Doma pijem vodo iz vodovoda – na srečo imamo lastno zajetje in je voda neoporečna, oz. je odlična za pitje. Od nekdaj se izogibam vodi v plastenkah in namesto nje rajši pijem Coca Colo. V službi, kjer imamo par vodomatov pa se te vode poslužujem le za pripravo čaja – upam, da se voda segreje na takšno temperaturo, da “uniči” mikroorganizme. Nekako ne zaupam tem “zadevam” v plastiki.

Zadnje dni smo bili priča informacijam o oporečnosti vode iz vodomatov. Razburkale so javnost in prikazale zelo veliko težav, ki jih imamo v Sloveniji, vendar se z njimi nihče ne ukvarja, oz. so povsem nepomembne. Namreč Zavod za zdravstveno varstvo Koper je naključno odvzel vodo iz 20 vodomatov in naredil analizo.


Analiza je pokazala preveliko vsebnost mikroorganizmov v vodi in posledično so te informacije prišle v javnost. Ker to področje zadeva tudi ministra za zdravje Boruta Miklavčiča, se je s pomočjo Darka Mehikića z zdravstvenega inšpektorata odzval na te trditve in jih demantiral. V bistvu je zagrozil ZZV Koper, da so “spravili” te informacije v javnost, brez da bi najprej obvestili njega in inšpektorat in so s tem povzročili strah in poslovno škodo!

In tukaj nastane problem! Če bi te informacije, ki so jih pridobili na ZZV v Kopru prišle na inšpektorat, bi se mirno pospravile pod preprogo, tako kot se verjetno dogaja še s celim kupom ostalih informacij, ki jih ne bomo nikoli dobili. Ampak v tem primeru, ko je ZZV Koper te informacije “spustil” v javnost, in na tem mestu ne bom presojal ali držijo, ali pa ne, tako kot trdi Darko Mehikić, jim minister grozi s tožbo in tudi z odstavitvijo direktorja Milana Kreka!

In kje je problem? V Delu so zapisali povzetek (vir):
ZZV Koper je opozoril na presežno vrednost enot mikroorganizmov v kozarcu vode, natočene iz vodomata, a pomembna je kakovost vode na mestu polnjenja, ne pa na mestu porabe vode.

Verjamem da so naši zakoni napisani tako! In da to povsem drži za ustekleničeno vodo, kjer jo sam odprem in pijem. Ampak v primeru vodomatov pa ne more to držati. Namreč voda iz “balonov” teče čez vodomat in če le ta ni očiščen, lahko postane leglo mikroorganizmov, na kar so tudi opozorili na ZZV Koper. In kot končnega uporabnika vodomata, me ne zanima če je voda, ki jo polnijo v “balone” neoporečna, ampak če je voda, ki jo natočim v kozarec neoporečna! Ker so lastniki vodomatov podjetja, ki le ta “posojajo”, je tudi na njihovi strani da skrbijo za njih. Ampak očitno je to precej močan lobij, saj očitno ti podatki ne bi smeli priti v javnost!

Jeap, voda je biznis. Še posebej ta voda iz vodomatov, za katero so bili ljudje prepričani, da je takšna kot mora biti! In še enkrat. Ne bom ocenjeval ali navedbe ZZV Koper držijo ali ne, ampak samo čas je bil, da začnemo ljudje razmišljati o tem koliko informacij sploh pride do nas in kje, oz. zaradi kakšnih interesov, se te le ustavijo!

p.s.: voda iz pipe je zakon!

13 Responses to Voda iz vodomatov – piti, ali ne piti?

 1. Marin pravi:

  Mislim, da ni potrebno zganjat paniko zaradi tega. Res je, da more biti čim bolj “ustrezna”, ampak dvomim, da bo zdravemu človeku škodila. Problem je za ogroženo populacijo, ki je pa na srečo ni veliko.
  Stavek da je preveč ENOT mikroorganizmov ne pove čisto nič kakšen vpliv ima to. Vsak ima na milijone mikroorganizmov v sebi in v domačem kislem mleku jih je še desetkrat več, pa še vedno ni škodljiv. Pa tudi v Actimelu jih je ogromno. Upal bi stavit, da več kot 300 :).

 2. andrej pravi:

  Vodo iz vse plastike bi morali prepovedat!!Skrajni čas je da nehamo onesnževat našo mati zemljo z vso to plastiko. Voda, ki je dlje časa v plastenki se “navzame” okoliških plinov. To je tudi pokazala neka raziskava, ki so jo delali ne vem kje točno. Pri tej raziskavi so odkrili da voda evian vsebuje razne primesi. In so prišli do sklepa da naj bi se kontanimirala med prevozom, skozi stene plastike. To pomemni da plastika ni primerna za hranjenje vode.
  Res pa da je najpriročnejša za uporabo. Sem za steklenice ki se reciklirajo bodisi s pranjem bodi s pretaplajnjem stekla.
  Mal sem zgrešu sicer temo:)
  Vodomati so pa itaq eno brezvezno zapravljanje denarja, namesto da bi namontiralii pipe namenjene samo ta to pri tem pa uporabljali vodovodno vodo, katera ima mnogo več nadzora kakor ustekleničena voda.

 3. anchy-9 pravi:

  dandanes se nikoli ne ve kaj je neoporečno. če se “preveč paziš” še prej zboliš, kot pa če si izpostavljen mikroorganizmom.

 4. Rok pravi:

  Veš, da mi je prav vseeno kaj piješ ti, pa kaj ne. Mi pav dol visi!

 5. had pravi:

  @rok: ne bos verjel.. ampak men je pa prav vseeno kaj si ti mislis..

 6. Jaka pravi:

  Skoraj v celoti se strinjam z objavo. Le nekaj me je zmotilo. Ali misliš da je Cola cola bolj zdrava od nekoliko oporečne vode ?

 7. had pravi:

  @jaka: ah, kje pa :) ampak coca cola pobije vso svinjarijo, ki jo uzijem cez dan :) :)

 8. anchy-9 pravi:

  ja če je ne popiješ preveč, kot sm prebrala na tem linku: http://en.wikipedia.org/wiki/Coca-Cola#Health_effects mislim da če je vse v mejah normale, pol ti ne more biti nič :D

 9. Manuela pravi:

  Imam izkušnje z podjetjem, ki se ukvarja z dobavo vode – aparata niso nikoli odpeljali na čiščenje, niti ga očistili na mestu…včasih se je zataknilo že pri dostavah. :P Pri dveh drugih podjetjih so obljubili, da jih čistijo na pol leta, vode pa so bile nekaj centov dražje.
  V končni fazi smo se odločili, da je kljub kakšnim primesem voda izpod pipe boljša. Nekaj časa je bil Brita party…zdaj pa…se tako ali tako kuhajo čajčki ;)

 10. smoger pravi:

  had: Sej imaš vodo v zraku. :)

 11. Davorin pravi:

  Jaz pijem vodo iz pipe. Tudi v službi, kjer imamo vodomat, se raje poslužujem vode iz pipe. Nekako mi je čudno iz vodomata vodo pit …

 12. Sebastjan pravi:

  Jah, voda iz pipe, plastenk, balonov,… vse so OK na viru, kjer so kontrolirane. Če imajo preveč mikroorganizmom dodajo UV žarnice ali pa povečajo količino klora pa je zadeva na viru sprejemljiva. Kaj se pa dogaja v vodovodih, vodomatih ali pa na tovornjakih, kjer je voda na +20 in/oz. -5 je pa druga zgodba. Bistvo pa je, kaj steče v kozarec…. to žal nikogar ne zanima in mora vsak poskrbeti zase. Mi prisegamo na filter za pitno vodo in je zgodba zaključena, no vsaj za nas.

 13. Žogca pravi:

  Tudi jaz vodo pijem iz pipe.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.