Nekaj fotografij stranišč sem objavil v rubriki wc-o-rama, vendar sem kaj kmalu ugotovil, da se s telefonom v slabše osvetljenih prostorih težko naredi dobro fotografijo. In počasi je rubrika zamrla.

Ampak današnji zapis je namenjen ravno temu – straniščem. V bistvu bolj razmišljanju v smeri kakšna je razlika med domačimi stranišči in skupnimi stranišči (v službi, lokalih,..).

Namreč že dolgo časa opažam, da so ljudje precej “razcepljene” osebnosti glede stranišč. Doma so stranišča čista, nič ne plava v vodi (tega si ni treba predstavljati preveč plastično), prav tako je straniščni pokrov (oz. deska) čist, voda je vedno potegnjena in tudi okolica školje je čista.
In nasprotje temu so javna stranišča, ki človeka marsikdaj odvrnejo od tega, da bi opravil svojo potrebo. Čudni, nedefinirani plavajoči objekti (ob katerih se ti dvigne želodec), rumene deske, cele role papirja v školjki in še bi lahko našteval (pa mogoče je vseeno boljše da ne, da komu ne pokvarim celega dneva)
Zakaj je temu tako?

Moj odgovor je zelo preprost. Človek se doma (v tistem kar si lasti) vedno obnaša drugače kot nekje, kjer ni nič njegovega (pa čeprav je to služba, kjer preživi 1/3 svojega časa!). Svoje stvari veliko bolj ceni, kot tuje, oz. javne. Poleg tega pa, kdo bi želel imeti doma “zasvinjano” stranišče? Definitivno nihče, oz. vsaj tisti ne, ki čas na wc-ju preživljamo konstruktivno! Hmm..


V čem je torej razlika, da človek ne more zapustiti javnega stranišča takšnega, kot bi si želel, da je ko stopi vanj? Kaj se zgodi v moških možganih, ko zagledajo javno stranišče? Je treba, kot pes, označiti svoj teritorij? Ali pa nam je pač vseeno, ker itak ne čistimo sami teh stranišč? In ko pride naslednja “stranka” se vse skupaj samo še stopnjuje?!

Si kdo predstavlja kako je čistiti takšno stranišče? In da ima oseba, ki to počne verjetno precej dobre živce in še bolj močan želodec! Vsaj jaz si to tako predstavljam!

Baje nismo samo moški takšni “prasci” pri teh stvareh. Baje so ženska stranišča še precej huje zasvinjana, oz. tiste “noblese” pustijo za seboj pravo svinjarijo. Vsaj tako “se govori”, na žalost pa ne morem potrditi iz lastnih izkušenj, ker jih ne obiskujem!!

p.s.: ali je res tako težko pustiti za seboj javno stranišče čisto, potegniti vodo in preveriti, če je bilo vse res odplaknjeno?!

p.p.s.: upam, da ne bo kdo imel problemov z želodcem zaradi tega zapisa, saj je bil namenjen bolj opozarjanju, kot pa temu da si ljudje predstavljate kaj vse se najde v javnih straniščih!!