911, oz. nine-one-one je interventna številka v ZDA, ki nam je znana iz filmov in nadaljevank, ki jih gledamo. Nekdo pokliče na številko 911 in čez par trenutkov je na dvorišču pred hišo cel kup policistov, gasilcev in medicinskega osebja.

Pa je temu res tako? Ne vem če vsi takoj pridrvijo, vem pa da je klic na številko 911 zelo zanimiva dogodivščina. V hotelu sem moral klicati na brezplačno telefonsko številko rent-a-carja – 1-866-776…. In na telefonu je pisalo – 9..1.. itd..

In sem klical.. 9..1..1.. in ko sem hotel pritisniti številko 8 se je na drugi strani oglasil glas. WTF? Saj še nisem do konca odtipkal številke! Seveda sem prekinil, ker sem bil prepričan da sem dobil recepcijo in sem naredil napako.
Še preden sem drugič dvignil slušalko in poskušal poklicati številko, je v sobi zazvonil telefon? WTF? Ko sem dvignil slušalko je sledilo vprašanje, če sem klical številko 911. Ko sem razložil, da kličem iz hotela brezplačno številko rent-a-carja, mi je prijazna oseba razložila, da naj kličem brez številke 1 in bo vse v redu. In še enkrat me je vprašala, če je vse ok in če resnično nisem klical 911!

Vse skupaj se je zgodilo v roku 15 sekund, kar je mnogo manj kot v Sloveniji čakaš, če pokličeš interventno številko 112 ali 113. In če imaš srečo, se ti kdo celo oglasi – dvakrat sem do sedaj klical, obakrat ob prometni nesreči in obakrat čakal precej dolgo časa da se je na drugi strani nekdo oglasil.

10 Responses to Klic na številko 911 v ZDA

 1. smoger pravi:

  911 in 9/11

  ironija, igra usode,…?

 2. had pravi:

  @smoger: ali pa teorija zarote.. jaz sem bolj za slednje.. vse ima svoj namen

 3. Andrej pravi:

  Počasi s tem. Pridejo zelo hitro odidejo pa težje. Če rabiš zdravniško pomoč moraš v ZDA tudi poklicati 911 in še predno te pripustijo k zdravniku, te zaslišijo policaji. Na lastne oči sem videl osebo, ki so jo policaji uklenili in jo stlačili v policijski avtomobil za njmi pa je je peljal prazen rešilec. Družinski član je poklical 911 ker je njemu draga oseba rabila zdravniško/psihijatrično pomoč.

 4. had pravi:

  @andrej: hvala za razlago.. dejansko nimam izkusenj z 911, ampak mi je bilo zanimiva odzivnost – stevilo prebivalcev in stevilo klicev, mora biti cela gora ljudi, ki delajo v tem centru..

 5. Matty pravi:

  šr dobro da jih je toliko in da so nenazadnje tudi prijazni tudi če kličeš po pomoti! Pomisli, da bi te ob klicu na 911 pričakalo sporočilo…. žal so vsi operaterji zasedeni, počakajte na prosto linijo… ste xx v čakalni vrsti…

 6. markopigac pravi:

  Ne zeli si, da pridejo v 15 sekundah, ker potem pomeni, da zivis v teksasu in ne vec v miroljubni drzavici.

 7. Matej pravi:

  “Vse skupaj se je zgodilo v roku 15 sekund, kar je veliko dlje kot v Sloveniji čakaš, če pokličeš interventno številko 112 ali 113.”

  Verjetno mnogo manj ne dlje. Lapsus.

 8. had pravi:

  loool :)

  res je.. mea culpa..
  popravljam! hvala!

 9. Manuela pravi:

  Hehehe..jaz sem enkrat klicala naše vrle na 113….zvonilo je do konca, nič odgovora. Čez 5 min so me klicali nazaj. Dobro, da me ni lovil morilec ;)

 10. sss pravi:

  Nekoč sem jih klical, ko sem na nasprotnem AC pasu opazil nesrečo.

  Tolk apatičnega človeka še nisem slišal v življenju… Ne vem ampak slišat je bilo kot da se odloča ali naj mi vrjame.
  In pol “OK…. bomo poslal…”
  Ja pičkarija, vidu sem kako se je avto zabil ! Valda, da boš poslal reševalce!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.