had blog roni kordis had blog roni kordis

Kje so sedaj informacije o gripi, mrtvih – tudi vedeževalka Karin je mimosunila!

V zapisu Vedeževanje, vedeževalci in ostalo podobno sranje sem citiral iz 24ur, kjer je vedeževalka Karin izjavila: “Ravno 7. in 8. januarja bi lahko nastopile težave z novimi obolenji”.

Smo že mimo tega datuma in ni nobenih podatkov o kakšnih novih obolenjih. Se zgodi, da tudi vedeževalke, če poskušajo nekaj napovedati “točno”, mimosunejo! Če napovedujejo bolj na splošno, pa včasih, odvisno od percepcije, tudi kdaj kaj zadanejo.

Ampak bolj kot njena napoved, me preseneča neporočanje medijev o novi gripi, s katerimi so še pred časom polnili program in vrstice na spletu in v tiskanih izdajah. In potem se je zgodilo, čez noč, nobene informacije več. Nobenega mrtvega, nobenega preplaha, nobene zaprte šole, nobene informacije o pandemiji…


Prestrašen narod, je fajn narod! In tega se zavedajo vsi. Bolj kot smo prestrašeni, pa naj bo to terorizem, gripa, brezposelnost, recesija, manj razmišljamo o stvareh, ki jih počnejo “vladarji”. Manj se ukvarjamo z resničnimi problemi in več z “navideznimi”, ki nam jih sproducirajo. In zakaj ne bi imeli prestrašenega naroda, ki verjame slepo vsemu, kar se objavi v medijih?

V zapisu Prašičja gripa, oz. AH1N1 v ZDA sem zapisal:

Mediji so polni informacij o prašičji gripi, oz. AH1N1, kot so jo strokovno poimenovali, ki naj bi se začela nekje v Mehiki in zaradi katere naj bi sedaj umrlo že 16 ljudi. Svetovna zdravstvena organizacija – WHO je ocenila, da je to primer pandemije, ki ima oznako 5. stopnje.
In sedaj pridemo k zanimivemu delu. Za posledicami te, “tako katastrofalne gripe”, ki se je moramo bati vsi in se moram, če male dramatiziram, zaščititi z maskami, si umivati roke in se izogibati večjim skupinam ljudi, je umrlo 16 ljudi! V Ameriki vsako leto umre za posledicami navadne gripe preko 36.000 ljudi! In vsako leto je hospitaliziranih preko 200.000 ljudi v ZDA zaradi navadne gripe!

In kasneje v zapisu Cepljenje proti novi gripi AH1N1 – se cepiti, ali se ne cepiti?

Za posledicami te nove gripe je bila v UKC pripeljana starejša oseba, ki je naslednji dan tudi umrla. Seveda je bilo vse skupaj precej dobro medijsko pokrito in poudarjanje, da oseba ni bila cepljena proti navadni gripi, niti proti AH1N1 – kako bi bila lahko cepljena, če so s cepljenjem začeli šele tisti dan, ko je bila ta oseba pokojna?

In potem nas kozmična sila vrže dva meseca naprej v čas in ugotovimo, da je na tapeti le Erjavec, da cepljenje in pa tudi vse ostale stvari povezane s samo gripo niso nič več pomembne!

Jeap. V Sloveniji je vse skupaj zelo preprosto. Rok življenja informacije je zelo kratek. V večini primerov le en dan, potem le ta “zamre” in se najde novo kost, ki se jo obira. Edino v določenih primerih, ko so interesi posameznih “strank” večji, se le te ponavljajo v nedogled in vsakič v malce drugačnem kontekstu.

Torej, gripo smo preživeli, dokler ne pride neka nova sorta, ki bo spet povzročila paniko, vedeževalka Karin je zgrešila z napovedjo (ali lahko takšni vedeževalki sploh še verjameš), narod pa je še vedno prestrašen in se ukvarja s stvarmi, ki niso pomembne. In življenje gre naprej in vse je tako kot mora biti!

 1. Ja ja si zamudu. Včeraj je blo pri 24 ur vprašanje: Kaj bo Slovenija storila s 70.000 enotami cepiva, ki so ostale od kupljenih 80.000 enot. (razlika je nastala zaradi nezanimanja za cepljenje)??? :-) Porabilo naj bi se le nekaj več kot 10.000 enot če sem prav razumel.

 2. @rok: ojej :) hudica.. se mi je zdelo, da nisem na tekocem..

  verjetno bo v tem mesecu prislo novo cepivo na trg :)

  @kuki: ups.. tudi to sem zamudil :)))

 3. Ni problem v medijih, ampak v tistih, ki te medije konzumirajo.

 4. ah rok, tole je tok gripa kokr je navadna angina… teli novinarji so eni navadni retardi ker ne ločijo med bakterijsko infekcijo (Q mrzlico natančneje) in gripo, ki je virusno oblenje in ga (obvezno) povzroča virus influence (sicer pač ni gripa). folk pa to kupi, jebojih…

  kakorkoli, gripa še vedno veselo cveti, podatki na IVZ so še vedno ažurni (38 obolelih v 52. in 53. tednu 2009), samo pač… je erjavec bolj zanimiv, pa potres na haitiju in še kej. nov izbruh je pričakovan nekje konec januarja (v kombinaciji z novo gripo), tko da pomoje bo takrt spet mal več govora…

 5. Itak je problem z gripo, prav tako kot z recesijo: oboje so v 85% zakuhali mediji, zdej pa mamo kar mamo. Če pogledaš mal drugač: V tistih treh tednih, ko so v sloveniji ljudje umirali zaradi gripe, jih je zarad gripe umrlo še zmeri manj, kot za posledicami prometnih nesreč. Pa takrat zarad prometa v medijih ni nihče cirkusa zganjal.
  Kar se pa recesije tiče so pa itak mediji folk napumpal, pa so se začel bat kupovat, pa kredite najemat…. pol je potegl za sabo kar je. Če bi bli mediji tiho v naši ljubi mali Sloveniji še porajtal ne bi recesije.

 6. Jaz sem govoril z eno medicinsko sestro in ona ne dvomi, da je šlo tu za natego farmacevtske industrije. Baje pa je bistvo razglasitve pandemije v tem, da se pandemija šteje kot “izredne razmere”, kar pomeni, da lahko na trg pridejo tudi ne dovolj testirana zdravila (podvržena bistveno lažjim testom) in kot smo videli, je šlo za ogromne količine (dobički izdelovalcev zaradi gripe so šli v milijarde dolarjev). Nasty, nasty!

 7. “Kaj bo Slovenija storila s 70.000 enotami cepiva, ki so ostale od kupljenih 80.000 enot. (razlika je nastala zaradi nezanimanja za cepljenje)??? :-)”
  Cepila nas bo, kaj pa:

  Cepljenje proti gripi se vsako leto začne proti koncu jeseni in traja, vse dokler ne začne število obolelih z gripo upadati.

  saj pravi vrh šele pride – dobro preštudirajte prvi in drugi graf iz tegale dokumenta, preden gobcate naprej.

  da lahko na trg pridejo tudi ne dovolj testirana zdravila (podvržena bistveno lažjim testom)

  Pandemrix je star že štiri leta. Testirano je bilo tedaj kot tudi zdaj, sam adjuvans v njem pa je bil klinično testiran na 39.000 ljudeh, brez stranskih učinkov, kakršne mu jih pripisujejo(te) paranoiki.

 8. Kar naj cepijo tiste, ki se bodo pustili cepit, jaz se definitivno ne bom. Sicer sem pa itak v stalnem stiku z ljudmi, nekateri od njih so preverjeno že preboleli novo gripo, medtem, ko sem jaz v tej sezoni gripo prebolel že dvakrat. Pa ne glede, da se nisem šel testirat, si upam trditi, da je bila tudi ” tanova” vmes. Pa ni blo hujšga, sicer malo višja temperatura, to je pa tud vse, ostalo pa kot navadna gripa, mirkat se treba pa čajčke pit. Farmacevti naj pa kar prodajajo…

 9. Karin je, kolikor se jaz spomnim, že premnogokrat udarila mimo. Nič novega. Drugače pa o vsem tem sploh nočem razmišljati. V bistvu me zanima samo to, da ne zbolim. Jup, v KC še vedno skačejo z maskami okoli, preverjeno.

Komentarji so zaprti.