Dejan Zavec aka Mr. Simpatikus aka Jan Zaveck (ime na njegovi boksarski licenci) je včeraj v dvorani Tivoli dobro “namlatil” Argentinca Rodolfa Martineza in zmagal s tehničnim knock-outom v 12. rundi. S to zmago je Dejan Zavec ubranil naslov svetovnega prvaka v velterski kategoriji po verziji IBF. Rispekt Dejan!

Sam nisem ljubitelj športov kjer je prisotno “nasilje”. Kljub temu da je boks plemenit in viteški šport me preveč spominja na vaške pretepe, ki so bili nekoč v Zasavju del folklore. Ampak to je samo moje mnenje, ki se lahko razlikuje od mnenj ostalih, ki uživajo v razbitih arkadah, udarcih pod pas, špricanju krvi in poškodbah..

Ampak tale zapis naj bi šel v drugo smer. Namreč včerajšnji dvoboj, ki ga je RTV Slo2 prenašala v živo (končno ena pametna poteza!) in katerega so med rundami spremljali precej anemični oglasi, je pokazal še drugo plat slovenske žalosti.


Dejan Zavec in sponzorji! Bolj kot sem opazoval oglase okoli ringa in oglase, ki so se vrteli med rundami, bolj sem se spraševal kje so državna podjetja, ki sponzorirajo nogomet, košarko in ostale “nacionalne” športe. Kje je Mobitel, NLB, Mercator, Luka Koper in kar je še “državne srebrnine”? Ali za njih Dejan Zavec ni dovolj dober?
Je veliko boljše metati denar za “kvazi” uspešne nogometaše, ki so “carji” v Sloveniji, vendar povsem nezanimivi za tujino in jim je edina rešitev v življenju to, da igrajo nogomet do svojega 40-leta pri nas?

Da bom še malce bolj sarkastičen in podrezam tja, kamor sicer ne bi smel in me nič ne briga. Kvazi slovenske zvezdnice se vozijo s sponzorskimi avti (Sanja Grohar, Špela Grošelj, itd..) in avtohiše so ponosne na to. Zakaj taiste avtohiše niso sponzorirale tega dvoboja in bi gledalci videli njihove oglase okoli ringa? Tako pa smo gledali sponzorje kot so Argentino, Mestna občina Ptuj, Surovina?!? Da ne bo pomote, nič nimam proti tem oglaševalcem!

Pfuj in pfej za naša “srebrna državna jajca”! Dejan Zavec je imel na hrbtu napis Free $al (sem guglal, pa vendar nisem našel kaj bi to pomenilo?).
Na blogu zmagovalec, kjer se je v komentarjih razjasnilo marsikaj, sem zasledil tole:

“Free $al je vse tisto, kar predstavlja modernega človeka: je vizija, je inovativna poslovna ideja, je produkt samozavesti in je način življenja.
Free $al je filozofija, ki jo zasledujejo ljudje, ki imajo v življenju vizijo … naj se za njimi dviguje prah, da ne bodo v nasprotnem – zaprašeni!”

Ali ne bi bilo boljše, da bi imel napis (karikiram) itak, nlb.si, ali kaj podobnega? Ker je bila ta borba za naslov svetovnega prvaka, bi lahko na to pomislila kakšna firma, ki je uspešna tudi v tujini in bi si s tem še bolj dvignila svojo prepoznavnost!

Vendar ne. Slovenci rajši pustimo takšno priložnost, kot da bi jo uspešno izkoristili. Rajši mečemo denar z veliko lopato skozi okno, kot da bi ga “investirali” v naložbo, ki se splača. In Dejan Zavec je naložba, ki je vredna nalaganja! Že njegovo življenje in koraki, ki jih je moral narediti in njegova preprostost in poštenost.

Ne bom presenečen, če se bo kdaj odločil, da bo spremenil državljanstvo in si zagotovil lagodno življenju tudi po koncu svoje boksarske kariere! In privoščim mu, če mu že Slovenija sama ne more, ali pa ne zna pomagati na njegovi poti!

Dejan Zavec – rispekt!