17. marca bomo morali Windows uporabniki izbrati svoj privzeti spletni brskalnik. Če kdo ne želi čakati do tega datuma, ko ga bo na računalniku počakalo to okno, lahko to naredi preko spletne strani BrowserChoice.eu, kjer je tudi zapisano – stran BrowserChoice.eu je bila narejena v skladu s sklepom konkurenčnega prava, ki ga je decembra 2009 izdala Evropska komisija.

Na spletni strani se vam bo pojavilo okence, kjer boste lahko izbirali med dvanajstimi spletnimi brskalniki. Prvih pet Mozilla Firefox, Safari, Google Chrome, Internet Explorer in Opera se bo rotiralo po naključnem vrstnem redu. Ostalih sedem pa bodo predstavljali manj znani brskalniki: K-Meleon, GreenBrowser, Sleipnir, Flock, FlashPeak, Maxhton, Avant Browser.

izberite brskalnik


S to potezo želi Evropska komisija vzeti monopol Microsoftu, ki v operacijskem sistemu Windows ponuja Internet Explorer. Sicer sam dvomim, da bi se zelo spremenilo razmerje pri uporabnikih različnih brskalnikov, verjetno se bo spremenilo predvsem to, da se bodo brskalniki posodobili na novejše verzije, kar bo pomenilo veliko lažje delo za dizajnerje spletnih strani.

In kaj boste izbrali vi? Jaz uporabljam vse brskalnike iz spiska prvih pet! Zaenkrat je privzeti Firefox, ampak se precej nagibam k Chromeu. Na Applu pa Safari!

6 Responses to Windows uporabniki – izberite brskalnik – BrowserChoice.eu

 1. Saš0 pravi:

  Se strinjam. Na Applu Safari, na Winsih Chrome.

 2. abcd pravi:

  Se je že zgodilo nekje:
  http://www.computerworld.com/s/article/9165458/Opera_downloads_triple_after_browser_ballot_screen_debut

  Opera je potrojila downloade, torej nek premik se dogaja/se bo zgodi.

 3. jakaracman pravi:

  http://twitpic.com/17evmq

  EU se spet uspešno sramoti. Očitno gre za organizacijo nepismenih … Boš izbrat brauvzer?

 4. Jaka pravi:

  Moj privzeti brskalnik je po novem Chrome za kaj bolj zahtevnega pa še vedno Firefox. Čeprav mi je blizu tudi Opera.

  Sicer uporabljam linux ampak se mi vseeno zdi smešno da so tako prisilili Microsoft. V svoj opeaciski sistem lahko pač dajo kar jim paše. Če komu to ni všeč še vedno obstajajo alternative. Bolj me moti to da IE-ja ne gre odstranit.

 5. markopigac pravi:

  In kaj mi bo privzeti brskalnik? Drugih ne bo mogoce uporabljati? :)

 6. JorgeBen pravi:

  Firefox privzet že kar nekaj časa tako na službenem PC kot domačem macu.

  Alternativa v službi je Chrome (razen v res res res redkih primerih ko en extranet ne dela v nič drugega kot v IE), doma pa Safari.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.