Sem uporabnik American Express kartice. V letošnjem letu sem s kartico American Express opravil že za 14.804€ nakupov (in spet mi je žal, da sem naredil ta preračun!).

Ker sem bil v aprilu tri tedne v Ameriki, sem tudi plačeval na “veliko” z American Express kartico. Ko sem dobil račun, sem bil najprej malce šokiran nad zneskom (razmišljanje o bankrotu je sicer bilo povsem na mestu), vendar je bilo to planirano. Vsekakor pa ni bilo planirano to kar sem odkril na izpisku!

American Express, oz. Intesa Sanpaolo Card d.o.o., ki je izdajatelj kartice pri vsaki transakciji v tuji valuti zaračuna 3% provizijo! WOOOT! 3% provizija pri mojem računu pomeni 160.42€! In ne, nisem dvigoval denarja, ampak sem kartico koristil za plačevanje v trgovinah in hotelih! Če bi to vedel, bi rajši plačeval z Maestro kartico, oz. z denarjem.

In mogoče se povsem neopravičeno jezim nad izdajatelja, ker sem si sam kriv, ker ne berem drobnega tiska, oz. ker mi ni bilo to povsem jasno. Če je tako, potem sem šalabajzer jaz! Ampak do sedaj tega nisem videl! Ko sem šel preveriti za nazaj račune, sem odkril to provizijo v zadnjih pari mesecih!


V upanju da se nekdo heca z menoj, sem poklical na American Express, kjer so mi razložili, da to provizijo zaračunavajo že od vsega začetka! No, jaz je seveda nisem opazil in na to me je gospodična na drugi strani opozorila, da do novembra tega niso zapisovali posebej, ampak so to vključili v znesek. Od takrat naprej pa morajo to početi na bolj transparenten način! In ker ne pregledujem računov ki jih plačujem, ampak jih samo plačujem, se mi je zgodilo to kar se mi je zgodilo!

Če ne veš, ne boli, pravijo. In povsem drži. In do sedaj me to ni nikoli motilo, ta zadnji račun in zneski provizij na njem pa so mi krepko padli v oči in me zmotili. In odločitev je bila hipna in precej preprosta. Plačam račun in se poslovim od American Expressa.

Namreč bil sem prepričan, da je njihov poslovni model v tem, da dobijo “provizijo” od vsakega nakupa od trgovca in jim je to dovolj! Ampak očitno je boljše če provizijo zaračunavajo tudi strankam ob vsaki transakciji v tuji valuti in seveda pri upoštevanju nihanja valut, služijo tudi ob tem.

No, pri meni so služili. Očitno bom od sedaj naprej posloval z gotovino in bo plastika odšla na smetišče zgodovine. Oz. bom mogoče poiskal drugo plastiko, kjer bom pred uporabo preučil pogoje uporabe in kjer me bodo za lojalnost temu primerno nagradili – pri Amexu me namreč ne “stimulirajo” za nakupovanje s kakšnim zvestobnim programom, mi pa obračunajo provizijo!

In ja, očitno sem si sam kriv za to. Na srečo sta bila z Amexom plačana samo dva iPada, druga dva pa sta bila plačana z MasterCardom, kjer pa ni bilo nobene dodatne provizije. Torej moram znesku ki sem ga plačal za svojega iPada prišteti še 3% provizijo, ki si jo obračuna American Express!

Mogoče pa bo komu prišel tale zapis prav in bo razmislil o plačevanju s plastiko čez lužo in ne bo takšnega presenečenja kot je bilo pri meni, ko sem zagledal znesek provizij 160€. Če bi kupil zlata za 6K€ in ga tri tedne kasneje prodal, bi zaslužil v tem času preko 850€. Ah. Je.ba.t.ga!

23 Responses to American Express – plačevanje s kartico v Ameriki – NE, hvala!

 1. (jm) pravi:

  prereži in pošlji nazaj. Brez pardona.

 2. had pravi:

  mam namen :) cakam se na pojasnilo banke slovenija..

 3. (jm) pravi:

  Kaj pa pričakuješ od njih.

 4. erich pravi:

  Uh, ja. Tudi jaz sem opazil to po vrnitvi iz USA lani decembra. Raz…. sem klical na AMEX in dobil obrazložitev, da to je od nekdaj bilo vključeno vendar so le od enega meseca lani (ne vem več katerega) primorani to definirati v znesku tudi na računih (prej pa je bilo skrito in si se lahko le čudil obračunanemu tečaju USD/EUR – no to se še vedno :(). Očitno je keš še vedno in.

 5. had pravi:

  @erich: tudi meni so tako obrazlozili :( vendar prej, ko nisem vedel za to provizijo, se nisem sekiral.. sedaj pa se.. ker je ocem vidna stevilka :)

  bom pa pizdil do konca :)

 6. Joker pravi:

  Sam za zlato @had je lahko govorit za nazaj, zdej ko veš da je šlo navzgor v zadnjih mesecih…Pri surovinah lahko kaj hitro tudi zgubiš…Čeprav pri zlatu naj ne bi bilo temu tako..

 7. (jm) pravi:

  Meni se je zdelo ne fer že to, da so mi na VISA kartici računali obresti za čas od plačila v trgovini do mojega plačila položnice pa čeprav sem plačal vse in v roku in takom nisem koristil revolving kredita, ki sem ga sicer imel na voljo.

  To da ti zakasirajo 3% ob nakupu je direkt za na Kanal A, rezanje kartice in je****je vsem po spisku. Verjetno pa v skladu z pogodbo in tako se lahko buniš to je pa tudi vse.

 8. daviD pravi:

  Pol je skor isto kot bi iPada kupil v Evropi ;)

  Poklič Lovšeta in pojdi na Diners ;)

 9. Thor pravi:

  Hehehe, sem sel skozi to dogodivscino enkrat jeseni – se sreca, da je slo ravno za en nakup preko interneta v USD, tako da je bilo spoznanje relativno poceni. Razlaga je bila seveda ista: da morajo po novi zakonodaji to prikazati, prej pa so skrili. Gre pa za ne-EUR transakcije. Barabe! Nisem pa sel primerjat, ce pa ni morebiti s provizijo vred cenejse kot pa direktna menjava z npr. MasterCard (ampak dvomim).
  Drugace pa imajo se eno “cvetko”… Od (mislim da) lanskega leta za placilo na obroke pri vsakem obroku kasirajo 1 EUR ali 0.50 centov (ne spomnim se vec). Pred tem ni bilo nic, sedaj pa je skorajda enako kot pri Diners. Verjetno se niso slisali za avtomatsko obdelavo obrokov in morajo rocno hendlati zadeve, kar jim seveda povzroca dolocene dodatne stroske… ;(evil_grin).

 10. prgrmr pravi:

  A si sicer kaj primerjal, kateri tečaj uporabijo pri Amexu in katerega pri MC?

 11. fly pravi:

  ko smo ze pri AE – pred leti sem jo koristila po USA na veliko (beri vsako plačilo – ker nisem nosila gotovine s seboj)….Na veliko veselje moje mami (ki mi je takrat kartico zrihtala na njeno pogodbo) približno tretjino računov niso nikoli poslali v obračun (= claimali) :) tak da- vcasih se zgodi kaj v dobro stranke .

 12. ivan pravi:

  Jaz sem enkrat delal primerjavo različnih načinov plačevanja (za London) in ugotovil, da je najceneje kupovati na Mastercard (najbolj ugoden tečaj), takoj za tem pa je dvigovanje gotovine z Maestro kartico (kljub zaračunani proviziji pri dvigovanju). AMEX in Diners so bili precej dražji.

  IMO je brezveze vračat kartico. AMEX je čisto uporaben za po Sloveniji (še posebej če je treba kaj na obroke vzet), v tujini pa ga lahko imaš za rezervo za dvigovanje keša, če zagusti.

 13. had pravi:

  @ivan: imas povsem prav.. bila je jeza :) ko sem ugotovil koliko placam provizije :)

  in jeap.. tocno tako kot si napisal.. pri mastercardu je bil bolj ugoden tecaj, oz. sem manj placal v €, kot se zapravil v $ :)

 14. ivan pravi:

  Jep… me je pa tvoj zapis opomnil na tele zadeve. Vse stvari z Amazona jaz plačam na AMEX in sem šel gledat provizije, je je pri vsakem nakupu za evro ali dva. Stran vržen denar, zgleda bo treba vnesti Mastercard.

 15. Hulio pravi:

  je res da je najceneje dvigovat denar z maestro, placevat pa z mastercard. samo kaj pa ko maestro ne dela? men je neki zafrkavala in sem moral dvakrat dvignit z mastercardom. 10$ so mi racunali za vsak dvig!!!!

 16. (jm) pravi:

  Voila. Jaz sem kupil iPad v spletni trgovini, plačal z EC/MC. Danes sem dobil izpisek. Obračun je bil narejen po tečaju 1,3295 (24.4.2010) kar odstopa od tečaja Banke Slovenije za manj kot petino procenta.

  Poslovna EC/MV pri SKB banki.

 17. Skip pravi:

  Meni še pri Mastercardu nikjer po svetu niso nikoli nič dodatno vzeli, tudi ko sem plačal v popolnih banana državah. Prav tako nič v ZDA.

 18. Miha Mazzini pravi:

  Zanimivo, nedavno sem si hotel nabaviti AE za kupovanje v ZDA in sem se zadušil od množice vprašanj na internetni prijavnici. Bom samo citiral pismo, ki sem jim ga potem napisal (zdaj sem pa še vesel, da so me z gnjavažo odtujili že vnaprej – ampak, to je logika: tisti, ki zdrži njihovo duhamorno prijavnico je tako trpežen, da bo tudi tiste 3 odstotke z veseljem plačeval! Hec, hec):

  Že leta in leta me občasno prešine, da bi si omislil American Express kartico, pa se mi potem ne ljubi izpolnjevati vseh zahtevanih podatkov, brez nje pa tudi čisto dobro shajam. Oni dan sem se polotil, tokrat z resno namero in izpolnil vse, kar je bilo treba na spletu. Potem pa šele videl, da zahtevate še vsa mogoča potrdila, od štampiljk iz službe do likvidnosti firme itd. In me je prešinilo: je mar mogoče, da kaj takega zahtevate tudi od Američanov? In sem šel gledat. Američan lahko dobi kartico s par podatki in z odobritvijo v 60 sekundah, kar preko spleta, nobenih potrdil. Je mar mogoče, da smo torej Slovenci sumljivi državljani drugega ranga, lopovi, ki jih je potrebno tako zelo strogo preverjati? In sem si rekel, da bom še naprej brez American Express kartice, do trenutka, ko bom v vaših očeh izenačen z državljanom ZDA.

 19. Thor pravi:

  Se mi zdi, da v Evropi nasploh bolj komplicirajo pri teh zadevah. Se pa posledično na drugi strani Atlantika potem lažje in hitreje zadolžijo, kar pa spet ni dobro.
  Jaz sem enkrat hotel menjati vrsto kartice (npr. iz zelene na zlato ali zelene na AmEx Magna ipd.), pa je menda potrebno na novo izpolniti prijavnico, dobiti štempel v službi – skratka obravnava se kot “nova prošnja” in ne morejo enostavno zamenjati accounta. :P Z menjavo se mi potem ni zdelo vredno ukvarjati.

 20. Miha Mazzini pravi:

  Ključno vprašanje je: mar teh 3% zaračunajo tudi Američanom?

 21. kolos pravi:

  Ob branju se mi je utrnila(sicer povsem neprivoščljiva in deloma tudi neumestna) misel oz. malo predelan ter nadvse priljubljen izrek številčno najbolj zastopanega zahodnjaškega verstva- in ne morem drugače, kot da pripomnim: Blagor bogatim na imetju, zakaj njih je tukajšnje kraljestvo…se pa sprašujem, kdo tu komu kraljuje-denar imetniku ali imetnik denarju? Po mojem mnenju je imetnik naproti njegovemu velučanstvu Finančnemu Globalizmu v vsakem primeru v slabšem položaju…
  Osebno praktičnih izkušenj s takimi zadevami k sreči nimam, saj so moji letni prihodki daleč pod navedeno vsoto opravljenih nakupov. In posledično sem prisiljen bolj premišljeno trošit; in česar nimam, niti ne pogrešam in brez podobnih težav ali zapletov, kot jih opisujete, shajam s tem, kar imam:)))

 22. GG pravi:

  No po letu dni uporabe amexa lahko rečem, da sem oddal zahtevek za mastercard saj oderuškega amexa na bom več uporabljal.
  Razen obročnega plačevanja je prav brezvezna kartica!
  Povrhu je mastercard še veliko varnejša!
  V letu dni se tistih 3% še kar pozna.

 23. Anonimno pravi:

  3,02 % je provizija za menjavo valute in ne zaradi Amerike….če bi v USA imeli euro za denar, potem te provizije ne bi bilo.

  Se strinjam, da je lopovsko, ampak bodimo točni, da ne bo zmede.

  Potem verjetno američanom zaračunavajo, ko gredo v evropo, doma pa ne.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.