PayPal in Skype – 15% VAT?

Skype mi ni nikoli “dišal”, vendar je zelo dobro/poceni orodje za daljše medcelinske razgovore. Skype prav tako omogoča klicanje na stacionarne in mobile telefonske številke širom sveta, da o vseh ostalih funkcijah niti ne govorim. Poleg vsega tega pa obstaja tudi iPhone aplikacija.

In posledično, če želim uporabljati Skype z vsemi njegovimi dobrimi lastnostmi, si moram kdaj pa kdaj tudi napolniti račun. In danes sem bil šokiran, ko sem polnil za 10€ preko PayPala in je bilo zraven prišteto še 1.5€ za takso?!
Ti šment. Kljub temu da zelo pogosto plačujem preko PayPala, tega do sedaj še nisem doživel! In sem še vedno presenečen. Če bi polnil za 100€, bi dodatno plačal še 15€?!? No ja, saj drugega, kot da plačam, mi ne preostane!

paypal

 1. VAT ni nič drugega kot čisto navaden DDV (pa angležarsko value added tax) in ni ta ga zaračunal PayPal temveč ga po zakonih domicilne države (AFAIK Luksemburg) očitno mora obračunati Skype. In bodi raje vesel, da njegov sedež ni pri nas, ker bi te sicer za vzdrževanje KGB aparata in njegovih dvornih dobaviteljev ocuzali za 20% če ne v kratkem še kakšen % več.

  Očitno še nisi nič kupil prek tujih online trgovin (npr. Amazon), kjer ti ravno tako šele “na blagajni” (ko izvejo ciljni naslov) avtomatsko prištejejo DDV (če gre za promet znotraj EU) ali pa ti ga skupaj z nebroj “stroški storitve” opali naša carina.

 2. @anonymous: vem kaj je vat.. in vem kdo ga je zaracunal.. pri placevanju storitev (hosting, domene, dobrodelnost) preko paypala do sedaj se nisem nikoli placal davka :( zato sem bil sokiran..

  za slednje pa imam bolj izkusnje z naso carino :( ko ti opali carino in se davek na vse skupaj, s postnino vred..
  drugje pa se nisem opazil, da bi placeval ddv :(

 3. pri plačilu enostavno izbereš eno ne-EU državo in VAT ni obračunan. Meni je tako vedno do sedaj delovalo.

 4. Takole… to je pač davčna zakonodaja v Evropi, in če si rezident EU moraš pač plačati davek. In tukaj je Skype raje ustregel zakonodaji, kot pa da bi bil kaj kaznovan…

  Ni pa važno, ali to plačaš preko kreditne kartice ali Paypala… vedno ti to obračuna. Nisem pa ravno prepričan, da tisto z ne-EU državo velja… ker ko sem jest plačeval, mi ni hotelo sprejeti kreditne kartice če nisem navedel Slovenije…

 5. Zadeva s tujino deluje, jaz izberem Srbijo ali kaksno podobno drzavo in ni nobenega davka.

 6. Šalabajzerji @had, mene še bolj stiska recimo kake provizije pobira klik, če plačuješ preko westrn-union:

  skratka na čedalje slabše gre vse skupaj :(

  lp

 7. Pri DDV smo na slabšem kot rezidenti držav ZDA. Oni tega davka (no, oni imajo davek na promet, sales tax, ki je malce drugače opredeljen, vendar primerljiv), plačajo samo, če kupujejo v isti državi.

  EU FTW… NOT!

  Kdaj bo ta monstrum razpadel, pizda…?

 8. uf, davek ja, kar glavobol dobim ko se na to spomnim…carina pa no comment…in pa provizije klika…a je sploh zakonito da ti zaracunajo provizijo ko ti kdo nakaze denar?…ker verjetno tudi njemu zaracunajo ko nakaze, ali?…

 9. Dosti jih pri procesiranju plačila preko paypal ne loči VAT in price ampak vse da v price.
  Tako ali tako mora biti samo na računu pravilno in pravilno obračunan VAT (DDV)

 10. @peter… provizijo pri kliku ce ti kdo nakaze ti lahko zaracunajo samo pri prenosih iz tujine, ko narocnik prenosa naroci banki, da transakcijo zaracuna prejemniku narocila… lahko si delita stroske, lahko pa samo samo narocnik placa…

Komentarji so zaprti.