had blog roni kordis had blog roni kordis

Odsvetujem vklopljen prenos podatkov, če greste z BlackBerry telefonom na dopust na Hrvaško

Ne odsvetujem dopusta na Hrvaškem, ampak odsvetujem vključen “push email” na BlackBerry telefonih, če greste k njim na dopust!
Zakaj? Zato ker se bodo vaše počitnice hudičevo podražile. In verjetno bo račun za prenos podatkov večji, kot pa je bil račun za hotel, ali same počitnice.

In zakaj pišem o tem? Zelo preprosto. Sodelavec je naredil napako in je pozabil obkljukati “off when roaming” in v petih dneh naredil preko 1200€ (da, številka je prava!) računa s prenosom podatkov.

Kako je to mogoče? Preprosto. Na Hrvaškem je obračunski interval pri VIPnetu 100kb (vir) in cena je 0,94047€. Kar pomeni, če se vaš BlackBerry telefon priključi vsake 5 minut na GPRS in dobiva podatke, se to plača 1€, edino če so večji paketki (kar ponavadi niso) in je cena še višja. Torej 12 povezav na uro in preko 240 povezav na dan – 240€ x 5 dni – 1200€.
Zelo dobre počitnice so to in destinacija je lahko kjerkoli po svetu. Ponavadi operater pošlje obvestilo da se je pojavila visoka poraba v parih dneh, vendar človek na dopustu ni vedno pozoren na to.


Seveda obstaja več različnih možnosti, da uporabljate BlacbBerry telefone tudi na Hrvaškem. Odvisno je od samega operaterja in predvsem od vas samih. Preverite kakšne ugodnosti vam ponuja vaš mobilni operater, kater operater na Hrvaškem je za vas cenejši in v končni fazi, če ste res odvisni od interneta na dopustu (kot sem jaz!) poiščite hotel z zastonj internetom, ali pa si nabavite Vipme Broadband USB Stick z vključenim prenosom 100Mb podatkov za ceno 179 kun!

Torej, če greste na Hrvaško, izklopite samodejno pobiranje elektronske pošte in vaše počitnice bodo precej cenejše kot sicer!

  1. No, on je vsaj maile dobil. Jaz sem za večji nič plačal sicer manj, ampak v enem dnevu.

  2. Ja, to se kar pogosto zgodi. Se huje je na iphonu, kjer promet ni kompresiran. Aja, bb ima GPRS sejo vedno aktivno zaradi pusha…

  3. Zame prepozno. Ravno danes sem dobil račun, vsota sicer ni tako strašna, ampak glede na to, da je prenesena količina podatkov malo večja od ene diskete, se mi zdi to odiranje (21,62 EUR za 1739 kB). Cro-NET je še hujši, saj (skupaj s Simobilovim deležem) obračunava za enoto prenosa 99 centov. Tako sem njim plačal 5,94 EUR za samo 58 kB, VIPNetu pa 15,19 EUR za 1672 kB.

  4. Mene so v Sloveniji čisto razvadili. Tukaj v Luksemburgu sploh ni opcije paketa z neomejenim prenosom podatkov, jaz pa nisem imela niti približnega občutka, koliko podatkov se me pretaka z berija in nanj. Prvi mesec sem plačala račun 300 EUR :(

  5. He, ja res je zajebavanje z telefoni na hrvaškem hudičevo drag špas, poznam tudi nekoga, ki je po netu potegnil 3-4 komade vsega skupaj 60 mega v eni uri, račun pa dobil nekih 470€, kar je totalen kriminal za moje pojme!!!!

  6. prasciiii, jaz sem dobil račun prenos podatkov 50Mb (mimogrede, sploh ne vem da bi kaj nalagal) in račun 480 eur!!! svinje hudičeve

  7. uf, ne sprašuj… Za prvomajske sem v enem tednu naredila samo s podatki tak račun kot je bil polpenzion za ves teden… poletni račun še čakam s strahom… ker sem, kljub zavedanju opcije za izklop podatkov v roamingu, vseeno prevelik internet addict, da bi res (za dolgo) izklopila :))

  8. @jasna: vidis, o tem govorim.. izklopis telefon :) in gres v boljsi hotel :)

    sej prej poisces hotel z wifijem :)

Komentarji so zaprti.