Ne odsvetujem dopusta na Hrvaškem, ampak odsvetujem vključen “push email” na BlackBerry telefonih, če greste k njim na dopust!
Zakaj? Zato ker se bodo vaše počitnice hudičevo podražile. In verjetno bo račun za prenos podatkov večji, kot pa je bil račun za hotel, ali same počitnice.

In zakaj pišem o tem? Zelo preprosto. Sodelavec je naredil napako in je pozabil obkljukati “off when roaming” in v petih dneh naredil preko 1200€ (da, številka je prava!) računa s prenosom podatkov.

Kako je to mogoče? Preprosto. Na Hrvaškem je obračunski interval pri VIPnetu 100kb (vir) in cena je 0,94047€. Kar pomeni, če se vaš BlackBerry telefon priključi vsake 5 minut na GPRS in dobiva podatke, se to plača 1€, edino če so večji paketki (kar ponavadi niso) in je cena še višja. Torej 12 povezav na uro in preko 240 povezav na dan – 240€ x 5 dni – 1200€.
Zelo dobre počitnice so to in destinacija je lahko kjerkoli po svetu. Ponavadi operater pošlje obvestilo da se je pojavila visoka poraba v parih dneh, vendar človek na dopustu ni vedno pozoren na to.


Seveda obstaja več različnih možnosti, da uporabljate BlacbBerry telefone tudi na Hrvaškem. Odvisno je od samega operaterja in predvsem od vas samih. Preverite kakšne ugodnosti vam ponuja vaš mobilni operater, kater operater na Hrvaškem je za vas cenejši in v končni fazi, če ste res odvisni od interneta na dopustu (kot sem jaz!) poiščite hotel z zastonj internetom, ali pa si nabavite Vipme Broadband USB Stick z vključenim prenosom 100Mb podatkov za ceno 179 kun!

Torej, če greste na Hrvaško, izklopite samodejno pobiranje elektronske pošte in vaše počitnice bodo precej cenejše kot sicer!