had blog roni kordis had blog roni kordis

Dedek Mraz, Miklavž in Božiček – so prazniki precenjeni?

Nekoč je bilo vse drugače. Dedek Mraz mi je kot otroku polepšal, z darili, veliko koncev let. Pri babici se je oglasil Miklavž in ker sem vsako leto na dan 25.12. samo eno leto starejši, pa sem le to štel kot da me je obiskal Božiček. Kratek pregled teh treh zanimivih mož:

Dedek Mraz je mož, ki se ga spominjamo po pesmici: Siva kučma, bela brada, topel kožuh.. Pri nas se je pojavil v času komunizma. Prišel je iz daljne Sibirije, sam ali s palčki, s konjsko vprego in obdaroval pridne otroke na novoletno jutro. V sedanjem času je skoraj izumrl, kajti Coca Cola Božiček je prevzel njegovo mesto. In zelo malo se nas spomni kako je bil Dedek Mraz oblečen in njegovih pesmi!

Božiček
je prišel k nam v polnem zamahu po razpadu Jugoslavije. Počasi, korak za korakom zamenjuje Dedka Mraza. Božiček je bil prvič upodobljen v oglasni akciji Coca Cole, leta 1931, ko je dobil rdeča oblačila z belo obrobo. Prihaja iz Skandinavije, pripelje se s sanmi, ki jih vlečejo jeleni. Otroke obdaruje na božično jutro.

Miklavž
je krščanski, radodarni svetnik iz Mire v Turčiji. Pri nas je bil vedno v ozadju. V času socializma je bil pred njim Dedek Mraz, v sedanjem času pa Božiček. Miklavž prihaja iz nebes, saj je svetnik in je tako tudi oblečen, pride pa s sanmi ali peš. Njegovi spremljevalci so špicparklji in angeli. Otroke obdaruje 6. decembra.


In včasih so mi bili ti prazniki lepi. Vse je bilo belo, okrašeno z lučkami, zunaj hladno in veliko druženja v domačem krogu. Ampak časi se spreminjajo. In tudi prazniki niso več to, kar so bili. V začetku novembra dobijo nakupovalna središča novoletno podobo – lučke, okraski, predvsem pa trume nakupovalcev, ki drvijo v trgovine, kot da ne bi bilo za vse dovolj. Darila, ki jih otroci pišejo na liste papirja niso več samo simbolična – Playstation, Wii, nov mobilnik, prenosni računalnik… Samo par želja, ki sem jih slišal v zadnjem času. In glede na to, da smo v recesiji in da veliko staršev ne more izpolniti svojim otrokom želja, ti prazniki izgubljajo na pomenu. Vsaj zame so ga že popolnoma izgubili. Človeku lahko podariš darilo katerikoli dan v letu. In tudi prijetno, domače vzdušje, se lahko naredi kadarkoli. Predvsem pa sočustvujem s starši, ki ne morej podariti otroku stvari, ki si jih želijo! Ampak sami smo si želeli takšen svet!

Veseli december je čas, ki se ga ljudje ponavadi veselijo. Kuhanček, dobra družba, premrzli nosovi in predvsem druženje ga zaznamuje. In potem pride januar in mrtvilo. Ko se ljudje sestavljajo skupaj in krpajo finančne luknje, ki jih je povzročil december. Je.ba.t.ga. Tudi to šteje!

Ampak takle mamo. In drugo leto bo zgodba spet enaka. Jaz bom pizdil nad prazniki, življenje pa bo šlo po svoji tirnici naprej.

 1. Mi mamo se zmer dedka mraza. Samo ker smo vsi zadost stari smo presaltali na bolj ameriski sistem in obdarujemo drug drugega. Fajn je, zabavno je.

  Darila pa so, in vedno bodo, simbolicne narave*. Zahodna civilizacija je pac darilo-dajalska druzba.

  *simbolicne narave ne pomeni, da so majhna in poceni, ampak pomeni, da so ena od hevristik po kateri ljudje prestudirajo koliko komu pomenijo.

 2. had, res je kar si želijo dandanašnji otroci, ampak večina le iz razloga – moj sosed je dobil laptop, zdej morem pa še sam dobit televizjo, wii, nov telefon, zlato uro, zlat stol, zlato mizo, …

  Ne vidim pa razloga, zakaj se časi spreminjajo v vedno bolj težke finančne vode obdarovanj – ali ni ljubezen dovolj?

  Pri nas v večini kraljuje kar Miklavž, saj je, kot si že napisal svetnik.

 3. Kaj pa vem…mi je najbolj všeč Dedek Mraz. Me spominja na otroštvo, ko je bilo še vse pravo in dobro :) Miklavž je nosil le suho sadje in kak rožič. Božiček pa…to pa karkoli že kupujem je pod prislilo :P Pa sem že lani vsem rekla, da ne bom nič kupovala…a ne gre – je neprijetno, ko mi potem ostali nekaj prinesejo :P prijatelje/prijateljice obdarjam skozi celo leto – ne glede na dan in po svojih zmožnostih (dolgujem še par vil, avtov in potovanj) ;)

 4. A ni tako da je dedka mraza tega ki ga vsi poznamo, ustvarila ravno tvoja najljubša pijača Coca Cola?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja