Gašper mi je včeraj v komentarju na zapis – Najbogatejši Slovenci 2009 – lestvica 15 najbogatejših dal odlično iztočnico – za slovensko zavist bo pravi balzam, če boš objavil primerjavo, koliko so najbogatejši Slovenci izgubili v enem samem letu

In res je. Številke so hudičevo zanimive! Preprosti ljudje, ki na leto zaslužimo 10-15k€ in na drugi strani ljudje, ki so v enem letu izgubili 200, 120, 67 – milijonov €! Oz. sedem, ki so uvrščeni na lestvico 2009 je v enem letu izgubilo skoraj pol miljarde eurov (-492.6 mio€). Številke, ki so daleč od našega dojemanja realnosti!

Mirko Tuš: -209.4 mio €
Darko Horvat: -124.8 mio €
Joc Pečečnik: -67.7 mio €
Dari in Vesna Južna: -52.8 mio €
Bahtijar Bajrović: -23.2 mio €
Igor Lah: -9.3 mio €
Tomaž Lovše: -5.4 mio €


Ampak takle mamo. Če imajo, potem lahko tudi izgubijo! Večji problem je pri nekaterih, ki so bili lani še na lestvici pa vendar niso imeli, oz. so imeli – kredite, ki so jim jih rade volje posojale banke!

Koliko let bi moral povprečni državljan delati (917,64 neto plače/oktober), da bi si lahko privoščil izgubo, ki jo je doživel Mirko Tuš? 228353 mesecev, oz. 19029 let!
Pri Tomažu Lovšetu bi bilo bolj preprosto – 5888 mesecev, oz. 490 let!

A je kdo komu iz lestvice tipično “slovenceljnsko fovš”?

7 Responses to Recesija je udarila tudi lestvico najbogatejših v Sloveniji

 1. MM pravi:

  Mirko je toliko izgubil kot so ostali vredni.

 2. had pravi:

  @MM: hahah.. tudi to je res :)

 3. APM pravi:

  Zaskrbljujoče pa je to, da so zugubili pred vsem v tujini.
  Naš denar so nesli v tujino in tam zgubili.

 4. John pravi:

  Jaz pa odgovarjam na vprašanje, sem fouž ;-) Sicer Tušu privoščim bogastvo, ker ga je naredu iz nič (baje), in upam da brez mutnih poslov, ceprav vsi vemo kako je mutil pri tusmobilu. ;)

 5. Kafkaesque! pravi:

  Nisem fouš nobenemu, kaj bi imel od te foušije? Nič več in nič manj kot imam sedaj.

  Če si sam s seboj zadovoljen, pol ne boš pozznal zavisti, ki je tako tipično naša. Upam, da bo ta del slovenskega značaja izumrl nekega dne.

 6. markopigac pravi:

  Najprej, lestvica, ki jo prikazuje Manager ni realna, ampak nek priblizek, koliko bi NAJ bile firme vredne tu pri nas (tujina in realna vrednost pa je dalec od prikazane).

  Drugic, lastniki le-teh niso navadno le 1 osebe,

  tretjic, vprasanje je, koliko je Mirko izgubil, ker niti ne vemo koliko on dejansko ima. Krediti, lizingi in hipoteke niso njegova last, ampak last bank oz kreditodajalcev. Dober primer sta Igor Bavcar in Bosko Srot.

  cetrtic, primerjati managerja oz lastnika podjetja s povprecnim drzavljanom ni smiselno kot ni smiselno primerjati Primoza Kozmusa z nekom iz ulice. Primoz recimo vrze kladivo nekaj cez 80m, v zelo slabih pogojih in ven forme 77, kar je se vedno enih 10x vec kot pa to vrze gospod iz ulice, se vedno pa tudi olimpijska norma.

 7. had pravi:

  @marko: realnega stanja ne more biti, ker nihce od zgoraj navedenih ne bo sam napisal koliko je vreden.. torej je po aproksimaciji to najboljsa lestvica, ki pa je skoraj za vse enaka..

  ce so solastniki najblizje sorodstvo, potem ni velike razlike.. in tezko je tocno vedeti kaksen je delez ki ga ima kdo v kateri firmi..

  res je.. tezko je izvedeti koliko ima kdo pufov.. ampak to je precej podobno kot pri prvi tocki.. velja za vse :)

  smiselno ni :) je pa zanimivo.. predvsem ob zavedanju da je kar nekaj teh ljudi zacelo iz nule.. kar daje upanje navadnim ljudem :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.