Fantje iz 3fs (ki so med drugim naredili stripgenerator, igrajmo.se, itd..) so naredili aplikacijo Toshl.
Sprva je aplikacija brezplačno na voljo za uporabnike Android in Maemo oz. MeeGo telefonov (ker sem mojo Nokio N900 prodal, bom moral na mobilno verzijo še malce počakati), kasneje pa pride verzija tudi za iPhone in Palme.

In kaj omogoča ta aplikacija? Ker je mobilni telefon povsod z nami, je tudi precej preprosto vanj vpisovati stroške, ki nastanejo tekom dneva. Podobno kot smo sedaj v denarnici (tošlu) nosili račune, ki smo jih konec meseca seveda vrgli v smeti, ne da bi sploh preverili kaj je na njih, tako lahko sedaj vpisujemo plačane račune v aplikacijo Toshl.

toshl

In zakaj bi človek to počel?

Odlično vprašanje, ki sem si ga sam zastavil že mnogokrat. Ali si res želim vedeti koliko denarja zapravim na mesec za kakšno stvar? Oz. koliko je stroškov s hrano, zabavo, bencinom? No ja, večina bo verjetno odgovorila podobno kot sem sam. NE!

Vendar je to početje – beleženje stroškov, če želiš začeti varčevati, nujno! Namreč šele s tem se lahko začne optimizacija porabe. No, žalostno je, da večina ljudi ne mora optimizirati stroškov, kajti tisto kar zaslužijo, ne pokrije niti osnovnih stroškov. Ampak to je že druga tema.

In ko so stroški vpisani v Toshl aplikacijo na telefonu, se le to sinhronizira s spletno stranjo (seveda so podatki zaščiteni) in tako se lahko naredi podroben pregled stroškov in se jih optimizira. Pro verzija (plačljiva) omogoča še cel kup dodatnih možnosti (grafe, časovne krivulje).

Ko bo aplikacija na voljo za iPhone telefone, jo bom redno uporabljal. Fantom iz 3fs pa predlagam, da omogočijo vnašanje podatkov tudi tistim, ki nimajo podprtih mobilnih telefonov in bodo aplikacijo lahko uporabljali samo preko interneta. Tudi to pride prav, sploh ker se lahko izvozijo podatke v različne datoteke!