Januar 2010 bo za človekove pravice in svobodo v Sloveniji prelomen datum. Na ta dan bodo v parlamentu odločali o tem, ali bo imel državni organ pravico omejiti dostop do določenega dela interneta vsem državljanom republike Sloveniji.

Do sedaj je imelo pravico do omejitve dostopa do interneta le sodišče, sedaj pa naj bi se ta pravica preselila tudi na Urad RS za nadzor prirejanja iger na srečo. Državo namreč motijo spletne igralnice, ki odžirajo prihodke domačim prirediteljev iger na srečo, športnih stav in loterije – katerih lastnica je predvsem sama. Namesto, da bi se konkurence lotila z boljšo in širšo ponudbo, bo konkurenco raje blokirala. Hkrati bo tudi prepovedala posredovanje vplačil v spletne igralnice brez koncesije RS in nam tako vzela pravico za razpolaganje z našim lastnim denarjem.

S tem dejanjem bo državljanom Slovenije onemogočena prosta izbira pregledovanja vsebin in dostopa do storitev.


“Sprejemanje ali posredovanje vplačil, omogočanje dostopa do spletnih strani, preko katerih se je mogoče udeležiti spletnih iger na srečo, oglaševanje ali opravljanje drugih storitev v zvezi s prirejanjem iger na srečo za osebe, ki nimajo koncesije vlade, je v Republiki Sloveniji prepovedano.”

Celotna zgodba je še posebej žalostna, ker vsa zgodba temelji na ekonomski podlagi – torej zatrimo konkurenco, namesto da bi tekmovali z njo.

Postajamo nova Kitajska? Nam bo država naslednjič prepovedala dostop do tujih spletnih trgovin, ker dobička ne plačujejo v Slovenijo? Bo prepovedala dostop do tujih medijev, ker odžirajo posel našim medijem? Nam bo prepovedala potovati v tuje kraje, saj ima od tega manj kot pa če letujemo doma?

“Operaterjev ne sme prav nič zanimati, kaj se pretaka po žicah do njihovih naročnikov,” je na blogu o predlogu zapisal nekdanji razvojni minister Žiga Turk.”

Skrbi me, ker bo glasovanje o tem zakonu nevaren precedens za omejitev svodobe državljanom. Slovenski državljani ne bodo mogli več dostopati do dela interneta, ne s svojim denarjem razpolagati po svoji volji – o tem pa bodo odločali uradniki in ne sodišče, ko je to določeno z zakonom. Resnično me skrbi!

Več o tem:

Lahko se pridružiš tudi skupini na Facebook. Ce bo dovolj zrasla, jo bodo mogoče opazili tudi mediji in razširili novico o omejevanju svobode!
Facebook

p.s.: zapis lahko deliš s svojimi bralci!