Ideja o tem zapisu se je porodila ob včerajšnjem “lovljenju medvedov” in več kot jih je padlo, bolj smo složno ugotavljali da smo Slovenci premalo ponosni na svojo preteklost in veliko premalo spoštujemo to kar imamo! Zapis je tipično posploševanje in vsaka podobnost z resničnimi osebnostmi je zgolj in samo plod vaše domišljije!

Tipičen Slovenec živi v hiši, veliki preko 200kv.m. in ima v kleti vsaj 400kg krompirja. Ima boljši avto od soseda, pa čeprav celo leto je samo taisti krompir iz kleti! Celo življenje živi na enem in istem prostoru, saj je to smisel njegovega življenja!

En Slovenec je približno pol Hrvata, ko se gre za nacionalizem – ni ponosen na svojo preteklost, ni ponosen na svoj jezik – kar v dani situaciji niti ni tako slabo, saj bi se lahko v nasprotnem primeru nacionalizem bistveno povečal in privedel do raznih situacij (no, na srečo tudi tisti, ki se imajo za nacionaliste le te situacije ne znajo v tem trenutku pravilno izkoristiti).

Tipičen Slovenec poudarja lepote sveta in odhaja na počitnice v daljne kraje, da se ima vsaj o čem pogovarjati s svojimi kolegi. Počitnice preživi v hotelu in ne vidi in ne spozna kulture. Nima pa pojma o lepotah Slovenije, saj še ni dočakal jutra nad 2000 metri, niti se ni ponoči vozil po prekmurskih ravninah, ali pa odkrival ledenikov sredi poletja.

Tipičen Slovenec je imel v življenju veliko idolov, vendar samo en je bil Slovenec – verjetno Bojan Križaj (če je iz malce starejše generacije). Ve za vsak korak ki ga je naredila Paris Hilton, ali kakšna druga HolyShit zvezdnica, vendar ne zna našteti pet naših igralcev ali igralk. Bere knjige, ki jih kupuje na Amazonu, slovenskega avtorja pa je nazadnje bral v 8. razredu osnovne šole, ko je bilo to obvezno.

Vozi po prehitevalnem pasu in se ne bo premaknil iz njega, saj je vendar kupil vinjeto in mu le ta omogoča to dejanje! Na vsako prehitevanje odreagira z jeznim pogledom in zamahom. Saj ima vendar boljši avto od soseda in tega se močno zaveda. Ko se bo podražilo gorivo za 0.01 cent, bo čakal s prižganim motorjem v vrsti pred bencinskim servisom dve uri, da bo privarčeval!

Jeap, nekako tako si jaz predstavljam tipične Slovence. Če ste se našli v njem, se vam oproščam in imam predlog za vas…

Poskusimo Slovenci biti ponosni na to kar smo! Zavedajmo se da živimo na najlepšem koščku sveta in da smo med seboj močno povezani. Bolj kot si mislimo in le to se vidi v določenih situacijah, ki pridejo iznenada. Bodimo ponosni na Slovence ki so uspeli in ne bodimo tipično slovenceljsko fovš in ne kritizirajmo, če jim ne uspe, ko pa jim pa si jih lastimo.

Spoznavajmo Slovenijo in jo približajmo še drugim. Odkrivajmo nove slovenske pisatelje in pesnike. Podpirajmo igralce, ki jim mogoče ne bo uspelo priti v HolyShit, ampak so pa lahko zelo dobri in veliko bolj nadarjeni kot pa tisti, ki dobivajo za svoje vloge milijone!

Bodimo malce manj Slovenceljni in bodimo rajši ponosni Slovenci
, ki se nismo ukrivili ko nas je okupator želel podjarmiti, ki smo se postavili na okope in se borili proti Jugo agresorju. Stopimo skupaj in naredimo našo Slovenijo spet takšno, da bomo vsi radi živeli v njej in da bodo naši otroci ponosni na to popotnico, ki jo bodo dobili! Slovenec sem in ponosem sem na to!

Ali smo sposobni iz trenutne situacije potegniti tudi kaj pozitivnega ali pač za nas ni več možnosti in smo rajši apatični in gledamo kako gre življenje mimo nas in samo štejemo dneve….

17 Responses to Tipične lastnosti Slovencev!

 1. Tamara Zara pravi:

  Mislim, da nisi nič kaj veliko kiksnil, samo si to tako na široko zajel, da se človek najde vsaj v delčku neke točke (jaz se npr. pri prvi točki najdem, ker živim v ogromni hiši ampak krompirja pa nimam v kleti :P).

 2. had pravi:

  @tamara: nekako je bil to moj namen.. da vsaj v eni stvari se dotaknem vsakega ki bo naletel na ta zapis.. in mogoce bo kdo pa le pomislil da smo slovenci lahko ponosen narod :)

  upam :)

 3. fatg pravi:

  slovenci so isti nacionalisti, samo skrivajo malo bolje, kot hrvati (kar je še slabše).

  ps. ne najdem se v nobeni točki, ampak to samo zato, ker nimam denarja za 200m hišo. Ok, za hišo bi še našel, ampak toliko krompirja? :D

 4. had pravi:

  @fatg: ma ce imas novga bmw-ja ni dnarja za meso :) krompir, ce ga kupis veliko, je pa cenejsi :))

 5. Tamara Zara pravi:

  Ampak če pogledaš zapis kot celota pa… ne vem koliko smo lahko ponosni, ker smo res eni pravi bukseljni. Čeprav se mi zdi, da gre na bolje z “novo generacijo”.

 6. šuši pravi:

  hehe, dobro si zadel :D Najdem se na prehitevalnem pasu (pa priznam, da vozim slabši avto od soseda), nikakor pa ne pri bencinu :D

 7. rozinca pravi:

  Nimam hiše večje od 200 kvadratov, pa če bi poslušala ljudi okrog sebe, bi jo glih imela, samo sem jo gradila zase in za svoje potrebe, torej 160 z garažo je več kot dovolj :)

  o prehitevalnem pasu.. pa raje ne bi …. hehe… čist preveč resnično

 8. had pravi:

  @klara: imas hudo lepo hisko.. pa verjamem da ni krompirja v kleti :)

 9. andrej pravi:

  Dobro napisano, k sreči se ne najem v vseh točkah:)

 10. Boštjan pravi:

  Tipičen Slovenec ima dandanes tudi marsikaj za povedat čez ‘tipične’ Slovence. Kako tipično :)

 11. (jm) pravi:

  Sestavni del slovencev je tudi gojenje stereotipov o slovencih.

 12. bostjan pravi:

  eni so se pa le prepoznal v spisu sodeč po zadnjih komentarjih hehe
  Drugače pa, mogoče manjka še kakšna tipična lastnost..
  Recimo sončna nedelja je dan za avtopralnico ali pa obisk hipermarketa :-)

 13. piskec pravi:

  Porkaduš, krompir!!! Sem vedel, da mi nekaj manjka.

  Takoj popoldan ga grem kupit! :)

 14. MKL pravi:

  Mislim, da dosti tega, kar si napisal, ne drži za mlajšo generacijo, recimo za tiste, ki smo pod 30. Sem potoval po svetu ogromno, skoraj nikoli bil v hotelu ampak si zaranžiral kako drugo varianto, se naučil jezika, se družil z tamkajšnjimi ljudmi, celo promoviral Slovenijo.

  Ponos je zame ni krepost. Ponos je plehek. Če rečem Ponosen sem, da sem Slovenec ali pa ponosen sem na Slovenijo, je to zame izjava brez teže. To, da sem Slovenec, nisam sam kriv, sem se pač tukaj narodil in nič ne morem za to. A naj bo nekdo ponosen, da je velik 190cm? Jaz običajno rečem, da sem vesel, da sem rojen tukaj in se počutim popolnoma v redu. Na žalost pa je preveč Slovencev, ki so tako kontra v vseh ozirih in pogledih z mano, da nanje ne bi mogel biti ponosen. Zato ponos odpade, ker nočem odgovarjati zanje. So pač sodržavljani in govorijo isti jezik, a vse drugo je popolnoma različno.

  In še glede lepot naše dežele. Vsepovsod je lepo in spet nismo Slovenci izklesali Triglava ali izkopali strugo Soče, to je tukaj že tisoče let. Ponosen oz. vesel bi bil, če bi naše naravne lepote bile čiste, če ne bi ljudje metali smeti po gozdovih in v reke. To bi bilo nekaj, kar bi me razveselilo.

  Se oproščam za ta dolg monolog. Vem in popolnoma razumem, kaj si hotel povedati s tem člankom in sem vesel, da daješ ljudem neke pozitivne točke za razmislit, zato sem dodal le svojo perspektivo.

 15. sce pravi:

  Hehe… dober post. Dobro napisano in večinoma resnično ;)

 16. matjaz pravi:

  Ej prjatu! Tole pa lahko samo pohvalim in rečem BRAVO!
  Mislim, da se zadeve z mlajšimi generacijami izboljšujejo.
  Je pa prav tako zanimivo, koliko komentarjev je prišlo na to temo…kot bi se vsi počutili malce krive.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.