Očitno tujcem, v tem primeru vozniku avtobusa iz Madžarske, naši prometni znaki – “prepovedano prehitevanje za tovorna vozila” – niso znani! Ne samo da prehiteva tovornjake s hitrostjo 95km/h, ampak prehiteva tudi osebna vozila, kot se vidi na eni izmed fotografij. In ker je bil na prehitevalnem pasu, se ni dal motiti in je tam vozil par kilometrov, za njim pa se je naredila kolona.

Zakaj se v Sloveniji ne sprejme zakon, ki bi prepovedoval prehitevanje na avtocestah za vsa tovorna vozila 24 ur na dan! Kajti sedanjih par ur, ko je to prepovedano, nihče ne upošteva! V Italiji imajo to rešeno zelo lepo in predvsem pri njih ni “tovornjakar car”, tako kot je pri nas. In kljub temu da je gostota prometa pri njih hudo velika, se da po njihovih avtocestah voziti povsem brez stresa. Kar pa za naše avtoceste ne velja!

Naj gre nekam “tovornjakarski” lobij, ki bi definitivno skočil v zrak in zagrozil z zaporami avtocest. Kaj pa če bi mi, vozniki osebnih vozil enkrat zagrozili državi z državljansko nepokorščino! Ker tovornjakarjem uspeva, bi verjetno uspelo tudi nam?!

13 Responses to Popolna prepoved prehitevanja za vsa tovorna vozila na avtocestah!

 1. nfot pravi:

  na fotorgafiji prehiteva avtobus, mar narobe vidim?

 2. had pravi:

  seveda vidis pravilno..

  ampak naš 34. člen ZVCP pravi
  (3) Na smernem vozišču z najmanj dvema prometnima pasovoma sme voznik, ki je prehitel vozilo in želi prehiteti še drugo vozilo ali drugega udeleženca cestnega prometa, ostati na prometnem pasu, po katerem je prehiteval prvo vozilo, če s tem ne ovira hitrejših vozil, ki se mu približujejo od zadaj.

 3. Matty pravi:

  ne vem koliko si se vozil v italiji, ampak tam je “tovornjakarski” problem precej večji… že če greš po avtocesti med Trstom in Benetkami (da niti ne omenjam dol proti Bologni) je običaj, da prehiteva en tovornjakar drugega z večjo hitrostjo 5-10km… kar traja celo večnost… ne vem, mogoče imam pa nesrečo, da na tej relaciji vedno nabašem na tovornjake…

  pri nas bolj kot tovornjakarje vidim kot problem agresivneže, ki bo prehitevalnem pasu (npr. od KP do LJ) vozijo 160-170 in blendajo vsem da se morajo umikati… po možnosti v nedeljo zvečer, ko je promet najgostejši…

 4. Karmen pravi:

  Ko se okrog štirih popoldan vračam iz LJ po štajerski avtocesti, se pogosto zgodi, da prehiteva tovornjak, kljub prepovedi v določenem časovnem obdobju. In potem se peljemo od Lj do Domžal 80-90 km/h v koloni. Včasih jim rata do Domžal celo prehiteti.

 5. had pravi:

  @matty: ce jaz prav vem, imajo v italiji tovornjaki prepoved prehitevanja..

  bom poguglal malce :)

 6. had pravi:

  @karmen: evo, to je to.. imajo prepoved, pa je nihce ne uposteva.. in potem se pizdimo nad prometom na nasih cestah.. tudi varnostna razdalja, ko dva tovornjaka vozita med seboj v razdalji parih metrov (zaradi manjse porabe goriva) je v nasprotju s pravili..

  jebela cesta :)

 7. (jm) pravi:

  Jaz sem prepeljal od Ljubljane do Budimpešte v dobrih dveh urah in pol (sredi dneva). In niti 1x vmes nisem poblendal, niti enkrat bil živčen. Niti se pizdil nad nekom, zaradi katerega sem moral iz 230 znižati na 100.

  Vse je v glavi.

 8. markopigac pravi:

  Pri nas vlada tovornjakarski lobi, ki spreminja zakone in jih kroji po lastni presoji. Vmes pa za moze postave menda organizira se prevoze materiala in jasno letne zakuske, ki bi sicer kostale kar lep dinar ;)

 9. markopigac pravi:

  Had, lobi se pise brez J

 10. saso pravi:

  dragi had dokler ne bo tehnika tako napredovala da bomo jabolka in banane lahko pošiljali po faksu bodo tudi tovornjaki na cesti ne zavedaš se kako hudo je voziti v koloni 20 ali pa več tovornjakov na delih kjer je prepoved prehitevanja koliko nesreč sem že videl zaradi naletov kjer je prepoved prehitevanja tam je tudi zelo zgoščen promet tovornjaki nea desnem pasu osebni pa na levem mar bi raje zgradili AC s tremi pasovi v eno smer kot se trudijo v nemčiji če pa je postavljen znak prepovedi prehitevanja za tovorna vozila vedi da avtobus ne spada v to kategorijo

 11. pablo pravi:

  nevem gdo je tak pameten pa primerja italjanske avtoceste z slovenskimi verjetno še ni bil v italiji,glede prehitevanja na slovenskih avtocestah je pa tak da so vsi tovornjaki blokirani od 85km/h do 90km/h vozimo pa lahko 9 ur na dan pol pa 9 ur počivat in valda da tam kjer lahko prehitevamo tam izkoristimo da pridemo čim prej na cil, če bi se pa vi pisarniški frajerji odpravili 10 minut prej od doma se vam nebi bilo za bat da bi zamudili v službo igrat igerce al pa da čim prej pridete do svoje tajnice tako da bolje da vozite z zgornjo glavo strpno za tovornjakom če ta prehiteva

 12. Žiga pravi:

  Ja najbolje da se res tovornjaki držijo prepoved prehitevenja, ko pa se en osebni jajca pred njimi 60 km/h je pa vse ok ane?? In s tem naredi zelo veliko tekočo kolono tovornjakov.

  Prepoved prehitevanja tovornih vozil ne velja ZA AVTOBUSE!!!! Pa tovornjaki se ne vozijo 95 km/h AMPAK 90 KM/H!!!!!!!!!!!

 13. kristan pravi:

  To si pa sam ti rjeku da imajo u italiji zrihtal glede tovornjaku so ja skoz zastoji pa nesrece glih zaradi tega ker tovornjak ne sme prehitevat nekdo se 50 pele za njim pa nekdo ko se 90 in se povrh ma slabe bremze in evo ti ga 5 tovornaku skupi pa deset osebnih

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.