Sazas Sax – leta 2006 so združili moči Dalaj Eegol aka Ali en, Klemen Klemen in Kosta in naredili komad, ki je postal zimzelen glede na vse kar se dogaja okoli Sazasa (Združenje skladateljev, avtorjev in založnikov za zaščito avtorskih pravic Slovenije)!

Vrhovno sodišče RS je namreč potrdilo odločbo Sveta za avtorsko pravo RS v zvezi s plačevanjem avtorskih nadomestil Sazasu, ki bo za gostince pomenilo plačevanje :

 • za bifeje in bare 0,80 odstotka od prihodka uporabnika (+ 8,5-odstoten davek na dodano vrednost),
 • za okrepčevalnice in picerije 0,56 odstotka od prihodka uporabnika
 • za restavracije pa 0,32 odstotka od prihodka uporabnika


Tako je, če ima neko združenje monopol v Sloveniji in želi polniti svojo “malho”. Mogoče pa je čas, da se tudi na tem področju naredi kakšen velik premik in se pojavi dodatno združenje, ki bo skrbelo za avtorske pravice in bo denar, ki ga gostinci plačujejo, ki ga plačujejo organizatorji koncertov, …. razdelilo med tiste, ki jim ta denar res pripada.

Prav tako nastane problem, če gostinec v svojem lokalu želi vrteti svojo avtorsko glasbo – tudi za to mora plačati nadomestilo. Jeap, narobe svet! Oz. Sazas Sax!

4 Responses to Plačevanje nadomestil SAZASu – Sazas Sax!

 1. Če gostinec v svojem lokalu želi vrteti svojo avtorsko glasbo – tudi za to mora plačati nadomestilo.

  Očitno logika tukaj ni na mestu. Samo da se skasira, pa je ok. Če pa se ne skasira, pa se takoj sklicuje na logiko (in krivico).

  Sazas sax.

 2. Desty pravi:

  Kakor je že MKL omenil, res je nekako nelogično da še za svojo avtorsko delo plačuješ takšni “pošteni” organizaciji… Me pa tudi zanima kaj se zgodi s tistimi, ki glasbo vrtijo “na črno”.

 3. Matej pravi:

  Datum odločbe?

 4. kalimeroi pravi:

  sazas že zna pobrat od vseh, ali zlepa ali pa zgrda (preko sodišča itd.), žal pa ta ista pravna država, ki to omogoča zataji ko je treba nadzorovat sazasova izplačila, ki jih na koncu večina avtojrev ne dobi, manjšina pa pokasira še njihovo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.