17. marca bomo morali Windows uporabniki izbrati svoj privzeti spletni brskalnik. Če kdo ne želi čakati do tega datuma, ko ga bo na računalniku počakalo to okno, lahko to naredi preko spletne strani BrowserChoice.eu, kjer je tudi zapisano – stran BrowserChoice.eu je bila narejena v skladu s sklepom konkurenčnega prava, ki ga je decembra 2009 izdala Evropska komisija.

Na spletni strani se vam bo pojavilo okence, kjer boste lahko izbirali med dvanajstimi spletnimi brskalniki. Prvih pet Mozilla Firefox, Safari, Google Chrome, Internet Explorer in Opera se bo rotiralo po naključnem vrstnem redu. Ostalih sedem pa bodo predstavljali manj znani brskalniki: K-Meleon, GreenBrowser, Sleipnir, Flock, FlashPeak, Maxhton, Avant Browser.

izberite brskalnik


S to potezo želi Evropska komisija vzeti monopol Microsoftu, ki v operacijskem sistemu Windows ponuja Internet Explorer. Sicer sam dvomim, da bi se zelo spremenilo razmerje pri uporabnikih različnih brskalnikov, verjetno se bo spremenilo predvsem to, da se bodo brskalniki posodobili na novejše verzije, kar bo pomenilo veliko lažje delo za dizajnerje spletnih strani.

In kaj boste izbrali vi? Jaz uporabljam vse brskalnike iz spiska prvih pet! Zaenkrat je privzeti Firefox, ampak se precej nagibam k Chromeu. Na Applu pa Safari!