V zapisu Vedeževanje, vedeževalci in ostalo podobno sranje sem citiral iz 24ur, kjer je vedeževalka Karin izjavila: “Ravno 7. in 8. januarja bi lahko nastopile težave z novimi obolenji”.

Smo že mimo tega datuma in ni nobenih podatkov o kakšnih novih obolenjih. Se zgodi, da tudi vedeževalke, če poskušajo nekaj napovedati “točno”, mimosunejo! Če napovedujejo bolj na splošno, pa včasih, odvisno od percepcije, tudi kdaj kaj zadanejo.

Ampak bolj kot njena napoved, me preseneča neporočanje medijev o novi gripi, s katerimi so še pred časom polnili program in vrstice na spletu in v tiskanih izdajah. In potem se je zgodilo, čez noč, nobene informacije več. Nobenega mrtvega, nobenega preplaha, nobene zaprte šole, nobene informacije o pandemiji…


Prestrašen narod, je fajn narod! In tega se zavedajo vsi. Bolj kot smo prestrašeni, pa naj bo to terorizem, gripa, brezposelnost, recesija, manj razmišljamo o stvareh, ki jih počnejo “vladarji”. Manj se ukvarjamo z resničnimi problemi in več z “navideznimi”, ki nam jih sproducirajo. In zakaj ne bi imeli prestrašenega naroda, ki verjame slepo vsemu, kar se objavi v medijih?

V zapisu Prašičja gripa, oz. AH1N1 v ZDA sem zapisal:

Mediji so polni informacij o prašičji gripi, oz. AH1N1, kot so jo strokovno poimenovali, ki naj bi se začela nekje v Mehiki in zaradi katere naj bi sedaj umrlo že 16 ljudi. Svetovna zdravstvena organizacija – WHO je ocenila, da je to primer pandemije, ki ima oznako 5. stopnje.
In sedaj pridemo k zanimivemu delu. Za posledicami te, “tako katastrofalne gripe”, ki se je moramo bati vsi in se moram, če male dramatiziram, zaščititi z maskami, si umivati roke in se izogibati večjim skupinam ljudi, je umrlo 16 ljudi! V Ameriki vsako leto umre za posledicami navadne gripe preko 36.000 ljudi! In vsako leto je hospitaliziranih preko 200.000 ljudi v ZDA zaradi navadne gripe!

In kasneje v zapisu Cepljenje proti novi gripi AH1N1 – se cepiti, ali se ne cepiti?

Za posledicami te nove gripe je bila v UKC pripeljana starejša oseba, ki je naslednji dan tudi umrla. Seveda je bilo vse skupaj precej dobro medijsko pokrito in poudarjanje, da oseba ni bila cepljena proti navadni gripi, niti proti AH1N1 – kako bi bila lahko cepljena, če so s cepljenjem začeli šele tisti dan, ko je bila ta oseba pokojna?

In potem nas kozmična sila vrže dva meseca naprej v čas in ugotovimo, da je na tapeti le Erjavec, da cepljenje in pa tudi vse ostale stvari povezane s samo gripo niso nič več pomembne!

Jeap. V Sloveniji je vse skupaj zelo preprosto. Rok življenja informacije je zelo kratek. V večini primerov le en dan, potem le ta “zamre” in se najde novo kost, ki se jo obira. Edino v določenih primerih, ko so interesi posameznih “strank” večji, se le te ponavljajo v nedogled in vsakič v malce drugačnem kontekstu.

Torej, gripo smo preživeli, dokler ne pride neka nova sorta, ki bo spet povzročila paniko, vedeževalka Karin je zgrešila z napovedjo (ali lahko takšni vedeževalki sploh še verjameš), narod pa je še vedno prestrašen in se ukvarja s stvarmi, ki niso pomembne. In življenje gre naprej in vse je tako kot mora biti!