Med kuhanjem sem imel “prižgan” TV, Kanal A, na katerem je bila oddaja Fantastični klic.
Vprašanje je bilo povsem preprosto:
4 dekleta se vozijo na avtobusu, vsaka ima 3 košare, v vsaki košari so 4 mačke, vsaka mačka ima 3 mucke
Koliko nog je na avtobusu?!

In odgovor je bil 226!! In če grem po obratni logiki in delim 226/4 ženske dobim 56.5?! Nekako se ne izide tole, vendar za Kanal A to sploh ni pomembno. Bi jih pa vseeno prosil za razlago tega rezultata, kajti po “matematiki” bi moral biti odgovor 776 – 8 (dekleta) + 48×4 (mačke) + 48x3x4 (mucke).

Lahko pa se seveda motim, ker ne razumem Kanal A matematike, oz. imajo oni svoja pravila, ki služijo temu da nategujejo ljudi! Bom poskusil dobiti odgovor na to vprašanje preko Vikenda – priloge Dela, kjer sprejemajo takšna vprašanja!

46 Responses to Fantastični klic – Kanal A obvlada višjo matematiko ali nateguje ljudi?

 1. Ales says:

  Pa se sofer, razen ce je nek high-tech avtobus -.-

 2. Kristijan says:

  Tudi sam sem imel podobno izkušnjo pred časom, ko sem spremljal to oddajo na kanalu a. Takrat je bila za nalogo matematična enačba v kateri sem po uporabi vseh prednostnih matematičnih pravil prišel do končnega rezultata, ki ni bil enak, kot ga je imela ob koncu oddaje voditeljica.

  Da bi bila zadeva še bolj nelogična se je očitno zmotil tudi moj računalnik, ki je dobil enak rezultat mojemu. Prav tako je enak rezultat dobil (izračunal) doktor matematike, ki poučuje na eni od fakultet. Očitno smo se vsi trije motili in do rešitve “matematične enačbe” takrat ni bilo mogoče priti z uporabo “matematičnih pravil”.

  Še vedno se sprašujem ali se “kanal a” (Organizator nagradne igre “Fantastični klic” je družba Kindy Managment Ltd.) dela norca iz navadnih ljudi, ki uspejo izračunati rezultat ali drugače rešiti uganko in v dobri veri, da poznajo pravilen odgovor kličejo v oddajo in tako zapravljajo svoj denar.

  lp
  kristijan

 3. MM says:

  Kristijan: ne ne dela se norca, samo ljudje so preveč pametni za take kvize… recimo Had je pozabil voznika avtobusa, ti pa si šel računat enačbo namesto da bi “seštel vsa števila” kot je zahtevala naloga (tvojo omenjeno nalogo so namreč že obdelovali na forumih in blogih).

 4. MM says:

  primer

  je rešitev 44
  morda 1
  morda 81
  no, lahko je tudi kaj tretjega :)

 5. had says:

  @mm: tudi ob upostevanju voznika, ni bil rezultat pravilen.. in zakaj bi uposteval voznika, ce je bilo povsem jasno napisano, kaj je bilo na avtobusu..
  sicer pa se lahko vedno doda se kaksen x, da bo rezultat vedno napacen..

 6. Tudi sam sem prišel na 776! 226 je občutno premalo in se strinjam s Hadom, voznik ni omenjen, tako kot ne sovoznik ali 3 babice. Kaj pa, če ima voznik le eno nogo? Če si treba še nekaj dodatnega domisliti, pol pa lahko vsak pride do svoje številke in ima prav.

 7. ZonPjer says:

  Ja, mogoče je na avtobusu še kondukter (kartoncvikar), nikol se ne ve…

 8. Mašon says:

  had vso srečo na vikendu, ker kokr sm do zdej vidla odgovore so le ti v stilu ‘ne moremo vam izdati načina računanja, saj potem vse igre z enakim načinom računanja ne bi bile več zanimive’… pol se pa pejt :S

 9. had says:

  @mašon: prijava zavodu za varstvo potrosnikov? ker ocitno matematika, ki smo se jo ucili ni prava matematika.. kanal a ima pravo matematiko, ker z njeno pomocjo dobis 5k€ :)

  @zonpjer: pa sej je urbana :) nc kondicev :)

  @Kafkaesque!: evo, to pa bi bilo mogoce, da ima sofer samo eno nogo :)

 10. don barkL says:

  “Fantastični nateg” is working title. :)

 11. recepti says:

  Fantastični nateg res. Enkrat zapravil 7 evrotov, ker sem vedel odgovor vendar nikoli ne prideš v eter, ko kličeš, venomer ti odgovori da si le za malo zgrepil in pokliči še enkrat.

  Jaz bi prepovedal take oddaje, ki zavajajo gledalce.

  Skratka enkrat probal klicat in nikoli več in enako svetujem tudi drugim.

 12. smiljan says:

  Ja jaz sn tu dans gledo to oddajo na kanalu a in sicer so me klicali nazaj in sem prvi odgovoril z odgovorom 776 in ni bilo pravilno ker pa se drugače ne da izračunat kot tak pa sem se odločil da jih jutri pokličem in povprašam za odgovor ki so ga oni dobili in kako so to izračunali.V primeru nepojasnjenega izračuna jih bom prijavil na zvezo potrošnikov.se kdo strinja z mano

 13. Cocky says:

  Ta čas bi še sladico naredu, ko si premišljeval o oddaji, dej ga no srt.

 14. alenka says:

  Tudi jaz sem gledala danes to oddajo in ne samo to tudi že več ostalih pa je to pomojem čist nateg ljudi, ker oni si vedno zmislijo eno številko tako, da ni vredno računati. Ampak nevem, da so ljudje še vedno tako naivni da kličejo. To bi se moralo prekiniti in kaznovati, ker ta igra je čisti nateg ljudi.

 15. Kristijan says:

  @ MM
  “recimo Had je pozabil voznika avtobusa, ti pa si šel računat enačbo namesto da bi “seštel vsa števila” kot je zahtevala naloga (tvojo omenjeno nalogo so namreč že obdelovali na forumih in blogih).”

  Sem sprobal priti do njihovega rezultata na različne načine (tudi tvojega omenjenega)… tej njihovi nalogi sem posvetil veliko mojega časa … a mi nikakor ni uspelo priti do “točnega” rezultata … zato sem se tudi obrnil na profesorja a nama niti skupaj ni uspelo ugotovit njihove logike računanja/seštevanja/…

  še dobro, da na take igre ne kličem in si ne delam nepotrebnih stroškov =)

  lp
  kristtijan

  P.S. mislim, da je zadeva res zrela za prijavo na urad za varstvo potrošnikov. In naj oni raziščejo ali gre za zavajanje uporabnikov ali smo res uporabniki tako nesposobni in neumni, da si ne znamo razložiti njihovega problema.

 16. markopigac says:

  Sem že večkrat ugotovil, da so rezultati, ki jih želijo slišati producenti pogostokrat povsem različni tistim, ki jih izračunamo doma. Imam risbico, ki je bila objavljena na eni najbolj spornih teve postaj s to “prodajo” Neun Live, in še danes nisem izračunal njihovega rezultata, ker ga nisem mogel dobiti.

  Pri tem problemu dodajmo še dve nogi voznika, pa je 778.

 17. Ales says:

  Zgleda da so to copy&paste vprašanja podobnih tujih Play tv oddaj:

  http://www.boards.ie/vbulletin/showthread.php?t=2055611255

 18. jernej says:

  Točno to nalogo so imeli že pred parimi meseci. Po naključju sem “preštaltal” na Akanal in začel računat…in računal….in tudi potem, ko že povedo rezultat, še kr računal…poslal nalogo po emailu kolegom, a glej ga zlomka, nihče ni prišel do rezultata 226?!

 19. had says:

  @jernej: nikakor ne mores priti do rezultata 226 :( ker to pomeni, da je imela ena zival ali oseba eno nogo manj.. smiselno? ja, za kanal a!

 20. JB says:

  Dokler bo povpraševanje, bo tudi ponudba.

 21. Klemen says:

  http://www.klemen.fraj.net/?p=2003

  Sorry, ker linkam, ampak je ista finta… Me res čudi, da jih nobeden ne prijavi.

 22. had says:

  @klemen: kul da linkas.. naj se vidi, da nas vec opozarja na goljufijo!

 23. Anonymous says:

  Koliko nog si dal ženskam? Ali avtobus vozi kar sam??? Slepi potniki?? Psi, ki spremljajo slepe???? Sprevodniki oz. kontrolorji???? Si upošteval statistično porazdelitev para-, tetraplegikov, vojnih veteranov, nosečih žensk, brejih mačk…??? Uši in bolhe na potnikih??? Zakaj na busu ne bi bilo pajkov, muh, pršic in ostale mrgolazni????

  In BTW, kje na busu sploh dovolijo transport živali (z izjemo psov za slepe)???!!!???

 24. Anonymous says:

  Ali bus stoji na postaji, pa je nekdo samo z eno nogo noter

 25. had says:

  @Anonymous: 4 dekleta se vozijo – torej je nekaj v gibanju in ne stoji.. tezko je ugotoviti ali je tako sofisticirano vozilo da vozi sami ali pa je na njem voznik..

  ampak to ne spremeni rezultata.. 226 je pac nemogoca stevilka, edino ce niso upostevali “nafukajvse” konstantne.. :)

 26. 8 says:

  Saj ti lepo piše, da so v košari štiri mačke. Boli te patak za mladiče, najbrž so ostali doma. Sicer pa, samo mimogrede, obstajajo tudi dvonožne mačke :) Pa ženske imajo, če še nisi opazil, muco :) Lahko pa hkrati še mačka :)

  Ampak to je lep primer, kaj nastane, če slepo verjameš vsakemu berglundizmu ali karbizmu in ne uporabiš zdravega razuma.
  1. Eno je že omenjeni zakon o javnih prevozih
  2. Po opisu sodeč gre za kar velike košare, torej lahko v vsaki roki neseš kvečjemu eno, torej dve na človeško glavo. Ali pa so potnice kake Černobilke?
  3. Lahko zvagaš kakšno mačko, ki celo življenje natepava whiskas. Lahko mi pa verjameš na besedo, da normalna mačka vaga med 6 in 7 kilami. Zdaj pa kar sam izračunaj, koliko nosi vsaka ženska in se vprašaj, če ne gre za dopingirane dvigovalke uteži
  4. Plačaj karto še kakšnemu DPMŽ-jevcu :)
  5. Idealna situacija, da se mačke stepejo

 27. had says:

  @8: ok, razumem da si poskusal biti zabaven.. na trenutke ti je uspelo..

  sedaj pa po, sveti preproscini, poskusi obrazloziti stevilko 226 :)

 28. Jure says:

  Tiskarska napaka? 776 = 226?

 29. had says:

  @jure: edina mozna razlaga :)

 30. Kašpar says:

  Dobil sem isti mail kot Had in poslal mail na urednistvo afna 24ur.com. Če ima kdo kak bolj direkten mail do ustvarjalcev oddaje, naj mi ga posreduje, ker me res zanima, kako so prišli do tega rezultata.

 31. felicita says:

  Pa ne samo to.
  A je kdo videl, da so v Fantastičnem klicu podelili katero od večjih nagrad?
  Kolikor vem, so največje podeljene vsote 50€, ker tudi če je za veliko vsoto odgovor pravilen, je nemogoče ugotvit 4 pravilna polja Jokerjev od 16-ih.
  Jasno ,da je to čisto zavajanje.
  Pomislimo,koliko kasirajo in koliko od tega bi lahko šlo v dobrodelne namene…

 32. geez says:

  Tole je itak ena huda nategancija… mogoče so pa dekleta noseča, pa zraven imajo tudi svoje fante… pa še kakšno babico ali dedka… mogoče je kakšen vojni veteran in je brez ene noge… tukaj je možnosti za nateg milijon in pomoje nikoli nihče ne ugane.

  Me pa res prav zanima kakna je razlaga producentov kako so prišli do 226.

 33. felicita says:

  No,če prištejemo vso možno sorodstvo+šoferja nekako že pridemo do 226, ne smemo pa računat tačk-mačjih. Ooops,al so to tudi noge?

 34. Rok Tomc says:

  Ja, sej je čist preprosto. Povprečen avtobus ima 54 sedežev. Vsak sedež ima 4 noge. 54 x 4 = 216. 4 punce = 8 nog. 1 šofer = 2 nogi. 216 + 8 + 2 = 226.
  Tačk se pa ne sme štet.

 35. had says:

  @rok: hahaha :)
  ampak tole ne drzi povsem – 54 sedezev :)
  “Kupec lahko izbira med dvema različicama, in sicer s 43 + 1 sedeži in 47 + 1 sedeži” – http://www.tvm.si

  niti nimajo sedezi nog?!

 36. Rok Tomc says:

  Aha, jaz sem gledal Kambuse, ker sem se z njimi največ prevozil, dokler še ni bilo izbire. . Ima pa res samo eden dejansko 54, ostali po malo manj :)
  Gotov je finta kje drugje… osmiški sestav namesto desetiškega ali kaj podobnega.

 37. had says:

  @rok: sej vem, da mora biti nekje finta :) ampak hudica, kje :)

 38. Rok Tomc says:

  Meni se izide edino takole:
  1. na avtobusu mora biti šofer, sicer se nobeno deljenje ne izide. Ta ima 2 nogi.
  2. Na avtobusu so vsekakor 4 dekleta – 8 nog.
  3. Vse košare so zložene ena v drugi. Kar pomeni, če je ena mačka v eni košari, je hkrati v vseh treh.
  4. V košarah je več rodov mačk. Tako ima lahko 1 babica mačka v isti košari še 3 mama mucke, ki so hkrati 3 mama mačke in te 3 imajo še svojih 9 nezrelih muck. Ni nujno, da so vse potomke babica mucke tudi mame, lahko nastopajo zgolj kot navadne mucke – stare device pač :)

  Ko pod vsem skupaj potegnemo črto, je na avtobusu tole:
  1 voznik
  4 dekleta
  4 babica mačke
  12 mama mačk
  36 nezrelih muck

  Zmanjka mi še 8 nog… vsako dekle ima s sabo tudi fanta, a je to zamolčano, ne vem :)

 39. Rok Tomc says:

  Mogoče je pa vsako dekle na svojem avtobusu in so zato 4je vozniki :)

 40. geez says:

  Mah… pa kljub temu še zmeri falita 2 nogi :) …

 41. alenka says:

  Ma brezveze ugibati to je čist nateg ljudi. Če ste opazili danes po prvi igri , oziroma se mi zdi, da že kar dvakrat sploh ni odprla kuverte, ampak je rekla da jo odpre po koncu oddaje. Vendar zakaj?
  Ljudje ne bodite naivni in ne nasedajte takim oslarijam, kajti konec meseca ne bo drugaga kot velik račun od telekoma.

 42. Ledenko says:

  Sej isto sranje je blo tud že enkrat s seštevanjem evrskih kovancev – ko je realno prišlo cca. 10€, a pravilen odgovor je bil 0,5X€… od kje hudiča tak rezultat, če je na sliki bil najmanj evrski kovanc….

 43. ateistek says:

  Sam sem zadevo predal kar tržnemu inšpektoratu pa da vidim, če bodo oni znali dobiti tak rezultat kot je bil v oddaji:

  http://ateistek.wordpress.com/2009/11/16/pravilno-sestej-in-dobi-100e/

 44. MM says:

  Popolnoma isti slučaj na hrvaškem:

  Z enim popolnoma tretjim rezultatom :)

 45. Bog Tanko says:

  nisem vsega bral, je pa skupaj s šoferjem in vsemi naštetimi mačkami res 262 nog.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.