglade da še ni.

  Ko hočem kupit obleko, ki bo všeč moji dragi in hkrati ne bo osušila denarnice, moram pa iskat več dni, ponavadi začnem z Zaro in nadaljujem nekje v globinah InterŠpara (spet neslovenska firma, ki z boljšim arhitekturnim dizajnom stavbe zmaguje v konkurenci in zasluži, ker daje v najem slovensko zemljišče. Pa saj je isto kamorkoli pogledaš. Slovenski dizajnerji pa so lahko še naprej revni klošarji-filozofi) Objavite če si upate, ali pa je mogoče preveč res?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.