V zapisu – Urbana Ljubljana – enotna mestna kartica, sem razložil osnove uporabe Urbane za plačevanje avtobusnih prevozov. Ker je bil zapis zanimiv, sodeč po komentarjih in po številu ogledov, sem se odločil da razložim še postopek plačevanja parkirnine na parkiriščih v lasti LPT.

Od včeraj naprej je možno s kartico Urbana in z mobilnim telefonom plačati parkirnino na “zaprtih” parkiriščih. Oz. tistih parkiriščih, kjer je zapornica.

Postopek je povsem preprost, vendar sem zaradi boljšega razumevanja naredil še par fotografij na parkiršču pred centrom Urbane kulture Šiška, da bo vse skupaj bolj jasno. Obstajata dva scenarija, eden s kartico Urbana in drugi s tradicionalno metodo – listkom.

1. Voznik ki ima kartico Urbano se na vstopu na parkirišče ustavi pred zapornico na parkirišču. Približa kartico Urbana avtomatu in zapornica se dvigne (voznik ne potrebuje listka). Na kartici je zabeležen čas parkiranja.
Pri odhodu iz parkirišča se ustavi pred zapornico in zopet približa kartico Urbana avtomatu. Avtomatsko se preračuna čas in znesek in se odšteje od zneska, ki ga ima na vrednostnici. Dvigne se zapornica in voznik zapusti parkirišče.

Kartica Urbana - placevanje parkirnine 01 Kartica Urbana - placevanje parkirnine 02

2. Tradicionalna metoda – z listkom. Voznik se ustavi pred zapornico in pritisne gumb. Dobi listek in dvigne se zapornica. Parkira. Ko odhaja, plača parkirnino na avtomatu. Vstavi listek in ima možnost izbire plačila z gotovino, mobilnim telefonom ali kartico Urbana. Po opravljenem plačilu dobi listek katerega vstavi v izstopni avtomat. Dvigne se zapornica in odpelje.

Kartica Urbana - placevanje parkirnine 03 Kartica Urbana - placevanje parkirnine 04 Kartica Urbana - placevanje parkirnine 05

V primeru da potrebujete tiskan račun, potem je primerna varianta 2. Namreč ko plačate na parkomatu, dobite tudi račun. Pri plačilu na avtomatu s kartico Urbano, le tega ni!

Če obstaja kakšno vprašanje pa mi ga lahko zastavite med komentarji. Parkomati se sedaj “nadgrajujejo” in bodo precej kmalu tudi omogočali plačevanje z Urbano (ko boš enkrat prislonil kartico bo z nje pobralo 30 centov, itd..).