Na avtocesti ni nikoli dolgčas. Če dobro premislim, promet na avtocesti zjutraj prav popestri dan. Namreč toliko neumnosti, kot se zgodi vsak dan na avtocesti, se mi ne zgodi v celem preostanku dneva. In ker me te neumnosti precej motijo, bo iz tega nastala očitno nova kategorija – poročilo s fronte – oz. kaj se dogaja zjutraj na avtocesti.

Petek, navadno jutro. Vreme je ravno prav jesensko in kljub napovedim dežja, le tega ni. Ampak to ne moti voznikov na naših avtocestah.
Prvi dogodek – uvoz Trojane. Vsak uvoz ima “uvozni” pas, kjer se razvrstiš in pustiš prednost vozilom, ki prihajajo po voznem pasu. In se potem vključiš na avtocesto.
No, tako naj bi bilo. Če se ne bi v tistem trenutku, ko je voznik pred menoj pripeljal na “uvozni” pas, tovornjakar iz Romunije odločil, da bo šel iz voznega pasu na “uvozni” pas – zanj očitno ustavni pas! Direkt! Brez da bi preveril, da se cela kolona vozil vključuje na avtocesto. In smo “bremzali” kot pri norcih. Na srečo je voznik pred menoj dobro odreagiral in ni prišlo do trčenja s tovornjakom in hvala varnostni razdalji, da nisem za dobro jutro končal v riti golfa!

Pa vendar. To ne more biti vse, kajne! Pred menoj je bilo še 47km avtoceste. In seveda. Ob natanko 8:11 se tovornjak, ki ima prepoved prehitevanja, odloči da bo prehiteval. In prehiteva kolono – tri tovornjake in osebni avtomobil (ki je vmes “odstopil” in zapeljal na bencinski servis) in za seboj naredi kolono.