Registracija domen je precej dobičkonosen posel, saj je trenutno na svetu registriranih preko 117.293.376 domen (od tega je .com domen 86.290.057, .net domen 12.910.379 in .org domen 8.255.912vir). Oz. dnevno je registriranih okoli 75.000 domen!

1.7.1992 je bilo registriranih 16.000 domen, 1.7.1998 – 2.154.634 in 1.1.2000 – 10.008.475 domen in od takrat se tega vala ne da ustaviti. Zanimiv je tudi podatek, da je bilo v vsem tem času izbrisanih že preko 380.011.166 domen!

Če vzamemo da stane cena registracije .com domene 7.5$ (trenutna cena ki mi jo ponudi Godaddy), potem se v tem poslu obračajo precej visoke številke!

Ampak dovolj o številkah, gremo k dejstvu da sem šalabajzer. Včeraj vas je precej opazilo, da had blog ne deluje (hvala Žiga, Vini, Desty). Seveda problem ni bil v Siel hostingu, ampak v tem, da je moja domena potekla 4.4.2010 in seveda, kot vsako leto je tudi letos nisem pravočasno podaljšal!


Ker si lastim okrog 70 domen in ponavadi nimam nobenih problemov s podaljševanjem, oz. registracijami, se mi je včeraj vse skupaj zdelo precej smešno. Namreč registrar – Domovanje mi je poslal 3 ponudbe (opozorila) za podaljšanje domene in seveda tudi to zame ni bilo dovolj. Ker ponavadi vse odlašam na zadnji dan.

Ampak tokrat je bilo prepozno in še pozabil sem. In tako včeraj DNS naslovi niso kazali nikamor in sem ostal brez bloga, mailov, ftp-ja. In prav mi je bilo!

Poskusil sem in sem napisal e-mail na podporo pri Domovanju (kjer sem razložil situacijo) in sem v roku pol ure dobil odgovor, da je domena uspešno podaljšana in da bo začela delovati, ko se osvežijo ARNESovi DNS strežniki. “Na lepe oči” so mi naredili to uslugo in mi polepšali podaljšani vikend! Hvala Domovanje in hvala Martin!

Če si lastite domeno, preverite do kdaj jo imate registrirano. In če ste pred iztekom roka, jo podaljšajte danes in ne odlašajte to na jutri!

p.s.: tale zadnji stavek je bil napisan bolj kot opomin zame!

6 Responses to Registracija domen in podaljšanje domen, oz. šalabajzer sem, ker pozabim podaljšati domeno

 1. Manuela pravi:

  Hehehehe…zato se na Siel strankam podaljšujejo domene 30 dni pred pretekom ;) Pa ni solza :D Sicer pa si imel še 30 dni fore, ko je domena v karanteni :P

 2. Cyb3r pravi:

  Ja, na Domovanje so ql. Meni na prošnjo vedno domeno aktivirajo takoj po plačilu, tako da praktično od izbora domene pa do njihove aktivacije preteče ura. Potem se pa seveda DNSje čaka. :)

 3. Jaka pravi:

  Meni se je zgodilo nekaj podobnega. Domena mi je pretekla vendar v soboto. V nedelja je na srečo dela prosta tako da je domena še naprej delovala. Hitro sem poslal mail (pravtako na domovanje) da takoj v ponedeljek dobijo nakazilo in niso prav nič komplicirali.

 4. joker pravi:

  hehe šalabajzer :D ccc :P

 5. V čem je prednost svoje domene v primerjavi z WordPressom ali Blogspotom? Mene sploh ne moti tisti blogspot.com, tako da nimam namena kupiti domene. Me pa zanima, če so kakšne posebne prednosti.

 6. Manuela pravi:

  Hm…to se da uredit tudi čez vikend in če je zaupanja vredna stranka tudi predenj se vidi nakazilo ;) Prednost domene je predvsem v prepoznavnosti, iskalnikih,…če se enkrat odločiš to res ni nek hud strošek. Dve ledeni kavi manj na leto…recimo ;)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.