Še pomnite. NSi je stranka, ki je na zadnjih volitvah dobila 35.774 glasov, oz. 3,40% in ji ni uspelo priti v parlamnet. In ves ta čas, kar niso v parlamentu s svojimi “pobudami, akcijami in razmišljanji” polnijo medije. Na eni strani Ljudmila Novak, na drugi Jernej Vrtovec iz Mlade Slovenije. Na vse pretege se trudijo, da bi dobili svojih pet minut slave in pozornosti in da bi mogoče prepričali še koga, da bi jih na naslednjih volitvah podprl.

Me zanima, če bi enako pozornost medijev dobila “stranka rumenih gobarjev”, če bi imeli ideje in predloge, kot jih imajo v NSi? Da v NSi dobijo toliko publicitete se mi zdi povsem pravilno, kajti prav je, da ljudje vidijo in preberejo, kako v stranki razmišljajo! Mogoče sami niti ne pomislijo, da si delajo ne ravno dobro uslugo!?


Ampak glede zadnje ideje, ki so jo predstavili v NSi, da se bodo v primeru sprejetja družinskega zakonika povezali s civilno družbo in začeli zbirati podpise za referendum, pa imam mnenje. Ja, popolnoma legitimna je ta odločitev za referendum. In ne sanja se mi, kakšen bi bil rezultat? Niti nočem razmišljati o tem, koliko Slovencev se boji drugačnosti in jim določene stvari v zakoniku niso po meri in jim to pomeni “uničenje tradicionalne družine”, kot so je do sedaj navajeni.

Ker imamo v Sloveniji slabe izkušnje z referendumi, bi bilo mogoče pametno vgraditi varovalko, ki sem jo enkrat že omenil v zapisu – Nov referendum – ali ne bi rajši denar dali v dobrodelne namene?

Mogoče bi lahko referendumske zgodbe obrnili malce v drugo smer. Če se referenduma ne bi udeležilo več kot 50% volivcev, bi predlagatelj to potezo moral plačati iz svojega žepa. S tem bi se precej spremenilo število “neumnih” referendumov, ki so sami sebi namen!

Ali bi potem politične stranke upale tako vehementno opletati z besedo referendum?