Razlog za ta zapis – Facebook oglaševanje – oglašujte na Facebooku, je včerajšnji zapis Žan Nekrep je Damjan Murko slovenske web scene. Danes sem med brskanjem po njegovih projektov naletel tudi na njegov video na YouTubu – Facebook oglaševanje, ki si ga je do sedaj ogledalo 91 ljudi!

Ampak dovolj o Žanu. Gremo k Facebook oglaševanju. Storitev, ki jo ponuja že cel kup podjetij v Sloveniji (samo par primerov iz Googla):

  • Pripravimo vam oglaševalske akcije na Facebook-u. Izdelamo igrice, aplikacije, strani, skupine, kvize (enki)
  • Facebook oglaševanje izvajamo tudi s pomočjo t.i. Facebook aplikacij, ki jih s pomočjo naših izkušenih strokovnjakov pripravimo za vas (pro-media)
  • Profesionalna zasnova oglaševanja v spletnih skupnostih (creatim)
  • Danes ni nič zastonj – tudi facebook oglaševanje ne (trsplet)


Pri Gartnerju so zapisali:
By 2012, Facebook will become the hub for social network integration and Web socialization. Through Facebook Connect and other similar mechanisms, Facebook will support and take a leading role in developing the distributed, interoperable social Web. As Facebook continues to grow and outnumber other social networks, this interoperability will become critical to the success and survival of other social networks, communication channels and media sites.

Kar seveda drži. Vendar se bojim, da se Facebook spreminja v Spambook:

V zadnjem letu so tudi naše firme odkrile, oz. so jim marketinške agencije ponudile možnost prisotnosti na Facebooku. Jupi, Cockta, Ora.. Izrek, če te ni na socialnih omrežjih, potem te ni – se dobro prodaja in agencije delajo “na polno” kampanije na FB-ju. In firme plačujejo in se veselijo, ko se povečuje število njihovih “oboževalcev”, ki se itak priključijo v vsako skupino ki nastane, ali pa tudi ne nastane. Samo da so povsod!

In posledično se tudi oglaševalske akcije selijo na Facebook. Nastal je cel kup dobrih in malce manj dobrih nasvetov kaj je potrebno upoštevati in kako je treba oglaševati na Facebooku:

Moje mnenje glede oglaševanja na Facebooku pa je povsem drugačno od zgornjih in je pač moje mnenje. Namreč sam Facebook uporabljam za zabavo, zadnje čase bolj kot ne kot imenik za ljudi, s katerimi dolgo nisem bil v stiku. Na FB-ju ne iščem informacij, ki bi mi spreminjale odločitve in ne kupujem preko Facebooka (zaenkrat še ne!).

Za vse to uporabljam Google. In zato sem imun na oglase na Facebooku. Vendar smo si ljudje različni. Glede na maso ljudi (350mio po svetu, preko 430k v Sloveniji), ki je na Facebooku, pa verjamem da se da zelo dobro izkoristiti to maso pri prodajanju blaga in storitev. Vsaj na zadnjih parih okroglih mizah so bile številke, ki so jih predstavili tisti ki oglašujejo, precej impresivne.

Odločitev, oglaševati na Facebooku, je stvar vsakega posameznika. In v tem zapisu je kar nekaj konkretnih povezav do konkretnih rešitev!