had blog roni kordis had blog roni kordis

Nacionalni preiskovalni urad – slovenski FBI bo plačeval najemnino 1.6 mio€ letno

Dnevnik je včeraj poročal, da naj bi se Nacionalni preiskovalni urad, oz. naš FBI v ponedeljek selil v prostore na Dimičevi 16, katerih lastnik je podjetje Ram Invest. Lastnik tega podjetja je Igor Pogačar, nekdanji direktor Energetike (zanimiv in obsežen članek o njem je bil v Mladini) in bolj znan iz afere SIB banke.

Zanimiv del v članku je:”edina, ki ju posledice vpletenosti v afero SIB niso povsem zaobšle, sta Vika Potočnik, ki je izgubila na županskih volitvah, in “hišni” odvetnik Miro Senica, ki je po pravni poti poskrbel za to, da je Energetika SIB lahko kupila in je zato izgubil izjemno donosnega klienta, Mestno občino Ljubljana
Khm. Ali ni on nekako povezan z ministrico Katarino Kresal in pod njeno ministrstvo spada tudi Nacionalni preiskovalni urad?

In kaj me tako moti v tem primeru najemnine? V uradu naj bi bilo zaposlenih okoli 300 ljudi. Od podjetja Ram Invest najemajo za 1,6 mio€/letno 10.400 kv.m. velike prostore! Torej pride na zaposlenega 34 kv.m.? Oz. če sem bolj pikolovski in odštejem nekaj skupnih prostorov in podobnega – na zaposlenega pride 30 kv.m.?? Sem se pri računanju zmotil?

Koliko družin v Sloveniji živi v manjših stanovanjih?

Ah, nepomembno. Koga zanimajo državljani, ki živijo v manjših stanovanjih, kajne! Naj si kupijo večje! (p.s.: da ne bo pomote, tole je navezava na Če je kruh predrag, naj jedo potico!)

In še to. Veliko se govori o zmanjševanju sredstev za javno upravo. Ampak najem tako velikih prostorov za tako malo ljudi, pa se mi ne zdi ravno zmanjševanje. Prej se mi zdi to vračanje uslug! Vendar bodo o tem sodili in povedali kaj več ljudje, ki imajo več vpogleda v to dogajanje!

 1. Vprašanje je, kaj vse spada pod 10,400 m2. Najbrž to niso le pisarne. Zagotovo bodo posebej še sobe za razgovore in zaslišanja, pa kakšna konferenčna dvorana oz. par sob za sestankovanje šefov, pa sobe z arhivi, morda pod “prostor” spadajo tudi garažni ali parkirni prostori za službena vozila, vhodna avla in kar je še takih stvari … tako da je teh 30m2 na zaposlenega po moje pretiran izračun. Bolj je verjetno, da bodo povsem normalne pisarne. Je pa glede na to, kar so imeli na Štefanovi 2, vsekakor luksuz.

  Povezava med Pogačarjem in Senico (in s tem Kresalovo) je sicer verjetna, vendar pa je v naši mali Sloveniji tako, da se na določenem področju vsi poznajo in so bili vsi že kdaj udeleženi pri kakšnem poslu, tako da je neko objektivnost, ki ne bi omogočala takih špekulacij, skoraj nemogoče doseči. Če bi npr. jaz jutri postal minister, bi bili skoraj zagotovo kar naenkrat na tapeti moji prijatelji in znanci, ki tako ali drugače sodelujejo z državo, čeprav v tem primeru ne bi bili nič krivi oz. pri njihovih poslih ne bi bilo nič spornega.

 2. V SLO smo si vsi v zlahti. Jeba nastane le, ko nekdo od nas izpade iz posla. Takrat postane pomemben tudi vsak kvadratni meter hodnika, parkinga in terase..

 3. @jm: zraven naj bi se selila tudi uprava kriminalisticne policije in inspektorat za notranje zadeve.. vse skupaj 300.. :(

  @pris: imas prav.. upam, da bo kak raziskovalni novinar se malce poglobil v to “razmerje”..

  @marko: :)

 4. @(jm): 300 zaposlenih je prispevek države k reševanju brezposelnosti.

  @had: v Sloveniji ni raziskovalnih novinarjev, so samo posredniki posredovanih informacij.

 5. Ob tej je pa žalostno, da v Šiški sameva prava palača, ki jo je Dragutin Mate (Janševa vlada) namenil celotnemu MNZ, vključno z policijo in ostalimi službami. Ta stavba ima baje neprobojna okna in stene, ki se jim ne da prisluškovati, zelo verjetno pa je tudi celotno računalniško omrežje kar optično, ker optika pač ne seva in ima nekaj takega verjetno tudi Ameriški FBI.

  Ampak MNZ sedaj nikakor noče na to “Janševo” lokacijo. Razumi, kdor more.

 6. @dr.onyx: ce so bili ze prej “dogovorjeni” za to stavbo – btw.. nisem nasel javnega razpisa(??) – ne znam iskati, ali pa mogoce celo no potreben? – potem je matejeva “otadzbina” cisti visek.. in bo namenjen statistiki :) ups.. statistom.. ups.. statistikom :)

 7. Javni razpis so oni zaobšli, ker so ustanovili paradržavno firmo tipa DARS (baje se kliče nepremičnine d.o.o.), ki bi potem MNZju samo oddala v najem že zgrajeno stavbo. Ampak ne glede na to, kako je tak posel sporen, ker bi se na enak način lahko zaobšlo praktično vse javne razpise, ostaja dejstvo, da je ta stavba projektirana za MNZ in nekaj bo z njo potrebno narediti.

  Ko slišim o varčevanju v javnem sektorju, na drugi strani pa se takole z lopato razmetava denar, mi gre na bruhanje. Kako lahko tako grdo ljudem lažejo v obraz?

 8. Upam, da pripeljejo Mulderja in ostalo ekipo…ker jaz si ob slovenski limo… hm politiki šepetam I WANT TO BELIEVE.

 9. Iz zanesljivih virov vem, da je 8.500 metrov namenjenih high-tech forenzičnemu centru, kakršnega si niti v CSI:Miami ne morejo predstavljati. No, saj ne… :P

 10. On 29.01.10 had said:
  @jm: zraven naj bi se selila tudi uprava kriminalisticne policije in inspektorat za notranje zadeve.. vse skupaj 300.. :(

  kar na smeh mi gre, ko Had izrazi žalost nad št. zaposlenih v novi zgradbi. :) – a mi lahko razložiš, zakaj te 300 tako razjezi/užali, bi raje mel 30? 3000? :)))

  …pravzaprav vem kje tiči zajec. Zaresovci ste jezni na LDS in sedaj jim je treba na nek način vrnit :) – Tako pač je, se bo treba sprijaznit, GG z vašo stranko na čelu tone(se utaplja). S takimi “akcijami” tonete še hitreje, saj pozabljate da so vas volili tista bolj izobražena populacija, ki pa def. ne pada na takšne nizke fore.

 11. On 29.01.10 (jm) said:
  300 zaposlenih? A je to točen podatek? A so zmešani?

  -> Ja zmešani so ker so se preselili v novo zgradbo, mislim… :D

  On 29.01.10 MM said:
  @(jm): 300 zaposlenih je prispevek države k reševanju brezposelnosti.

  -> ja itak. prvo so vse zaposlene kriminaliste v državi odpustli, zato da jih zdej na novo zaposljujejo, samo zato da se bodo pohvalili, da zmanjšujejo brezposelnost :)))…hahaha

  Mislim ljudje, a sploh spremljate druge medije, mislim prave medije in ne blogov? Vidim da blage veze nimate o tem uradu, Niti toliko kot so povedali na rtvslo. Žalostn. Had, v tvojo neumnost ne verjamem, to je bolj populizem ;)

 12. @khmm: ocitno si odlicen poznavalec razmer v javni upravi in si preracunal, koliko denarja bo stal ta urad nas davkoplacevalce na leto? ce imas podatke, potem ti je lahko malce bolj jasno..

  ampak, ker spet nisi razumel zapisa, ti ponujam se enkrat, kako prijazno od mene, odgovor.. 300 ljudi v 10.000 kv.m.! ti je sedaj bolj jasno.. tudi v samem zapisu je to jasno napisano..

  in ce se prav spomnim, je doticna ministrica “skenslala” novo zgradbo mnz, ki jo je dal graditi mate in se je odlocila rajsi za sam najem, ki ne bo tako malenkosten.. in zakaj? imas razlozeno..

  in kaj so pravi mediji? hmm.. no, nastej mi prave medije v sloveniji? in razlozi nam vse o uradu, da nas razsvetlis.. ce ti nekako ni jasno, jaz nisem pisal s cim se bo ukvarjal ta urad, ampak sem pisal o najemnini, ki jo bomo mi, davkoplacevalci, placali za ta urad!

  populizem? hmm.. za koga pa bi to “zganjal”?

 13. aha, tako si ti računal: 10.000 / 300 = 30m2/osebo :)

  v tistih 10.000 m2 so poleg pisarn všeti hodniki, sanitarija, vhodna avla, in še veliko prostorov, ki jih človek uporablja zgolj zato, da lahko pride do svoje pisarne oz. da pisarno uporablja tako kot se spodobi. Pa kolikor jaz vem ne bo ostalo zgolj pri št. 300 – to št. bodo v prihodnosti povečali neodvisni strokovnjaki iz vseh področij.

  npr. imaš hišo 200m2. Verjetno ne obstaja hiša, ki ima samo dnevno sobo kjer si največ časa, v tem primeru bi bla kvadratura 20m2.

  sicer ti je pa že Pris takoj na začetku lepo razložu, samo si se izognu odogovoru :)))

  Ps: A na Ultri imate 3m2 na zaposlenega? :)))

  Pravi Mediji? Ja menda ja ne misliš, da bloge kjer lahko vsak kmetavz izraža svoje mnenje v zapisih, jemljem kot pravi(resni)medij. Za “pravi medij” je potreben pravi urednik.

  O najemnini pa nimam kaj za povedat, v Lj se prodajajo družinske hiše v vrednosti do 6.000.000 € pa imajo 300-400m2. ta zgradba jih ima pa 10.000m2 pa se vam zdi najemnina huda. Čist poštena je.

 14. @khm: branje dela preglavice?

  In kaj me tako moti v tem primeru najemnine? V uradu naj bi bilo zaposlenih okoli 300 ljudi. Od podjetja Ram Invest najemajo za 1,6 mio€/letno 10.400 kv.m. velike prostore! Torej pride na zaposlenega 34 kv.m.? Oz. če sem bolj pikolovski in odštejem nekaj skupnih prostorov in podobnega – na zaposlenega pride 30 kv.m.?? Sem se pri računanju zmotil?

  ti enacis poslovne prostore in stanovanjske? lool
  ti enacis nakup in najem? lool

  pravi mediji? no povej, kater medij je pisal o tem? a ni smesno da nihce? :)

  no, pa lep dan se naprej

 15. Bomo videli kako se bo zgodba razvijala, zaenkrat je ostala precej neopažena, če sodim po številu komentarjev na spletnih straneh, ki jo sploh omenjajo…
  Delo in rtvslo omenjata Senico kot solastnika RAM Investa. Če je to res je to očiten primer korupcije. Tudi če Senica ni lastnik je posel zaradi preteklih povezav med njim in Pogačarjem vsaj “nehigieničen”, v vsakem primeru pa nepotrebno potraten saj imajo namensko zgrajeno stavbo. Pa naj se ne izgovarjajo na nevarnost zaradi skladišč plina – če je lokacija dobra za šole, vrtce, stanovanja… bo pa za naše varuje reda tudi.

  Torej počakajmo in poglejmo kakšni so v resnici moralni standardi naše drage (expensive – da ne bo pomote) notranje ministrice, slovenke leta s posluhom za malega človeka…

  lp, A.

Komentarji so zaprti.