had blog roni kordis had blog roni kordis

Podarim dobim – zakaj te akcije ni več?

Jaz, ki sem malce starejša generacija, se spomnim kartic Podarim Dobim, ki smo jih kupovali, izpolnjevali, pošiljali in potem čakali na žrebanja in iskali svoje ime po časopisih, kjer so bili zapisani nagrajenci. Smisel akcije Podarim Dobim je bil v pomoči smučarjem, oz. smučarski zvezi, ki je ta denar razdelila med klube in smučarje.

Oglasi za Podarim Dobim in vodenje je bilo v domeni Janeza Hočevarja – Rifleta, ki nas je, takrat mulce, dobesedno prikoval pred male zaslone. Na žrebanjih so bili prisotni tudi naši najboljši smučarji, skakalci, smučarski tekači – Bojan Križaj, Mateja Svet, Primož Ulaga, itd..

Nagrade v žrebanjih so bile za tiste čase fenomenalne – hiša Marles, avtomobil Daihatsu, denar in potem še cel kup ostalih (to so nagrade, ki so mi ostale v spominu). In odziv ljudi je bil nad pričakovanji. Ker smo radi pomagali in ker smo lahko nekaj dobili.

Precej podobna zgodba kot je sedaj z raznimi športnimi loterijami, vendar s to pomembno razliko, da je sedaj lastnik 41% glasovalnih pravic Stane Valant, ki je prav tako vodja Smučarske zveze.
In kaj me moti? Ker nekaj me mora motiti, če to že omenjam? Kako je Stane Valant lahko lastnik Športne loterije in na ta račun služi, ko pa bi lahko bila Športna loterija povsem v domeni države (jeap) in bi država, oz. športne in organizacije invalidov imele veliko več od tega?! Ali nima Športna loterija monopola? In ta monopol je v zasebnih rokah?

Glede na to, da Smučarska zveza ne more “nabrati” dovolj denarja za Tino Maze in da denar rajši dajejo za “odcvetele” smučarske skakalce, bi bil mogoče čas, da se stvari spremenijo. Mogoče pa je čas, da se zopet naredi Podarim Dobim, kjer bomo Slovenci z minimalnimi prispevki pomagali našim športnikom, na katere smo tako ponosni, če stopijo na zmagovalne stopničke in se z njimi povsem poistovetimo in katere preklinjamo, če jim ne uspe priti med dobitnike medalj.

Če bi vsak Slovenec prispeval 1 euro na leto za razvoj športa in če ne bi imeli toliko funkcionarjev in toliko ostalih “hijen”, ki si polnijo lastne žepe, bi se s tem denarjem dalo ustvariti precej zametkov odličnih športnikov, ki bi nam v časih recesije narisali nasmeh na obraz s svojimi rezultati!

 1. Ja, Had, tole so bili zlati časi, kar se tega tiče. Tudi sam sem se večkrat spraševal zakaj so ukinili Podarim-Dobim. Pa odgovora nisem nikjer našel.
  Zares škoda, da so takšno dobro akcijo uničili.

 2. Najboljša nagradna igra vseh časov…naš sosed je dobil ultralahko letalo. Ga je potem prodal za takratnih 50.000 DEM.

 3. Ah ja, Podarim dobim…nostalgija na nedeljske večere in tiste Rifletove šale. In na to, da nikoli, ampak res prav nikoli nisem dobil ene same nagrade, ni važno koliko kartic sem imel v bobnu, grrrr… Meni je recimo ostala v spominu tista “nagrada” HIT-a, ko je moral možakar priti v studio in je tam igral ruleto :))

 4. ‘naslednjo srečko bo izžrebal modri žrebalec’ :) jest sm dobila pot z muzejskim vlakom… zakon zadeva. bogve zakaj ni več tega, zihr je en popolnoma banalen razog…

 5. Če se prav spomnim neke oddaje o tem na RTVSlo, zato ker “po novem” daš 50% sklada državi :)

 6. Zdaj mamo parlamentarno akcijo Ukradem skrijem, samo je ni na TVju.

 7. Hehe, ja, kul zadeva je bila. Pri tistem za 150 dinarjev sem celo sodeloval z nakupom srecke in verjel, da bom zadel glasbeni stolp. ;)
  Drugace pa je se vsaj ena stvar, za katero mi ni jasno, kako da ne obstaja vec (oz. zakaj ne obstaja kaksen ekvivalent) – Moped Show! Ce je v “svincenih cajtih” t.i. “enoumja” lahko taka politicna satira obstajala in bila zelo popularna, zakaj sedaj, ko naj bi bili v demokraciji (grehov oblastnikov in ostalih prisklednikov pa ni nic manj), tega ni. Ali pa kaj v stilu Wochenshowa, ki je bil nekoc na SAT.1, oz. The Daily Show od Jona Stewarta. Mar Slovenija res nima (vec) publike za tovrstne oddaje??

 8. Je bil nekaj mesecev nazaj prispevek, da po sprejetju novega zakona takih iger ni več mogoče organizirati. Hvala bogu!
  Sama bi raje videla, da bi se dajal denar za miganje celotnega naroda, ne zgolj za določene, ki bi radi tudi po smrti radi živeli na račun davkoplačevalcev. Če pomislim, kako je Brigita Bukovec jokala, ker so jo po koncu kariere vrgli iz Policije, se mi stemni pred očmi. Da ne omenjam Kozmusovega fehtarjenja za rento. Je treba delat, ne pričakovat, da bo debela nacija, ki ji hočejo zaračunati še hojo v hribe, preživljala gospodo, ki bi se rada vrhunsko razmigavala in hodila na drage treninge tja daleč v tujino, potem pa živela na račun stare slave.

Komentarji so zaprti.