Dejan Zavec aka Mr. Simpatikus aka Jan Zaveck (ime na njegovi boksarski licenci) je včeraj v dvorani Tivoli dobro “namlatil” Argentinca Rodolfa Martineza in zmagal s tehničnim knock-outom v 12. rundi. S to zmago je Dejan Zavec ubranil naslov svetovnega prvaka v velterski kategoriji po verziji IBF. Rispekt Dejan!

Sam nisem ljubitelj športov kjer je prisotno “nasilje”. Kljub temu da je boks plemenit in viteški šport me preveč spominja na vaške pretepe, ki so bili nekoč v Zasavju del folklore. Ampak to je samo moje mnenje, ki se lahko razlikuje od mnenj ostalih, ki uživajo v razbitih arkadah, udarcih pod pas, špricanju krvi in poškodbah..

Ampak tale zapis naj bi šel v drugo smer. Namreč včerajšnji dvoboj, ki ga je RTV Slo2 prenašala v živo (končno ena pametna poteza!) in katerega so med rundami spremljali precej anemični oglasi, je pokazal še drugo plat slovenske žalosti.


Dejan Zavec in sponzorji! Bolj kot sem opazoval oglase okoli ringa in oglase, ki so se vrteli med rundami, bolj sem se spraševal kje so državna podjetja, ki sponzorirajo nogomet, košarko in ostale “nacionalne” športe. Kje je Mobitel, NLB, Mercator, Luka Koper in kar je še “državne srebrnine”? Ali za njih Dejan Zavec ni dovolj dober?
Je veliko boljše metati denar za “kvazi” uspešne nogometaše, ki so “carji” v Sloveniji, vendar povsem nezanimivi za tujino in jim je edina rešitev v življenju to, da igrajo nogomet do svojega 40-leta pri nas?

Da bom še malce bolj sarkastičen in podrezam tja, kamor sicer ne bi smel in me nič ne briga. Kvazi slovenske zvezdnice se vozijo s sponzorskimi avti (Sanja Grohar, Špela Grošelj, itd..) in avtohiše so ponosne na to. Zakaj taiste avtohiše niso sponzorirale tega dvoboja in bi gledalci videli njihove oglase okoli ringa? Tako pa smo gledali sponzorje kot so Argentino, Mestna občina Ptuj, Surovina?!? Da ne bo pomote, nič nimam proti tem oglaševalcem!

Pfuj in pfej za naša “srebrna državna jajca”! Dejan Zavec je imel na hrbtu napis Free $al (sem guglal, pa vendar nisem našel kaj bi to pomenilo?).
Na blogu zmagovalec, kjer se je v komentarjih razjasnilo marsikaj, sem zasledil tole:

“Free $al je vse tisto, kar predstavlja modernega človeka: je vizija, je inovativna poslovna ideja, je produkt samozavesti in je način življenja.
Free $al je filozofija, ki jo zasledujejo ljudje, ki imajo v življenju vizijo … naj se za njimi dviguje prah, da ne bodo v nasprotnem – zaprašeni!”

Ali ne bi bilo boljše, da bi imel napis (karikiram) itak, nlb.si, ali kaj podobnega? Ker je bila ta borba za naslov svetovnega prvaka, bi lahko na to pomislila kakšna firma, ki je uspešna tudi v tujini in bi si s tem še bolj dvignila svojo prepoznavnost!

Vendar ne. Slovenci rajši pustimo takšno priložnost, kot da bi jo uspešno izkoristili. Rajši mečemo denar z veliko lopato skozi okno, kot da bi ga “investirali” v naložbo, ki se splača. In Dejan Zavec je naložba, ki je vredna nalaganja! Že njegovo življenje in koraki, ki jih je moral narediti in njegova preprostost in poštenost.

Ne bom presenečen, če se bo kdaj odločil, da bo spremenil državljanstvo in si zagotovil lagodno življenju tudi po koncu svoje boksarske kariere! In privoščim mu, če mu že Slovenija sama ne more, ali pa ne zna pomagati na njegovi poti!

Dejan Zavec – rispekt!

15 Responses to Dejan Zavec – Mr. Simpatikus – rispekt – kaj pa je Free $al?a

 1. Matic pravi:

  Si povzel vse moje misli, ob gledanju dvoboja .. porazno je v Sloveniji sponzoriranje športnikov. Ne morejo zrihtat enih solidnih sponzorjev svetovnemu prvaku!! Ah..

  Zavcu pa resnično vsa čast! Je bil odličen dvoboj ;)

 2. (jm) pravi:

  Na prejšnjem dvoboju je imel napis MEDIS, ki je tudi scer njegov sponzor.

 3. Boštjan pravi:

  Kdo ponudi boljšo ponudbo pač dobi hrbet ;) Po eni strani škoda, da je to Free$al. (škoda zato, ker poslujejo na tak skrivnostni način, sicer pa to je izpostavljeno tudi na mojem blogu)
  Sicer pa Zavec je že imel tudi Medis na hrbtu, pa Casino Portorož,.. pa mogoče še kaj. V zadnjih dneh je Zavec dodal kar nekaj novih sponzorjev na svojo barko… med drugim Petrol.. Skratka ni najslabši primer sponzorstva v Sloveniji, za njega dokaj dobro skrbi agencija. Eni si morda ne upajo v boks prav zaradi nesimpatičnosti športa, pa čeprav je simpatičen športnik :)
  Kar pa se oglaševalcev in RTV tiče. Zamerim televiziji, ki je slovensko himno prekinila skoraj še ne odpeto.. oglaševalcih pa… Taft lak za lase ob zadnjih rundah borbe???? se to resnično splača bolj kot avtomobili? Resnično me zanima analiza gledanosti prenosa….

 4. Joker pravi:

  Sam reklame so bile pa polom, nonstop; pa to nacionalka ki jo plačujemo; naj odpustijo 100 folka, ki itak jih 1/2 nar rtvju slo ne dela nič, razen prejemanja plače…

 5. M pravi:

  To je povsod tako, da je med vsako rundo reklama.

 6. smoger pravi:

  @Had: Kaj pa so državna ‘zlata jajca’? :)

 7. had pravi:

  @smoger: tist, kar je bilo prodano ze pred leti :)

 8. maco pravi:

  A ni Petrol nekej prislonil? Mislm da dvo-letna pogodba.
  http://www.petrol.si/index.php?sv_path=225,226,11170

 9. goflja pravi:

  Res je žalostno, da imajo neki kvazi športniki in misice “močne” sponzorje med tem ko svetovni prvak v velterski kategoriji pobira drobtinice.

 10. Kristijan pravi:

  neuradne informacije o sponzorju Free $al

  gre za podjetje, ki posluje v dubaju, ukvarja se z finančnimi svetovanji, finančnimi posli …

  lastnik/i so slovenci

 11. markopigac pravi:

  MObitelu se bolj splaca placati killerse, ki so tretjerazredni bend, kot pa placati isti znesek zavecku na hrbet. To je Slovenija.

  Slovenska podjetja ne zmorejo zbrati 50.000 eur, da bi dala npr Tini Maze, zberejo pa milijon evrov, da oglasujejo v nekem sestokategornem “casopisu”. To je slovenska realnost.

 12. peter pravi:

  zavec je boksar…s srcem…in taki si nikoli ne bodo znali/hoteli zrihtati denar (sponzorja) in kratkomalo jim je tudi vseeno za to…on želi samo boksat…in zato mi je zavec tudi všeč…da ne dela s srcem za keš, ampak za tisto kar mu je v veselje, kar mu pomeni VSE in to je boks…

  ostali kvazi wanna be zvezde in slavni pa normalno da se jim gre samo za keš in pozornost in se bodo za to tudi grebli in to tudi dobili…in naj kar majo…jim ne zavidam…

 13. Matej pravi:

  Ja, imaš povsem prav (in podobnih primerov je v Sloveniji še veliko), samo resnica je pa tudi, da Zavec za tujino ni kaj posebej zanimiv (ne tok kot bi radi to nekateri predstaviti v SLovneiji), ker boksa v verziji IBF in ne v WBF. Pravi boks se začne šele v WBF! Tako ta Zavčev naslov svetovnega prvaka ne pomen prav dosti in mislim, da o tem dvoboju praktično tuji mediji niso pisal (medtem ko danes vsi pišejo o zmagi Holyfielda v WBF).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.