Med gledanjem oddaje Svet na Kanalu A (jeap, tudi to počnem) sem opazil dva prispevka, ki sta mi hudičevo pospešili pretok krvi. Prvi je bil prispevek o “ugrabljeni” punčki in drugi je bil prispevek o 29-letnem divjaku, ki je v eni noči naredil za preko 5000€ prometnih prekrškov.

In kaj me je tako pogrelo? V prvem prispevku, ko so imeli pripravljeno vse v smeri, da so deklico želeli ugrabiti, vendar so malce pred oddajo izvedeli da to ravno ne drži, je “novinar” zasledoval mamo deklice, ki je šla z mlajšo hčerko v šolo. V drugem primeru pa je novinarka poročala o 29-letnem divjaku kar izpred hiše, kjer prekrškar živi!

Ma ne me jebat! Ali pred Kanalom A res ni več nihče varen? Oz. kje je meja zasebnosti, ki bi se je morali novinarji držati? Je poročanje v živo, izpred hiše človeka, ki še ni obsojen, pravilno in moralno? Ali je snemanje matere z mladoletno hčerko, ki prihaja po cesti in nadležna vprašanja res vse, kar ti “mrhovinarji” uspejo narediti? Sam vem, da bi v primeru, da bi novinar prišel v živo poročati pred mojo hišo, poklical policijo zaradi motenja posesti!

Ali je vse to samo del resničnostnega šova, ki si ga gledalci želijo in v njem uživajo? Je to prihodnost novinarstva v Sloveniji?

12 Responses to Kje je meja zasebnosti – novinarji oddaje Svet na Kanalu A

 1. MKL pravi:

  Novinar naj poroča, ne sodi pred sodiščem. In naj se postavi v situacijo tistega, katerega nadleguje. To, kar si opisal je groza. Še posebej takrat, ko se novinarji motijo. In motijo se ogromnokrat, prepogostokrat.

 2. (jm) pravi:

  Jup. To je prihodnost in domet novinarstva v Sloveniji.

 3. Mikec pravi:

  Prvi primer je tudi meni dvignil pritisk, že včeraj… prav vsiljivo so spraševali mater in jo zalezovali vse do vhoda. Mislim, da je problem v teh novih kvazi novinarjev, ki nimajo nobenih moralnih zadržkov, mislijo, da lahko delajo kar jih je volja… podoben incident je bil tudi na vest.si

 4. Aleš pravi:

  Meni so že lep čas nazaj dvignili tlak, ko so prav tako celo vas spraševali o enem posamezniku, ki se je izgubil v gozdu in nadlegovali družino.
  Sorodniki so jih šli odgnat s posesti, novinarji pa so se poskrili v gozdu in spreobrnili v igro kako jih je strah te družine, saj jih poizkušajo napasti.

  Večina njihovih prispevkov je neokusnih, vsiljivih in pogosto nepreverjenih.

 5. DjJuvan pravi:

  Pozabljate, da so tudi mediji krivci za paniko “nove”(lažne) gripe. Kako jim sploh še verjamete pri kakršni koli stvari, ki pridejo iz njihovih ust. Malo se vprašajte, koliko tudi spremenijo dialoge intervjujanih, saj se da z malce znanja v montažni sobi en dialog hitro obrnit ravno obratno od originalnega.

 6. Prome pravi:

  Česar si raja zaželi, to raja dobi. Me pa zanima, koliko teh kvazi-novinarjev in urednikov, kateri podpirajo tak način dela, sploh poseduje kako formalno izobrazbo v smeri novinarstva.

 7. Cocky pravi:

  (jm): se bom cocky podpisoval, da ne bo zmešnja, drugače sem “jm” :P

  No pa vendar, had, a nisi videl, kako so kljukali pri “miljonu” in se čudili, no, vedno znova se, ko jim nobeden ne odpre…ko je bila reportaža na njegovo vižo. :) Poročanje s terena je “in”, ha ha. Na žalost pa tudi krvavo kost, bah.

 8. koogla pravi:

  Odkar so veliki kmečki bratje tako popularni, so nekateri “novinarji” našli tržno nišo in pač že kar sami producirajo riality show… :)

 9. markopigac pravi:

  nisem gledal oddaje niti ne vem o cem je bil prispevek, a ti povem lahko brez tega, da se je postavil tja samo zato, ker gledalci to zelijo. ce je moralno ali ne, pa tako ali tako nikogr ne zanima v tistem trenutku, ampak je resnicnostni sov zgolj to, da gledalca, ki istocasno gledata prispevek tekmujeta v komentiranju prekrskarja

 10. darja pravi:

  Žal je glavno merilo gledanost, branost in poslušanost. Dokler bo Svet gledalo dovolj veliko ljudi, bodo delali takšne prispevke. Vsaka oddaja, vsak program, vsak časopis ima potrošnike. Za lastnike medijev je najceneje in najbolj dobičkonosno poslati novinarja s snemalcem na teren, od koder se javlja v živo in nič vsebinskega ne pove – jasno, dokler to gleda dovolj ljudi. Na podlagi gledanosti se oglaševalci odločajo, kje bodo objavili oglase in kakšno ceno so pripravljeni plačati za objavo. Gledalci so torej v največji meri tisti, ki lahko takšno poročanje in novinarstvo omejijo, kar pa ne pomeni, naj novinarski ceh še kar čaka, da se bo to zgodilo oziroma da bo nivo poročanja še bolj padel.

 11. ZonPjer pravi:

  Hehe, a si predstavljaš tega norca, ki je bežal pred policaji, da jih potem pokliče pred bajto zaradi motenja posesti…Z veseljem bi prišli ;)

  Sicer pa, kjer je Drlja, ziher nekdo nadrlja ;)))

 12. Anonimno pravi:

  Tile “novinarji” so ziher na seznamu 571 veličastnih

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.