Jaz, ki sem malce starejša generacija, se spomnim kartic Podarim Dobim, ki smo jih kupovali, izpolnjevali, pošiljali in potem čakali na žrebanja in iskali svoje ime po časopisih, kjer so bili zapisani nagrajenci. Smisel akcije Podarim Dobim je bil v pomoči smučarjem, oz. smučarski zvezi, ki je ta denar razdelila med klube in smučarje.

Oglasi za Podarim Dobim in vodenje je bilo v domeni Janeza Hočevarja – Rifleta, ki nas je, takrat mulce, dobesedno prikoval pred male zaslone. Na žrebanjih so bili prisotni tudi naši najboljši smučarji, skakalci, smučarski tekači – Bojan Križaj, Mateja Svet, Primož Ulaga, itd..

Nagrade v žrebanjih so bile za tiste čase fenomenalne – hiša Marles, avtomobil Daihatsu, denar in potem še cel kup ostalih (to so nagrade, ki so mi ostale v spominu). In odziv ljudi je bil nad pričakovanji. Ker smo radi pomagali in ker smo lahko nekaj dobili.

Precej podobna zgodba kot je sedaj z raznimi športnimi loterijami, vendar s to pomembno razliko, da je sedaj lastnik 41% glasovalnih pravic Stane Valant, ki je prav tako vodja Smučarske zveze.
In kaj me moti? Ker nekaj me mora motiti, če to že omenjam? Kako je Stane Valant lahko lastnik Športne loterije in na ta račun služi, ko pa bi lahko bila Športna loterija povsem v domeni države (jeap) in bi država, oz. športne in organizacije invalidov imele veliko več od tega?! Ali nima Športna loterija monopola? In ta monopol je v zasebnih rokah?

Glede na to, da Smučarska zveza ne more “nabrati” dovolj denarja za Tino Maze in da denar rajši dajejo za “odcvetele” smučarske skakalce, bi bil mogoče čas, da se stvari spremenijo. Mogoče pa je čas, da se zopet naredi Podarim Dobim, kjer bomo Slovenci z minimalnimi prispevki pomagali našim športnikom, na katere smo tako ponosni, če stopijo na zmagovalne stopničke in se z njimi povsem poistovetimo in katere preklinjamo, če jim ne uspe priti med dobitnike medalj.

Če bi vsak Slovenec prispeval 1 euro na leto za razvoj športa in če ne bi imeli toliko funkcionarjev in toliko ostalih “hijen”, ki si polnijo lastne žepe, bi se s tem denarjem dalo ustvariti precej zametkov odličnih športnikov, ki bi nam v časih recesije narisali nasmeh na obraz s svojimi rezultati!