Resničen dogodek!

Avtocesta proti Mariboru, ura 20:59, na radiu poslušam intervju z Aljažem Peganom. Pripeljem skozi predor pri Trojanah in na izvozu za predorom zavijam desno proti Zagorju. Precej počasi, kajti za menoj je naporen dan. Pred seboj vidim avto, ki vozi proti meni – enosmerni izvoz in cel kup znakov, ki opozarjajo, da ni to uvoz na avtocesto! Ampak za voznika s KP registracijo je bilo to povsem nepomemben podatek!

“Poablendam” in se počasi ustavljam. Avto še vedno rine proti meni. Ker je tam cesta ozka za en avto, se ustavim tudi jaz, prižgem vse smernike in pritisnem na hupo. Avto gre še vedno proti meni. Prižgem dolge luči in se ustavim. Avto nasproti se ustavi in jaz spustim “šipo”. Tudi voznik, ki je peljal v napačno smer naredi enako. Poskušam biti uvideven, ko mi voznik zabrusi, da kaj se grem, ko ga oviram! Ko mu poskušam razložiti da gre v napačno smer me “napizdi” da gre samo teh par metrov, ker gre itak proti Mariboru?!?

WTF!! Ali so ljudje res povsem neprištevni za volanom!? Seveda ga ne spustim mimo, da naredi to neumnost in povzroči nesrečo, kot je bila nedolgo tega nazaj! Ker je očitno videl, da se jaz ne bom umaknil, se počasi začne premikati vzvratno nazaj. Jaz še vedno čakam. In ko se odpelje v drugo smer, se končno tudi jaz premaknem iz izvoza. Tresoč se odpeljem naprej do prvega izogibališča in se ustavim, da se zberem in nadaljujem z vožnjo.


In razmišljam. Če bi prišel malce kasneje, oz. če bi se pripeljal z večjo hitrostjo, kot sem se, bi bili jutri vsi mediji spet polni novic o vožnji v nasprotno smer. Ali bomo res morali sami vozniki narediti red na cestah, oz. početi to, kar sem naredil jaz?

Zavedam se, da nisem pristojna oseba, ki bi odločala kako lahko pelje, vendar v trenutku, ko sem se moral odločiti ali vzamem “pravico” v svoje roke ali pa pustim, da voznik s KP registracijo naredi takšno kapitalno neumnost, sem se odločil po svoji vesti. Ampak jebela cesta, ali so naša življenja res tako malo vredna, da bo vsak, ki ne ve zakaj so znaki, odločal o usodah ljudi, ki se pravilno vozijo po naših cestah. Očitno bo moral tudi DARS narediti kaj v to smer!!