Ministrstvo za kulturo je objavilo razpis za oblikovanje sistemske rešitve celostne grafične podobe organov državne uprave Republike Slovenije in na katerem je zmagala agencija Gigodesign. Zmagovalna rešitev vključuje Plečnikovo upodobitev Triglava, ki jo je uporabil v načrtu za Šverljugovo Marijino znamenje. Prav tako so poenotili veliko stvari, ki so bile prej moteče! Obrazložitev avtorjev:

Predlagana oblikovna rešitev znaka s čisto, prepoznavno formo omogoča enostavno uporabnost za različne namene. Z oblikovnega vidika ima vse značilnosti enostavnega in prepoznavnega simbola, ki je osnova za konsistenten in fleksibilen sistem celostne grafične podobe. Na nivoju sistema pa predvidena uporaba predlóg zagotavlja konsistentno sporočanje ter kakovostno oblikovanje na eni strani in prihranek pri oblikovanju posameznih aplikacij na drugi.

Če se spomnimo, decembra 2007 je Agencija Pan naredila prenovo grafične podobe organov državne uprave RS, kjer so uporabili ščit, cekine, drevo, kalček in podobne stvari..

triglav

In še celotna predstavitev zmagovalnega predloga!


Zmagovalna rešitev cgp podobe organov državne uprave RS

15 Responses to Celostna grafična podoba organov državne uprave Republike Slovenije

 1. 571 pravi:

  Zanimivo, kako si ne upaš omalovaževati lika in dela ministrice Irme, ki nam je komaj po dveh letih v teh gospodarsko silno konjunkturnih časih zakuhala razmetavanje denarja za to nujno potrebno celostno podobo, ki nedvomno BO prispevala k učinkovitejši javni upravi. Če bi to zakuhal Virant…

  Pa poglejmo. Samo tista reč iz Scribusa je koštala 84.000 €. Petčlanska “mednarodna” žirija najbrž ni bila zastonj, nekemu Dancu so verjetno morali plačati še potne stroške, ajde, recimo, da vseh pet stane tudi toliko nekje. Menjave tabel na vseh izpostavah med Piranom in Lendavo bodo koliko? “Racionalizacija” s strani 27 bo zahtevala silno “standardne” kuverte z dvema okencema, kakršnih se nedvomno po celem svetu porabi precej. Gremo na stran 28 in 29. Po novem se bo v zgornji levi kot pisma kar sprintal ta novi logotip. Do izraza bo seveda prišel samo v predlaganih barvah, zato bomo pač vse prej omenjene izpostave opremili z barvnimi printerji in nekajkrat pomnožili stroške za menjavo kartuš. Pa proizvajalci tiskalnikov, sploh barvnih, ponavadi predlagajo poseben njihov papir…

  Motiv so izvirno skopirali od Plečnika. Ker ta še ni dovolj dolgo mrtev, bo nekdo od mrhovinarjev brž pristavil piskrček za avtorske pravice. Ko se bo z milijonskimi tožbami to uredilo, se bo pa izkazalo, da je Plečnik to uporabil že za neko Marijino znamenje, da niti ne omenjamo simbola upora izpred 21 let, ko s(m)o tja med Triglav množično vpisovali JJ (ja, to je TISTI JJ!), to pa v KGBja boječi se Sloveniji nikakor ne gre, ajmo hitro novo CGP, da bo na svoj račun lahko prišla nova garnitura “nečakov” in sponzorjev.

 2. kuugla pravi:

  super rešitve in zelo privlačen design!

 3. had pravi:

  @571: oblikovalci so zelo lepo zapisali na zadnji strani pdf-ja, ki si ga ocitno prebral, vendar zadnjo stran ignoriral, da je prihranek na letni ravni v znesku preko 480k eurov ze samo pri zamenjavi pisemske ovojnice…

  torej vse nebuloze, ki si jih napisal ne drzijo..

  in ja, viranj je zakuhal zarnice, cekincke in ostalo sranje.. cgp ob katerem je stroka jokala in se krizala.. ampak nic ne de, ce je razpis delal virant, potem je zakon, kajne!

  in avtorji so odgovorili tudi na tvoje vprasanje glede of.. na 5. strani..

  poskusi ponovno.. mogoce bos nasel celo kaksen malce bolj konkreten predlog, ki bo pil vodo..

  sorry.. tokrat ti ni uspelo..

 4. DJ pravi:

  Groza! Zapravljanje našega denarja, rezultati pa na ravnih tistih kvazinatečajev za slovenski grb, kjer se opotekajo in zmagujejo kakšni designerji ali arhitekti, ki s heraldiko nimajo prav čisto nič skupnega. Tale “vijugica” pa tudi spominja bolj na kakšno elektro podjetje ali pa bolnišnico.
  Vse bi se dalo narediti za par evrov – predpogoj sta spodobna, zgodovinska in heraldično ustrezna grb in zastava, pa potem kakšnih silnih filozofiranj o “celostni podobi države” ni več: imaš figure (iz grba), imaš barve (in tako figure kot barve imajo zelo točno določene prikaze), izbrati moraš samo še font in postavitve na različnih dokumentih. To pa je že bilo (že od časa prvega potnega lista naprej).

 5. had pravi:

  @dj: se pravi da ti je bilo bolj vsec trenutno stanje.. cekincki, zvezdice, soncki, srcki…

  ce pa ze gremo v detajle.. ja, treba bi tilo spremeniti tudi se kaj drugega, kot pa samo cgp javne uprave :)

 6. DJ pravi:

  Trenutno stanje ni rožnato, tako kot ni rožnato stanje v gospodarstvu in državni blagajni, in prav zato bi morale take zadeve počakati na boljše cajte.
  Takrat pa bi bilo treba začeti seveda pri grbu in zastavi – ampak strokovno in ne spet s kakšnimi diletantskimi razpisi – šele na tej podlagi pa se lahko nadgradi tudi celostna podoba, ki pa mora biti minimalistična in “večna” (t.j. element iz grba, npr. panter, določene postavitve v različnih uporabah in fonti). Mislim, da imajo Nemci tudi nekaj v tem stilu.

 7. had pravi:

  @dj: strinjam se, da stanje ni roznato.. ampak ce pogledas pdf, ki je prilozen, potem vidis kalkulacijo.. s to spremembo bodo prihranili pri tiskovinah skoraj 500k€.. kar pa ni zanemarljivo..

  ce bi se delala nova zastava ali pa nov grb, bi bilo treba upostevati stroko.. pa ni receno da moramo iti v zgodovino iskati nekaj.. ampak nekaj, kar nas bo naredilo drugacne.. ne pa podobne ostalim..

 8. MR Foto pravi:

  Jest hočem en un tamal USB ključek s Triglavom ASAP :D

 9. had pravi:

  @mr foto: dobr opazujes.. tut men je vsec :)

 10. MR Foto pravi:

  Mam ubistvu istiga, sam 8GB, pa brez potiska, sam če je promocijski material…i want it :D

 11. MM pravi:

  Zakaj pa ni v kalkulacijah polnih skladišč že predtiskanega papirja in kuvert s “starimi” logotipi, ki jih nekatera ministrstva iz principa niso hotela uporabljat.

 12. had pravi:

  @MM: ne vem.. toliko pa ne poznam javne uprave :(

 13. DJ pravi:

  Ja, v tem je najbrz catch. To, kar navaja publikacija glede domnevnih prihrankov, je vprasljivo. Bolj disi po “Zapravi, da bos prihranil” principu trgovcev.

  V kalkulaciji bi morali upostevati se vsaj stroske razpisa (razpis, izvedbo in vse povezane stroske), nato stroske ze prej kupljenih zalog papiroslovja (kot je ze omenil MM), ki bo sel “na odpad”, potem pa po vsej verjetnosti se stroske spreminjanja spletnih strani, vizitk, publikacij…
  Dvomim, da bodo kaksni prihranki. Ali pa da bodo sploh kaj odtehtali. JU just can’t do that. Not in this country. :/

 14. Lovro pravi:

  super design enostavno in lepo =)

 15. Janez pravi:

  Glede na to, da metodologija, s katero so izračunali prihranek ni nikjer objavljena, si bom drznil izračunat po svoji metodologiji.

  Komercialna cena za potiskano kuverto pri nas je okoli 5 centov za majhne serije (tisoč), verjetno pa še precej nižja za serije o katerih govorimo v tem primeru, recimo 3 cente. Če bodo sedaj s tiskom prihranili npr. 10%, potem bi morali letno naročiti 170 milijonov kuvert, oz. 80 na prebivalca.

  Ne vem sicer, koliko si kaj ostali dopisujete z državnimi organi, ampak zame 80 kuvert sigurno ne porabijo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.