had blog roni kordis had blog roni kordis

Kubanske cigare – Partagas Petit Corona Especial – Made by Hand

Kubanske cigare so zanimiva stvar – povsod jih prodajajo, vendar so le redke res iz Kube – narejene za Habanos SA. Zakaj? Ker ima večina firm, originalno iz Kube, svoje obrate v Dominikanski republiki kjer “zvijajo” cigare iz dominikanskega, kamerunskega, honduraškega ali mehiškega tobaka. Vse skupaj pa je posledica prepovedi uvažanja kubanskih izdelkov v ZDA. Oz. kot je rekel prodajalec cigar v cigarnici De La Conchi: “Pri meni se dobijo čisto vse, kar srce poželi od cigar. Edino cigar iz Kube ne, ker sem edina stvar iz Kube, v tej cigarnici, jaz!

Zame je večina priznanih kubanskih cigar – Cohiba, Romeo Y Julieta, Hoyo de Monterrey – precej močnih in lahko v njih uživam, ne bi pa jih mogel konstantno kaditi.
Partagas Petit Corona Especial – Made by Hand (133 x 16.67 mm), ki so na fotografijah, sodijo med srednje močne cigare. Zvite so ročno, ter se izredno lepo kadijo in so glede na “price/performance” odlične. Definitivno priporočam.

Kadite cigare? Jih kupujete preko spleta? Imate kakšen nasvet? Naslednjič napišem par nasvetov kako priti dokaj ugodno do cigar (originalnih) in brez strahu pred nategom!

 1. ja, tud men so partagas najboljše, edin dobit se jih težko da pri nas, če pa že, so pa svinjsko, nagravžno drage, tako da je vsak nasvet dobrodošel :)

 2. uf, zgledajo super… :-P Nazadnje je ravno kolega dobil Cohibe, meni so super. Ce imas kaksen nasvet za nakup ga napisi, ze dolgo se odlocam za nakup vlazilnika, mogoce je sedaj pravi cas za nabavo opreme.

 3. Partagas ima cigarnica klemen (celje) in havana point (Ljubljana, podhod maximarketa).

 4. Ma, tudi na Kubi moraš paziti kaj kupiš… na cesti ti hitro podvalijo kaj tretjerazrednega, v uradnih trgovinah je pa relativno drago (čeprav še vedno precej ceneje kot pa drugje po svetu).

  Zanimivi so ogledi tovarn (kakor se spomnim je Partagas tam za Capitoliom v Havani, jest sem šel v Romeo&Juliet tam pri Museo de la revolucion), kjer ne delajo ene znamke, ampak vse po vrsti… No, na ogledu ti seveda ponujajo sami delavci cigare (precej ceneje), ki so tudi sveže zvite. Kot razumem je za prave cigarske gurmane to nepopolen izdelek, saj ni staran oz. sušen pri primerni temperaturi… In večina cigar, ki jih pride na črni trg tudi ni končnih izdelkov. Zvijalci lahko namreč vsak dan domov odnesejo eno cigaro ki jo sami zvijejo (pa še kakšno na črno – oz. pokadijo kolikor hočejo med delovnim časom – zanimivo, NIHČE ni kadil cigar, samo en tip je kadil običajno cigareto – cigare so preveč vredne za njih) in potem te prodajajo na črnem trgu. Prav zaradi tega je delo v tobačni tovarni tam zelo iskano delo. Edino devic, ki bi rolale cigare na svojih stegnih nisem videl… :(

  ah, jest sem šel tja bolj zaradi firbca, kadim pa tudi ne… Predvidevam pa, da v Evropi lahko kupiš pravega kubanke, torej tudi zvite na Kubi.

 5. Preve kubanje niso noben bav bav…dobiš jih v specializiranih trgovinah, duty freejih in še celo na večjih bencinskih črpalkah in interšparih jih imaš (tam kjer imajo postavljen humidor).

  Tiste, na frišno zvite cigare niso ravno polizdelek. Pred zvijanjem gre tobak skozi precej natančen in dolgotrajen proces sušenja in fermentacije, tako, da je cigara dejansko že posušena. Je pa res, da se večina cigar s staranjem izboljša. Seveda, je treba cigarto starati v humidorju, na primerni vlagi in temperaturi.

  V trgovinah na Kubi so pa cigare drage zato, ker je v cigare vloženega ogromno dela. Večina priznanih znamk je narejena povsem ročno in iz celih listov tobaka, zato tudi direktno iz tovarne cigare ne morejo biti tako poceni kot tiste, ki so narejene strojno.

 6. @saso… ma, sem prinesel kot darilo eno frišno zvito cigaro in je bila menda tista iz uradne trgovine (obe kao romeo&juliet) boljša… glede polizdelka sem pa pretiraval – po pravici povedano, če nisi poznavalec ne boš občutil kakih velikih razlik ;)

  strinjam pa se glede cene… kar sem videl je bilo vse ročno… in logično je da so cene višje za take kot pa za strojno zvite. V uradnih trgovinah so bile “meni osebno” relativno drage (mogoče zato, ker nimam pojma koliko stanejo drugače), žal pa gre le zelo majhen del te cene delavcem v tovarnah, ki dobijo resnično mizerne plače…

 7. Starane so definitivno boljše. Je pa precej odvisno od cigare same. Določene cigare so odlične tudi sveže, nekatere pa enostavno morajo stati kakšno leto ali 2.

 8. Po embargu na Kubi so tuji izdelovalci cigar prenesli skoraj vso proizvodnjo in semena tobaka v Dominikansko Republiko, kjer danes zvijajo cigare med najboljsimi na svetu. Klima je pa itak ista. Problem embarga je tudi ta, da za izdelavo kvalitetne cigare potrebujejo tri elemente… tripa (“zelodec” oz glavna masa cigare, capota (“plasc” list, ki cigari da obliko) in capa (zadni najtanjsi list, ki cigari da videz). Slednji je po mnenju poznavalcev najboljsi iz Connecticuta, kjer ga proizvajajo mormoni, vendar ga zaradi embarga niso mogli vec uvazati na Kubo.

 9. Prosim, ni za kaj. Sicer nisem reden kadilec in vsekakor ne dober poznavalec, pokadim pa kaksno tu in tam ob raznih prilikah ali po dobrih vecerjah, obvezno z kozarcem ruma Barceló Imperial. To pa zato, ker zivim v Dominikanski Republiki in je to tukaj tako, kot bi pri nas po Kranjski klobasi jedel Prekmursko gibanico. Izberem pa Arturo Fuente Opus X ali Davidoff RR ker so tu poceni.

 10. @milan: uuuu.. lepo lepo.. no, ce grem na pocitnice v dominikano, se ti oglasim, pa skupaj pokadiva kaksno iz moje domace zaloge!

  uzivaj se zame :) jaz bi :)

 11. Deal!
  Vendar ne nosi cigar, jih bom ze jaz zrihtal, ti prinesi Prekmursko gibanico :)

 12. @Milan sem ljubitelj cigar, nekaj malega vem, ampak dovolj da se mi zdi smešno da je opus x poceni :D kolikor vem so škatle od 900 do 1000 dolarjev in več za “posebne” izdaje.

  Lp

Komentarji so zaprti.