Ne, tega ne sprašujem tebe draga bralka, dragi bralec! To je vprašanje, ki sem ga v zadnjem času slišal parkrat. Način, kako je prišlo do tega, pa je bil vedno po precej podobnem scenariju.

Telefonski klic, neznana številka, ponavadi se ne oglasim, včasih naredim izjemo. In sem se oglasil.
“Čao stari, kako si? Dolg časa se že nisva slišala!” se oglasi glas na drugi strani.
“Kdo pa kliče?” povprašam.
“A ja, jaz sem (ime izpuščeno), sem ravno razmišljal in se spomnil nate”, mi reče. Naj me bo strah, da moški razmišljajo o meni?

“Super! In kako da si se spomnil name po ene 10 letih?” grem v kontra smer.
“Ja veš, tebe so vedno zanimale novosti in podobno. Pa sem našel nekaj odličnega! Če imaš čas, greva na pijačo in ti vse razložim.” Ponavadi ne zavrnem ponudbe kolegov, ali prijateljev, v tem primeru sem bil pa vseeno malce skeptičen.

Molk z moje strani in sledi klasično vprašanje: “A gre za piramidne sheme – MLM? Gem Collection, Eurosuccess?? Me ne zanima!”


“Ah, kje pa. Saj veš, da me to ne bi zanimalo! Imam nekaj boljšega. Ampak res, samo pet minut časa si moraš vzet, da ti vse skupaj razložim in boš videl, da se ti bo povsem spremenil način življenja!”

Ok. Mogoče je kaj novega si mislim in raziskujem dalje: “A gre za kakšen me2everyone.com nateg?”
“Ne ne, nič takšnega. Vse je legalno in zaslužki so izredno visoki. Splača se, ti povem iz prve roke. Ampak res, vzemi si čas, da ti razložim, boš spremenil pogled na vse skupaj?”

Se pravi da sem že bližje temu, kar mi ponuja! In ustrelim še enkrat: “A gre za trgovanje z valutami? Zlate rudnike v Afriki, za katere lahko kupim certifikate? Ali je res kaj novega pri nas in se meni niti ne sanja? Upam, ampak resnično da ne prodajaš naložbenih zavarovanj ali pa celo delnic!”

In sedaj je sledila tišina na drugi strani. In nasmeh na mojem licu je bil neskončen. Očitno sem zadel “kategorijo”. In seveda mi ni dalo miru da ne bi šel še naprej: “A potem praviš da se da s tem služiti lepe denarje? Če nisem preveč radoveden, a še vedno živiš doma (star preko 30)?”

Na drugi strani se je slišalo samo še neko pokašljevanje in na koncu izjava: “Sorry, imam še en telefon in se mi mudi!”

Khm. No, na srečo mi ta pogovor ni vzel več kot pet minut, bi se pa sekiral, če bi si res vzel čas za pijačo in poslušanje razlage o tem, kako se da zaslužiti z naivnostjo ljudi. In ljudje ki me pokličejo z vprašanjem, imaš pet minut časa, da si razložim nekaj, so pri meni vse prej kot zaželjeni! Se zgodi, ampak o svojem času, predvsem pa o denarju odločam sam in nekako se mi ne da ukvarjati s “projekti” ki prinašajo “milijonske zaslužke”.

Še vprašanje zate draga bralka, bralec – si že sodeloval v kateri izmed piramidnih shem? Kaj pa Forex? Delnice zlatih rudnikov?