Enotna mestna kartica mesta Ljubljana – Urbana je nekaj časa burila duhove. Ampak če grem po vrsti: najprej je bil javni razpis, javno odpiranje ponudb – podjetij Četrta pot in Ultra, sledila je pritožba Četrte poti na Državno revizijsko komisijo in odločitev Državne revizijske komisije, ki je vlagateljev zahtevek za revizijo v delu zavrnila, v delu pa zavrgla.

O sami enotni mestni kartici Urbana in njeni uporabi so pisali že soblogerji Dr.Onyx, Nergač, Domen Savič, Jaka Gerčar, Libertarec, Žiga Turk, Radio Kaos

Ker se sam nisem peljalal z avtobusom že celo večnost, mi je bila testna vožnja z Urbano, kjer sem naredil tudi zgornje fotografije, nekaj povsem novega in v bistvu “vrnitev” ene 10 let nazaj, ko sem se nazadnje vozil z avtobusi po Ljubljani.

Obstajata dve različni kartici Urbana


mesečna – za katero je potrebno imeti osebni dokument, oz. potrdilo o šolanju (ali katerokoli drugo, odvisno od kartice) – omogoča nakup in koriščenje mesečne vozovnice in pa tudi hranjenje dobroimetja na kartici (za plačilo parkiranja in ostalih storitev)
vrednostna – katera se uporablja “namesto žetonov”, oz. denarja na avtobusu, za plačilo parkirišč… Nanjo se naloži denar (prepaid) in se uporablja

Postopek nakupa, oz. pridobitve kartice:
– na LPP-ju, Celovška cesta 160, ali Slovenski 56 od 15.9. naprej bo njena cena 2€ (primerjava – Slovenske železnice tudi v tem času uvajajo podobno storitev, o kateri pa se nič ne piše in govori, kjer pa je cena kartice 5€). Do 15.9. poteka testno obdobje in je kartica zastonj (pričakujte gužvo)
– za dvig kartice potrebujete osebni dokument in staro mesečno vozovnico

Polnjenje kartice, nakup mesečne vozovnice:
– na Urbanomatih (zelenih škatlah, ki stojijo na avtobusnih postajah), slediš navodilom na ekranu občutljivem na dotik
– v trafikah 3-Dva

Kaj omogoča kartica?
– plačevanje avtobusa – na kartici Urbani je lahko hkrati shranjena mesečna vozovnica, kot tudi dobroimetje, ki se lahko koristi za plačevanje parkiranja (naslednja faza), vzpenjače, muzejev..

Prednost?
– plačilni instrument in mesečna vozovnica na eni kartici (če bi v naslednjem koraku lahko z Urbano plačeval tudi pivo v lokalih, bi bila to čista zmaga)
– ko se enkrat pofočkaš v avtobusu (včasih si za eno vožnjo potreboval en žeton), lahko vmes v času 90 minut prestopaš avtobuse (predvsem pride prav starejšim, ki so navajeni na enake relacije)
– ali se bo z Urbano zvečala pretočnost vstopanja in izstopanja nanje, pa je še vprašanje, na katere bodo odgovori znani čez kakšen mesec

Če ima kdo kakšno vprašanje, ki je povezano s samim sistemom, oz. tehnologijo, pa mi ga lahko seveda tudi zastavi!