had blog roni kordis had blog roni kordis

Ali En – Dalaj Eegol – bo s koncertom oktobra proslavil 15. let albuma Leva scena

Ali En, tako se je imenoval v tistih časih, ko je s svojim albumom Leva scena, na katerem so bili komadi Leva Scena, Stremetzsky, V Mestu Nekaj Dogaja, Sirni & Mesni, popolnoma razburkal domačo sceno. To mu je uspelo predvsem s komadom Leva Scena, kjer je med drugim zapisal:

Kakšna je ta scena kakšen je ta folk? debilna je ta scena in neumen je ta folk! Kakšna je ta scena kakšen je ta folk? debilna je ta scena in brezvezen je ta folk!
Leva scena je večja kot najprej izgleda zmeraj več je tega dreka in neumnega goveda. En muskonter prav izstopa, za mene je debil, ljudje pa mu pravijo slovenskega naroda sin.
Svoj največji hit je naredu že pred dvajsetimi leti, a še zmeraj ga špila in si misli “vsi so kmeti”. V resnici je kmet on, naj se vrže čez balkon, če bo sreča zlom si vrat, ti zafukan idiot moron. A on misli da noben ne šteka drugega od rock’n’rola se drži ga kakor klop toplokrvnega vola.

Postavil je temelje, na katerih se je kasneje gradil domač hiphop, oz. rap.. In v tistih časih, ko še ni bilo zgoščenk je bilo to verjetno daleč najbolj “razmnoževana” kaseta. No, vsaj v naših krajih.

Ampak sedaj k zanimivejšemu delu, na katerega me je včeraj med lovljenjem medvedov, opozoril Vini. Namreč Ali En ob 15. obletnici pripravlja koncert, s katerim bo obeležil to “prelomnico”.

15 let sicer ni 20, kot jih je očital Tomažu Domicelju v komadu Leva scena, je pa precej blizu. In definitivno je komad Leva scena postal ponarodel. Torej, če bo zaigral ta komad na tem koncertu, ali si Ali En za nas, ki bomo tam na koncertu, misli da smo “kmeti”?

Zanimiva dilema. Zaigrati komad, v katerem si okrcal tiste ki se šlepajo na “zgodovino” in postati enak kot oni, ali pa ga preskočiti in furati naprej svojo sceno, ki jo je naredil kasneje z ostalimi platami. Priznam, Smetana za frende mi je bila še odlična, vse ostalo pa je bilo za moj okus preveč spiritualistično!

Kako se bo odločič Ali En? Smo kmeti in bo naredil tisti, proti čemur se je boril in postal sam enak njim? Ali pa bo vse skupaj odfural drugače! Glede na to, da ga Siol sponzorira??!?? bo tole še zanimivo!


 1. Sem malo bolj pobrskal za podatki, album Leva scena je izšel leta 1994, komad Slovenskega naroda sin pa je nastal leta 1979, torej natanko 15 let prej :)

  Jaz bi sicer rekel, da je Alijev največji hit Burek, ki pa je tudi na tem istem albumu, tako da vse skupaj v vsakem primeru še vedno močno štima :P

 2. @vini: ce se tole izide, te bom imel za dannya :) namrec predikcija je odlicna in moznosti so velike :)

  skoda, k nisi uletel k zajcu – smo se zadrzali skoraj do 2. ure :) se ziga turk je bil tam :)

 3. Najbolj zabavno bi pa bilo, ko bi Ali Đafič povabil Jana Plastičnjaka in bi skupaj odrepala na omenjeni plati neizdan istoimenski komad. Tipa sta se menda pobotala, a za obletnico se bi splačal, ane ;)

  “Oblač’š se u led’r, k d’s en ped’r, ampak oni so kul, ti’s pa navad’n govedar…
  Mama slike prodaja, naj rajš tebe proda in si kupi enga psa…
  S’m biu u Ameriki, s’m študiru džez, si kurac študiru in ga dubu u es…
  Jan taka je resnica, ti si navadna prasica…”

 4. Aja, pa tud šniclja lahko povabi in Stremetzkega…Mislm, da je še živ. To bi bil zbor kmetov, hehe…Uuu, ja Kličija, ki Anjo poriva, haha! Prava Partyzanščina.

 5. Pa ene par laidrc za show… da bi si jih potem vsak za en krog sposodu in jih kar na odru od uzadi nabodu… Škoda sam, da Šuštar ni več živ, da bi lahk uletu gor in zahropel: “Čudno je to sporočilo, ki smo ga slišali.”

 6. Lp!
  Ja, leta naredijo svoje… Ali (dokler je bil še Ali) je res dobro pretresel našo “levo” sceno, zdaj pa (očitno) postaja del nje… Videl sem kar nekaj njegovih koncertov in se je(vsaj ko sem ga jaz gledal)zelooo branil igrat stare komade – samo tisto kar je takrat delal je pel, a obletnica bo verjetno iz njega potegnila prav to – stare hite (mislim, da v novi “preobleki”). Kar se pa sponzoriranja tiče – že za Smetano za frende je mel sponzorja (lizike “Čupačups” – ki jih je potem metal med ljudi)- in mislim, da je bil takrat prvi (vsaj kar jaz vem), ki se je tako prodal… Eno so pesmi – drugo je pa življenje! V pesmih nisi nikoli lačen :-) Keššššššš je nujno potreben za duhovni razvoj posameznika! ;-) hahahaha

 7. Lahko bi bli srečni da bo dalaj odrepal te komade ne pa da ga mate za kmeta ker takega koncerta ziher še kakih 5 let nebo mel.Se mi zdi da mu bo malo bedno se sam tudi zaveda kolko so stare pesmi in kaj govori v njih(in enako stvar na nek način počne).Aja pa zadnja njegova plata tudi ni izšla 10 let nazaj ampak pred par leti samo album pač ni blo neke promocije zanj.

  Rad bi še povedal da je dalaj ustvaro več kot 1 hit,pravzaprav je pri njemu ravno obratno kot pri ostalih glasbenikih,albuma mata 2-3 komade,ki so malo slabši ostali pa sekajo,večina pa na album nameče same bedne pesmi+1kao hit(tolko da lahko prodajajo album),od nekje pa tudi rabiš keš “Čupačups”so pa tak kul.Tak da samo ne šimfat Dalaja ;).

 8. ja pa kaj če so stari pa nevem kva dobri komadi so jes pridem na koncert!dalaj car

 9. Vse skupaj me spominja na paradoks Siddharte, ki so v Pot v X zapisali:

  A vsi vemo, da nekateri bi radi še čarati znal’
  Vsi vemo, da za minuto bi slave sebe prodal’
  Žalostno,da ti lažnivi dobijo denar le tako
  Da samo sranje svetu filajo

  Sam je pravil, da je pisal, kar je čutil
  Danes pa prodaja neke slinaste
  Niti omembe vredne pesmi

  Potem pa so šli in postali bend za najstnice. To je bilo zelo Eboran, če mene vprašate. :)

Komentarji so zaprti.