Besede predsednika SDS, Janeza Janše, ki jih je izrekel na javni tribuni Zbora za republiko. Tokrat je presegel samega sebe. Namreč do sedaj se je vsak teden našel kakšen politik, ki mu ni bil povšeči in se je našel na listi za “odstrel”, oz. oseba ki jo je SDS pozvala in zahtevala njen odstop. Nazadnje je bil na tej listi legitimno – edini konkretno iz strani ljudstva – izvoljen predsednik RS Danilo Turk.

In zakaj je ta Janševa izjava tako strašljiva? Verjetno se kdo od nas spominja časov afere JBTZ – “za njih so bile organizirane demonstracije, katerih vodja je bil Igor Bavcar. Te demonstracije so bile tudi zacetek demokratizacije Slovenije. Spomnim se Metelkove in mnozice ljudi z rozami, ki so protestirali proti oblasti”

In potem preslikam besede Janše v sedanji čas, ko množica trzne na vsako stvar, na fejsbuku ustanovi skupino, kjer se pojavlja sovražni govor, grožnje z linčem, vendar naša oblast ne naredi ničesar proti temu!


Ko so ljudje na tisti meji, da bi vzeli pravico v svoje roke in bi odločali o usodah ljudi, še preden sodišče odloči o teh stvareh. Nekaj tli v deželi Sloveniji že precej časa in stvari se kopičijo. In ljudje samo čakajo da zapiha rahel vetrič in se iskre spremenijo v požar. In Janez Janša to spretno izkorišča. Ablast je slastna in apetiti so vedno večji in ker ne gre na demokratičen način, bo šlo z ulico. Vsaj tako Janša govori, oz. misli!

In zakaj ne organizira tega “mitinga resnice” sedaj, sredi zime? Preračunljiv kot je, se zaveda, da bi bila pozimi udeležba katastrofalna in zato napoveduje to za pomlad. No, mogoče počaka do poletja in naredi “piknik” za tiste, ki so bili takrat na Roški in so se izpostavljali. Ampak to slednje je le utopija!

Vseeno verjamem da smo Slovenci tako zrel narod, da ne nasedamo na takšne provokacije Zbora za republiko, ki ga sestavljajo: dr. Dimitrij Rupel, Barbara Brezigar, dr. Peter Jambrek, Niko Grafenauer, Janez Janša, Drago Jančar, dr. Tine Hribar, dr. Ivan Štuhec, dr. Andrej Bajuk, dr. Frane Adam, Viktor Blažič, Drago Demšar, dr. Tone Jerovšek, dr. Dean Komel, dr. Matej Makarovič, dr. Andrej Rahten, dr. Vasko Simoniti, dr. Ljubo Sirc, Saša Slavec, Matjaž Šinkovec, dr. Lovro Šturm, dr. Ivo Urbančič, dr. Grega Virant, Dane Zajc, Aleksander Zorn

Ali se ima Janez Janša za velikega rešitelja Slovenije in jo bo na belem konju popeljal v boljše, lepše čase! Ali pa samo poskuša zanetiti ogenj v ljudeh, ki bodo mimo njega, kot so leta 1988, dosegli spremembe.

No, tudi izjavi Katarine Kresal – “To ni poziv k pomladi, ampak pot v ledeno dobo demokracije” in Aleša Zalarja – “Če je kdo izgubil kompas, ga je Janša z javnim pozivom, naj mu ulica pomaga prevzeti oblast. Kot pred dvajsetimi leti. Torej z orožjem? Da te kap!” nista bili povsem na mestu. Vseeno je treba razumeti da Janez Janša odlično obvlada manipulacijo in bo te besede izkoristil ob vsaki možni priložnosti!