had blog roni kordis had blog roni kordis

NSi – družinski zakonik in referendum

Še pomnite. NSi je stranka, ki je na zadnjih volitvah dobila 35.774 glasov, oz. 3,40% in ji ni uspelo priti v parlamnet. In ves ta čas, kar niso v parlamentu s svojimi “pobudami, akcijami in razmišljanji” polnijo medije. Na eni strani Ljudmila Novak, na drugi Jernej Vrtovec iz Mlade Slovenije. Na vse pretege se trudijo, da bi dobili svojih pet minut slave in pozornosti in da bi mogoče prepričali še koga, da bi jih na naslednjih volitvah podprl.

Me zanima, če bi enako pozornost medijev dobila “stranka rumenih gobarjev”, če bi imeli ideje in predloge, kot jih imajo v NSi? Da v NSi dobijo toliko publicitete se mi zdi povsem pravilno, kajti prav je, da ljudje vidijo in preberejo, kako v stranki razmišljajo! Mogoče sami niti ne pomislijo, da si delajo ne ravno dobro uslugo!?


Ampak glede zadnje ideje, ki so jo predstavili v NSi, da se bodo v primeru sprejetja družinskega zakonika povezali s civilno družbo in začeli zbirati podpise za referendum, pa imam mnenje. Ja, popolnoma legitimna je ta odločitev za referendum. In ne sanja se mi, kakšen bi bil rezultat? Niti nočem razmišljati o tem, koliko Slovencev se boji drugačnosti in jim določene stvari v zakoniku niso po meri in jim to pomeni “uničenje tradicionalne družine”, kot so je do sedaj navajeni.

Ker imamo v Sloveniji slabe izkušnje z referendumi, bi bilo mogoče pametno vgraditi varovalko, ki sem jo enkrat že omenil v zapisu – Nov referendum – ali ne bi rajši denar dali v dobrodelne namene?

Mogoče bi lahko referendumske zgodbe obrnili malce v drugo smer. Če se referenduma ne bi udeležilo več kot 50% volivcev, bi predlagatelj to potezo moral plačati iz svojega žepa. S tem bi se precej spremenilo število “neumnih” referendumov, ki so sami sebi namen!

Ali bi potem politične stranke upale tako vehementno opletati z besedo referendum?

 1. to o plačilu referenduma s strani predlagatelja ob majhni udeležbi je zanimiva ideja…

 2. Denarni referendum bimarsikaj rešil http://politicniblog.blogspot.com/2008/10/trenja-ali-rabimo-predsedniko-rezidenco.html

  Žal pa ne tam,kjer gre za “vrednote”.

  Sam absolutno zagovarjam osebno svobodo pri sklepanju zakonske zveze (kar se mene tiče jo lahko sklenejo tudi trije, v kakršnemkoli razmerju med spoloma), kot tudi to da NI PREPOVEDANO, da otroka posvoji en posvojitelj.

  Vseeno pa ne nam tudi primer Beričevič kaže na to, da vrednote niso nekaj, kar bi si nekdo izmislil zaradi lepšega. Imajo osnovo. Seveda pa NSi nima monopola nad vrednotami. Žalostno je, da bo NSi izkoristil trenutek, in tudi zaradi dejanj ljudi povezanih z LDS uspel z enim korakom več, proti OSEBNI SVOBODI posameznika.

 3. @peter – svoboda posameznika se konča tam, kjer se začne svoboda drugega posameznika. Ok?

  Ali pa potrebuješ bolj konkreten primer. Potem pač zastavi vprašanje bolj konkrento.

 4. prosim za konkreten primer tega tvojega opisa: svoboda posameznika se konča kje se začne svoboda drugega…

 5. V bistvu ne bi tega razlagal, ker enostavno se ne čutim dovolj kompetenten. Predlagam branje klasičnih liberalcev.

 6. NSI pozna le nekakšne vrednote katolicizma. Ne ve, da obstajajo v svetu številne različne družine. Ljudje imajo pravico sami odločati o oblik iin vsebini družine. To je napredek ne pa zakonik, ki vsiljuje svoj obraze družine. To je nasilje nad prosto presojo in odločitvijo o tem, kako družino želim.

 7. Referendum je legalen, demokratičen oblik izražanja volje volilcev zato tvoje razmišljanje gre v napačno smer. Misliš, da je boljše, da volilci izkažejo svojo voljo na ulicah? Najbrž so prav tisti, ki jim ni v interesu, da se izrazi volja volilcev na referendumu razširili govorice, da je izpeljava referenduma draga. Draga je zato, ker to koristi našim politikom. Izpeljava bi bila poceni, če bi to politikom koristilo.

Komentarji so zaprti.