Resničen dogodek!

Avtocesta proti Mariboru, ura 20:59, na radiu poslušam intervju z Aljažem Peganom. Pripeljem skozi predor pri Trojanah in na izvozu za predorom zavijam desno proti Zagorju. Precej počasi, kajti za menoj je naporen dan. Pred seboj vidim avto, ki vozi proti meni – enosmerni izvoz in cel kup znakov, ki opozarjajo, da ni to uvoz na avtocesto! Ampak za voznika s KP registracijo je bilo to povsem nepomemben podatek!

“Poablendam” in se počasi ustavljam. Avto še vedno rine proti meni. Ker je tam cesta ozka za en avto, se ustavim tudi jaz, prižgem vse smernike in pritisnem na hupo. Avto gre še vedno proti meni. Prižgem dolge luči in se ustavim. Avto nasproti se ustavi in jaz spustim “šipo”. Tudi voznik, ki je peljal v napačno smer naredi enako. Poskušam biti uvideven, ko mi voznik zabrusi, da kaj se grem, ko ga oviram! Ko mu poskušam razložiti da gre v napačno smer me “napizdi” da gre samo teh par metrov, ker gre itak proti Mariboru?!?

WTF!! Ali so ljudje res povsem neprištevni za volanom!? Seveda ga ne spustim mimo, da naredi to neumnost in povzroči nesrečo, kot je bila nedolgo tega nazaj! Ker je očitno videl, da se jaz ne bom umaknil, se počasi začne premikati vzvratno nazaj. Jaz še vedno čakam. In ko se odpelje v drugo smer, se končno tudi jaz premaknem iz izvoza. Tresoč se odpeljem naprej do prvega izogibališča in se ustavim, da se zberem in nadaljujem z vožnjo.


In razmišljam. Če bi prišel malce kasneje, oz. če bi se pripeljal z večjo hitrostjo, kot sem se, bi bili jutri vsi mediji spet polni novic o vožnji v nasprotno smer. Ali bomo res morali sami vozniki narediti red na cestah, oz. početi to, kar sem naredil jaz?

Zavedam se, da nisem pristojna oseba, ki bi odločala kako lahko pelje, vendar v trenutku, ko sem se moral odločiti ali vzamem “pravico” v svoje roke ali pa pustim, da voznik s KP registracijo naredi takšno kapitalno neumnost, sem se odločil po svoji vesti. Ampak jebela cesta, ali so naša življenja res tako malo vredna, da bo vsak, ki ne ve zakaj so znaki, odločal o usodah ljudi, ki se pravilno vozijo po naših cestah. Očitno bo moral tudi DARS narediti kaj v to smer!!

28 Responses to Vožnja po nasprotni strani – izvoz Trojane – kaj se dogaja z ljudmi??

 1. John pravi:

  Škoda da nisi poklical policije in si zapisal tablico …

 2. kr'en pravi:

  Omg. Folku se res meša.
  Jaz bi uvedel opravljanje psiholoških testov za bodoče voznike.

  Zaradi takih stvari, ki jih zadnje čase slišim čedalje več, se vsak dan manj raje usedem za volan, ker kaj veš kdaj ti bo en norec priletel v avto, pa se boš potem zbudil na nekem drugem svetu…

 3. Matjaž pravi:

  Bravo Had!
  Prav si naredil. Očitno bomo morali vzeti stvari v svoje roke. Sprašujem se zakaj ljudstvo vedno bolje poskrbi za stvari, kot pa tisti, ki so za to zadolženi?

 4. Anže pravi:

  kr’en se motim, ali ti še nimaš vozniškega izpita? Psihološki test je namreč že zdaj del opravljanja, izgleda pa tako:

  “Zdravnik: Imate morda kakšna agresivna nagnjenja? Voznik: Ne.
  Zdravnik: Imate težave z alkoholom, oziroma drugimi substancami? Voznik: Ne, pijem le občasno.
  Zdravnik: 15 EUR, obrazec dobite pri sestri.”

 5. fett pravi:

  škoda da nisi fotkal, bi lahko poslal DARSu, skupaj z računom za opravljeno storitev. :)

 6. Kren pravi:

  Zakaj pa nisi poklical policije? Ali pa ga vsaj slikal in tukaj objavil zadevo… Ko si se ti odpeljal je šel verjetno naprej in tako bi lahko koga ubil, delno bi bil pa za to kriv tudi ti ker o tem nisi obvestil policije…

 7. had pravi:

  prehitro se je vse skupaj odvilo.. ko sem se kasneje ustavil, sem tudi sam pomislil na vse to.. lahko bi ga slikal, tvitnil slikco, poklical policijo.. ampak v tistem trenutku nisem razmisljal o tem :(

  sedaj sem prvic videl kako se clovek pocuti, ko mu nekdo pripelje nasproti po napacnem pasu.. ampak na sreco je bilo to pri nizki hitrosti in ne pri 130 km/h, kot je na avtocesti.. clovek tezko pravilno odreagira..

  in to ni bilo prvic, da je nekdo poskusal iti v nasprotno smer pri tem izvozu..

 8. had pravi:

  @kren: imas prav.. tudi sam se zavedam tega.. ampak sem pocakal, da se je obrnil in odpeljal v drugo smer..

  kot sem napisal v prejsnjem komentarju.. prehitro je bilo.. in tezko je razumno odreagirati :(

 9. kr'en pravi:

  @Anže Imam izpit.Zdravstvenega sem delal 2x, prvič in čez 2 leti zaradi očal še enkrat.
  Ma tisto ni noben psihološki, tam itak da bo vsak odgovoril tako kot je treba da bo dobil potrdilo.

 10. MKL pravi:

  Bravo Had! Enostavno v taki situaciji človek ne bi mogel narediti več, kot si storil sam.

 11. Tan!a pravi:

  Anže, heh.. ja dobra je tale. Ampak sem pred kratkim naredila izpit, in verjemi, da podobnega vprašanja nisem dobila. Nič o alkoholu, nič o takšnih in drugačnih psihičnih motnjah.

  Res ni več za nikamor tole. Če jaz koga srečam na takšen način, ga tudi ne spustim naprej. Poskusila bi si zapomnit registrsko pa bi posredovala policiji. Čeprav dvomim, da bi sploh kaj naredili..

  Žalostno je to, da ima ta DARS toliko kamer.. pa včasih se te registrske tablice prekleto dobro vidijo. Me zanima, kakšne so sankcije, če sploh so.. Namesto teh radarjev vsepovsod, bo treba začet mislit na kamere, pa na senzorje, ki nekak zaznavajo kretenčke, ki se vozijo kontra, in kar se da hitro posredovat in seveda opozorit voznike na to.

 12. Ledenko pravi:

  http://24ur.com/novice/crna-kronika/bizarni-pripetljaji-na-slovenskih-avtocestah.html#video

  Mislim, da zgornji link pove dovolj. Očitno bodo na izvozih avtocest potrebni policaji…

 13. FotoZigy pravi:

  sam folk pa res ni normalen! Če bom jest kej mel možnost soustvarajat zakonodajo bom dal obvezne zdravniške in praktične preizkuse vsakih 5-10 let. Pa da se znebimo pijancev na cesti, pa nesposobnih voznikov. Pred leti glih tak čas mi je v rondo žale KONTRA pripeljal starejši gospod z ženo in mi blendal in trobu, da sem mu napoti, in še žugal s pestjo, ker to ni pomagalo je še odpu okn in mi mahu s palco prot avu … jao jao

 14. ZonPjer pravi:

  Men se je to zgodilo že dvakrat, sicer pred parimi leti, da mi je nekdo po avtocesti peljal nasproti, po istem pasu. Na južni Lj. obvoznici in v avtriji pri salzburgu

 15. šuši pravi:

  o fajn, folk je iz dneva v dan bolj zabit. Nič razmišljat samo gas.

  Kaj drugega kot to tako nisi mogel narediti. Ampak te prime, da bi ga po prstih, kozla.

 16. Abaddon pravi:

  Ne sej nekak mogoče zastopm une k so prizadeti, pijani al pa sam stari pa se zmotijo, jebiga, peleš pač v napačno smer, se zgodi:)

  Ampak ta tip je, če prav razumem, čisto trezno in prisebno hotel prišparat 100 metrov poti od Trojan do Maribora. Buhve kva se takim imbecilom plete po glavi…

  Glede na frekvenco teh idiotov zadnje čase po avtocestah morš dons, če vsak dan delaš po 150km, kr prčakvat, da boš vsaj enkrat na leto naletu na kazga tazga šparovnga človeka :)

  Previdno, ni druge… idioti so in idioti bojo, čedali več jih bo, ker jih naravna selekcija ne izločuje več (zaradi lagodnega življenja) kot bi jih sicer. No, mogoče se je to začelo popravljati ampak bi bilo bolje, če bi se zaletavali v stene…

 17. Abaddon pravi:

  MAM REŠITEV… Vsi se vozte po voznem pasu, ker tisti k se pelje v napačno smer seveda ni idiot in bo peljal po (svoji) desni strani :)
  Če bo pa koga prehiteval? dobr, dobr, rešitev pač ni popolna :D

 18. had pravi:

  @Abaddon: ma majceno luknjo, ki pa je zanemarljiva :)

 19. gic pravi:

  Včeraj zvečer okrog osmih zvečer na počivališču Lopata en tip v kavbojkah in temni jakni brez kakršnegakoli odsevnika se PEŠ odpravi čez avtocesto iz Petrola na OMV! Na cesti pa polno prometa v obe smeri!
  Kot že rečeno, idioti so in idioti bojo…

 20. MM pravi:

  Kako gre že tista šala:

  – Halo žena, po radiu pravijo da tam kjer se ti voziš nekdo vozi v napačno smer.
  – Ja, ja, vidim, grozno, ni samo eden, vsi vozijo v napačno smer.

 21. petriche pravi:

  tole je sicer mal druga tema, a vseeno povezana: oseba, ki ne nosi očal dobi vozniško dovoljenje tja do svojega 80ega leta, medtem ko moramo mi očalarji redno opravljati celoten psihofizični test, da lahko obnavljamo vozniško dovoljenje na 5, nekateri na 2, srečneži pa na 10 let. Skratka, za očalarje se diskriminatorno predpostavlja dvoje: 1) če se jim poslabša vid, so preveč neodgovorni da bi sami poskrbeli za boljši vid, zato jih mora redno nadzirati država; Na drugi strani se predpostavlja, da nekdo, ki dobro vidi pri starosti 20 let, bo to tudi pri starosti 80 let; 2) Očalarji ne samo, da slabo vidimo, ampak smo nagnjeni k drugim psihofizičnim težavam. Skratka, če zanemarimo očitno diskriminacijo, bi lahko rekli, da smo očalarji najbolj prisebni vozniki. :)

 22. darja pravi:

  Avstrijci so problem zelo učinkovito rešili – čim voznik zapelje v nasprotno smer, mu takoj predre vse štiri pnevmatike.

 23. had pravi:

  @darja: to bi bila edina resitev.. pa se kamera na vsak izvoz in kazen – zaplemba avtomobila.. pa naj se grejo potem :)

 24. kr'en pravi:

  Ne samo zaplemba, odvzem vozniškega in onemogočenje ponovnega opravljanja in čao. Čeprav še zmeraj se kreten lahko potem vozi brez naokoli :/

 25. Si. R. pravi:

  Petriche, letos sem zaradi spleta okoliščin vnovič delal izpit. Nosim očala. V dovoljenju mi piše, da mi velja cirka do leta 2056.

  Don’t worry – prej ali slej bomo uvedli redne kontrole psihofizične sposobnosti upravljanja 1-2 toni težkega vozila … če morajo avtomobili na tehničnega ,naj gredo pa tudi vozniki! Na pet let denimo bi bilo okej, pa ne bi bilo nadležno.

  Mimogrede – ko vnovič obiskuješ avtošolo, se šele naučiš, kje ga že (seveda absolutni “iz navade”) biksaš. Še posebej, če imaš izpit od svojega 18. leta …

 26. Žogca pravi:

  Naj odgovorim na tvoje vprašanje. Da, kar nekaj jih je neprištevnih. Meni oče vedno govori, da moram po cesti voziti tako, da imam ves čas v mislih, da nekateri pač niso pri sebi. Vedno bolj ugotavljam, da ima povsem prav.

 27. Saso pravi:

  Če bi bil na tvojem mestu bi:
  1. zapisal reg. številko
  2. slikal z gsm-jem
  3. poklical policijo da se en “šalabajzer” želi peljati po nasprotni strani ceste
  4. odprl vrata in šel k njegovemu avtu vprašati, če je ušel iz umobolnice ali pa če ima slučajno demenco da mu skrbnike pokličem + če mu s terencu pomagam “pospešiti” izvoz

  Jah tak je pri nas, če imajo naš denar šalabajzerji v rokah. Če bi bil sam na njihovem mestu, bi prvo poskrbel za varnost, ki je ključna za voznike. Sploh pa blokado proti tistim, ki se želijo peljati po nasprotnem pasu… Ni velik vložek, ker so že baje delali neke analize, ampak so na koncu odločili da bi naj bilo predrago in da nimajo nikogar ki bi lahko to izvedel (seveda da ne, ker vedno iščejo svoje veze da še malo njim kapne v žep).

 28. coprnca pravi:

  zadnjič je kolegici pripeljal na uvozu unec en tip v nasprotno smer… na srečo si je zapomnila registrsko in klicala policijo… tipa so dobili in mora plačati kazen (celih 300€, če plačaš takoj pol manj)… njeni starši so šli kakšno uro kasneje mimo tega uvoza in vprašali darsovega delavca, če je vse skupaj videl pa je rekel da ja, ko so ga pa vprašali zakaj ni reagiral in klical policije se mu pa to ni zdelo pomembno… očitno to vidi večkrat na tedn… noro… počasi se bom nehala furat po avtocestah če ne bodo zadev rešili tako kot v avstriji…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.