Doma pijem vodo iz vodovoda – na srečo imamo lastno zajetje in je voda neoporečna, oz. je odlična za pitje. Od nekdaj se izogibam vodi v plastenkah in namesto nje rajši pijem Coca Colo. V službi, kjer imamo par vodomatov pa se te vode poslužujem le za pripravo čaja – upam, da se voda segreje na takšno temperaturo, da “uniči” mikroorganizme. Nekako ne zaupam tem “zadevam” v plastiki.

Zadnje dni smo bili priča informacijam o oporečnosti vode iz vodomatov. Razburkale so javnost in prikazale zelo veliko težav, ki jih imamo v Sloveniji, vendar se z njimi nihče ne ukvarja, oz. so povsem nepomembne. Namreč Zavod za zdravstveno varstvo Koper je naključno odvzel vodo iz 20 vodomatov in naredil analizo.


Analiza je pokazala preveliko vsebnost mikroorganizmov v vodi in posledično so te informacije prišle v javnost. Ker to področje zadeva tudi ministra za zdravje Boruta Miklavčiča, se je s pomočjo Darka Mehikića z zdravstvenega inšpektorata odzval na te trditve in jih demantiral. V bistvu je zagrozil ZZV Koper, da so “spravili” te informacije v javnost, brez da bi najprej obvestili njega in inšpektorat in so s tem povzročili strah in poslovno škodo!

In tukaj nastane problem! Če bi te informacije, ki so jih pridobili na ZZV v Kopru prišle na inšpektorat, bi se mirno pospravile pod preprogo, tako kot se verjetno dogaja še s celim kupom ostalih informacij, ki jih ne bomo nikoli dobili. Ampak v tem primeru, ko je ZZV Koper te informacije “spustil” v javnost, in na tem mestu ne bom presojal ali držijo, ali pa ne, tako kot trdi Darko Mehikić, jim minister grozi s tožbo in tudi z odstavitvijo direktorja Milana Kreka!

In kje je problem? V Delu so zapisali povzetek (vir):
ZZV Koper je opozoril na presežno vrednost enot mikroorganizmov v kozarcu vode, natočene iz vodomata, a pomembna je kakovost vode na mestu polnjenja, ne pa na mestu porabe vode.

Verjamem da so naši zakoni napisani tako! In da to povsem drži za ustekleničeno vodo, kjer jo sam odprem in pijem. Ampak v primeru vodomatov pa ne more to držati. Namreč voda iz “balonov” teče čez vodomat in če le ta ni očiščen, lahko postane leglo mikroorganizmov, na kar so tudi opozorili na ZZV Koper. In kot končnega uporabnika vodomata, me ne zanima če je voda, ki jo polnijo v “balone” neoporečna, ampak če je voda, ki jo natočim v kozarec neoporečna! Ker so lastniki vodomatov podjetja, ki le ta “posojajo”, je tudi na njihovi strani da skrbijo za njih. Ampak očitno je to precej močan lobij, saj očitno ti podatki ne bi smeli priti v javnost!

Jeap, voda je biznis. Še posebej ta voda iz vodomatov, za katero so bili ljudje prepričani, da je takšna kot mora biti! In še enkrat. Ne bom ocenjeval ali navedbe ZZV Koper držijo ali ne, ampak samo čas je bil, da začnemo ljudje razmišljati o tem koliko informacij sploh pride do nas in kje, oz. zaradi kakšnih interesov, se te le ustavijo!

p.s.: voda iz pipe je zakon!