911, oz. nine-one-one je interventna številka v ZDA, ki nam je znana iz filmov in nadaljevank, ki jih gledamo. Nekdo pokliče na številko 911 in čez par trenutkov je na dvorišču pred hišo cel kup policistov, gasilcev in medicinskega osebja.

Pa je temu res tako? Ne vem če vsi takoj pridrvijo, vem pa da je klic na številko 911 zelo zanimiva dogodivščina. V hotelu sem moral klicati na brezplačno telefonsko številko rent-a-carja – 1-866-776…. In na telefonu je pisalo – 9..1.. itd..

In sem klical.. 9..1..1.. in ko sem hotel pritisniti številko 8 se je na drugi strani oglasil glas. WTF? Saj še nisem do konca odtipkal številke! Seveda sem prekinil, ker sem bil prepričan da sem dobil recepcijo in sem naredil napako.
Še preden sem drugič dvignil slušalko in poskušal poklicati številko, je v sobi zazvonil telefon? WTF? Ko sem dvignil slušalko je sledilo vprašanje, če sem klical številko 911. Ko sem razložil, da kličem iz hotela brezplačno številko rent-a-carja, mi je prijazna oseba razložila, da naj kličem brez številke 1 in bo vse v redu. In še enkrat me je vprašala, če je vse ok in če resnično nisem klical 911!

Vse skupaj se je zgodilo v roku 15 sekund, kar je mnogo manj kot v Sloveniji čakaš, če pokličeš interventno številko 112 ali 113. In če imaš srečo, se ti kdo celo oglasi – dvakrat sem do sedaj klical, obakrat ob prometni nesreči in obakrat čakal precej dolgo časa da se je na drugi strani nekdo oglasil.