Italija je “časovno pred nami” in razprodaje so se pri njih začele že včeraj – 2.1.2010! Po Dedku Mrazu, Miklavžu in Božičku, ko so denarnice že tako prazne, pridejo na vrsto še razprodaje, kjer je treba nakupiti vse, česar človek ne potrebuje, ko pa je vendar vse tako poceni!

In ker je bil dan kot nalašč za potikanje po nakupovalnih središčih, je bila moja usoda že zgodaj zjutraj zapečatena. Outlet Village Palmanova, Torri d’Europa in Montedoro so bili na spisku.

Outlet Village v PalmanoviShop until you drop!

  • Calvin Klein popust 40-50%, vendar je bila gužva tolikšna, da se mi ni dalo ukvarjati s pomerjanjem in tako sem, kot ponavadi, kupil stvari napačnih velikosti.

  • Guess, srajce in majice znižane tudi do 70%, vendar nobenih S, ali M številk. Vse ostalo pa je precej veliko in kljub temu da so prazniki, ki se poznajo tudi na kilogramih, za menoj, so vseeno te številke še vedno prevelike. Nekaj čudovitih modelov ženskih čevljev, za smešno nizke cene, vendar samo številka 35!
  • Valentino – odlične cene, ki pa se na žalost začnejo šele pri nekaj 1000€ in kot takšne niso primerne zame.
  • Iceberg – zanimive kolekcije, vendar turkizno zelena in rumena barva mi nista niti najmanj všeč, kamoli da bi jih oblekel nase!
  • Moschino – samo ženske stvari, čudovite in končno sem dočakal trenutek, ko sem jaz našel model čevlja, ki je bil boljši polovici všeč – ponosen!
  • Benetton – če sem bil leta nazaj oboževalec njihovih izdelkov, se mi zdijo kolekcijo zadnjih par let pofl – ne bi oblekel nase niti če mi oni plačajo!

In tako naprej. Veliko ugodnih cen, vendar zelo malo stvari, ki bi mi bile všeč. Ampak to je moj večni problem. In poleg tega imam še problem s pravimi velikostmi izdelkov.

In sva šla naprej v Torri d’Europa. Gužva, kot bi bilo vse zastonj, je bila jasen znak, da to ne bo podobno nakupovanju, ampak samo zelo hitremu in mimobežnemu sprehodu. In res je bilo tako. Nič pametnega. Še smuk v Montedoro novo nakupovalno središče v Trstu, ki pa je bilo začuda skoraj povsem prazno – pol trgovin še ni zasedenih in tudi stvari so precej čudne.

Srečen, ker je bilo konec z nakupovanjem in še bolj srečen, ker se je denarnica izpraznila za manj kot 600€, sva odšla preko zasnežene Postojne proti domu!

Še utrinki iz zapisov o razprodajah iz prejšnjih let:
Začetek razprodaj:

Moški obrazi, ki jih zadnje dni videvam, so precej otožni. Za razliko od ženskih obrazov, ki kljub utrujenosti, ki jo povzroči večurno nakupovanje na razprodajah, kar sijejo in se smehljajo. Začel se je namreč čas razprodaj, čas veselja za Slovenke, malo manj za Slovence in čas veselja za ablast, ki bo naslednji mesec ugotovila, da je inflacija rekordno nizka.
Zakaj razprodaje? Iz zelo preprostega razloga. Trgovine se morajo znebiti stvari, ki jih sicer ne bi nikoli prodali. In najlažje je to z znižnjem cene. Za vsaj 40%, še prej pa dvigneš ceno za 30%. In ljudje trumoma drvijo, da si nabavijo vse, kar sploh ne potrebujejo in kar sploh nikoli ne bodo oblekli, vendar z razlogom, ker je tako zelo poceni.

Razprodaje pred razprodajami

Jutri, 7.1.2008, se uradno začnejo razprodaje! Razprodaje so po moji definiciji čas, ko prevladajo potrošniške navade nad racionalno presojo. Seveda so razprodaje tudi čas, ko si lahko “normalni” ljudje kupijo oblačila in obutev, ki so jim sicer nedosegljive.
Smešna stran razprodaj, ki se začenjajo jutri in bodo prinesle popuste do 50% in več, je v dejstvu, da smo lahko v decembru kupovali iste izdelke in iste stvari z istimi popusti, samo ti popusti so se imenovali praznični popusti! In danes ponoči se spremenijo praznični popusti v razprodaje!