Sem uporabnik American Express kartice. V letošnjem letu sem s kartico American Express opravil že za 14.804€ nakupov (in spet mi je žal, da sem naredil ta preračun!).

Ker sem bil v aprilu tri tedne v Ameriki, sem tudi plačeval na “veliko” z American Express kartico. Ko sem dobil račun, sem bil najprej malce šokiran nad zneskom (razmišljanje o bankrotu je sicer bilo povsem na mestu), vendar je bilo to planirano. Vsekakor pa ni bilo planirano to kar sem odkril na izpisku!

American Express, oz. Intesa Sanpaolo Card d.o.o., ki je izdajatelj kartice pri vsaki transakciji v tuji valuti zaračuna 3% provizijo! WOOOT! 3% provizija pri mojem računu pomeni 160.42€! In ne, nisem dvigoval denarja, ampak sem kartico koristil za plačevanje v trgovinah in hotelih! Če bi to vedel, bi rajši plačeval z Maestro kartico, oz. z denarjem.

In mogoče se povsem neopravičeno jezim nad izdajatelja, ker sem si sam kriv, ker ne berem drobnega tiska, oz. ker mi ni bilo to povsem jasno. Če je tako, potem sem šalabajzer jaz! Ampak do sedaj tega nisem videl! Ko sem šel preveriti za nazaj račune, sem odkril to provizijo v zadnjih pari mesecih!


V upanju da se nekdo heca z menoj, sem poklical na American Express, kjer so mi razložili, da to provizijo zaračunavajo že od vsega začetka! No, jaz je seveda nisem opazil in na to me je gospodična na drugi strani opozorila, da do novembra tega niso zapisovali posebej, ampak so to vključili v znesek. Od takrat naprej pa morajo to početi na bolj transparenten način! In ker ne pregledujem računov ki jih plačujem, ampak jih samo plačujem, se mi je zgodilo to kar se mi je zgodilo!

Če ne veš, ne boli, pravijo. In povsem drži. In do sedaj me to ni nikoli motilo, ta zadnji račun in zneski provizij na njem pa so mi krepko padli v oči in me zmotili. In odločitev je bila hipna in precej preprosta. Plačam račun in se poslovim od American Expressa.

Namreč bil sem prepričan, da je njihov poslovni model v tem, da dobijo “provizijo” od vsakega nakupa od trgovca in jim je to dovolj! Ampak očitno je boljše če provizijo zaračunavajo tudi strankam ob vsaki transakciji v tuji valuti in seveda pri upoštevanju nihanja valut, služijo tudi ob tem.

No, pri meni so služili. Očitno bom od sedaj naprej posloval z gotovino in bo plastika odšla na smetišče zgodovine. Oz. bom mogoče poiskal drugo plastiko, kjer bom pred uporabo preučil pogoje uporabe in kjer me bodo za lojalnost temu primerno nagradili – pri Amexu me namreč ne “stimulirajo” za nakupovanje s kakšnim zvestobnim programom, mi pa obračunajo provizijo!

In ja, očitno sem si sam kriv za to. Na srečo sta bila z Amexom plačana samo dva iPada, druga dva pa sta bila plačana z MasterCardom, kjer pa ni bilo nobene dodatne provizije. Torej moram znesku ki sem ga plačal za svojega iPada prišteti še 3% provizijo, ki si jo obračuna American Express!

Mogoče pa bo komu prišel tale zapis prav in bo razmislil o plačevanju s plastiko čez lužo in ne bo takšnega presenečenja kot je bilo pri meni, ko sem zagledal znesek provizij 160€. Če bi kupil zlata za 6K€ in ga tri tedne kasneje prodal, bi zaslužil v tem času preko 850€. Ah. Je.ba.t.ga!