had blog roni kordis had blog roni kordis

Žlindra in Kalamari se niso uvrstili v finale na Evroviziji

Upam, da ni nihče pričakoval drugačnega razpleta in “videl” ansambel Žlindra in Kalamari v finalu Evrovizije? Sem zaradi tega tipičen Slovenceljn? Jaz nimam takšnega občutka, je pa res, da je po bitki najlažje biti zmagovalec in kritizirati poraženca. To priznam.

Vendar je vsa stvar preprosta. Kot sem zapisal že ob izboru EMA 2010:
imam dva zmagovalca.. pod številko 8. Črni konji – Hamo in Gal in 13. Narodnozabavni rock – Ansambel Roka Žlindre & Kalamari – slednje predvsem zato, ker je izbor v Sloveniji in ljudje, ki jim je všeč takšna glasba gledajo nacionalko ob nedeljah zvečer (Mario)..

Jeap. Vendar je takšna glasba všeč Slovencem, ki gledajo Mariota in ki uživajo ob harmoniki! Ni pa to skladba, ki bi pripeljala Slovenijo v finale Evrovizije, ki si ga tako želimo. Seveda je prav, da narod odloča o tem, kdo bo šel na takšno tekmovanje, vendar nastane problem v tem, da imamo okus za naše razmere in ne za evrovizijske razmere!


Moja rešitev, oz. možna rešitev ki jo vidim v tem primeru je, da bi imeli strokovno komisijo, ki bi jo sestavljajo 10 članov. 5 iz glasbenega “foha” (pa ne to eni in isti, ki so sedaj krojili ta tekmovanja) in ostalih 5 iz akademskih sfer (nikakršnih predstavnikov “show biznisa” ala Sebastian, Damjan Murko, Rebeka Dremelj), ki bi znali potegniti ločnico med kvalitetno evrovizijsko skladbo, oz. pesmijo primerno za naše razmere.

In kljub temu da je kar nekaj prihodka za nacionalko od SMS glasovanja, bi bilo veliko boljše da se le tem glasovanju posveti majhen delež, ali pa povsem ukine! V končni fazi bi se lahko preizkusila ta metoda in bi bili drugo leto že “otipljivi” rezultati.

Sicer pa me zanima koliko denarja damo davkoplačevalci za tole “preseravanje” enega banda na Evroviziji in za celotno spremljevalno ekipo? Da o voditelju, Hoferju, ki ga vsi poznajo(??) niti ne izgubljam besed.

Pač še ena Evrovizija v vrsti! “na zapadu ništa novo!”

 1. Ne, ne , ne in ne!!!!!!!!!!!!! V poštev pride le enaka rešitev, kot jo prakticirajo špagetojedci, ki se tega že dolgo ne grejo več. Ali pa kompromis. To reč naj se gredo tisti, ki so pripravljeni iz lastnega žepa to financirati svoj afengunc, pa naj si lepo preračunajo, če se jim ta reklama splača.

  “Kvalitetna evrovizijska skladba”, pa kje si staknil ta oksimoron, a si kakšnega spohal???????

 2. @anonymous: evo.. tvoja ideja je se veliko boljsa kot moja :)

  jeap.. italijani so ugotovili, da je to brez veze.. in prejle sem nasel podatek da je slo za emo in za tole na norveskem preko 300K€! matr jim

  kvalitetna evrovizijska skladba – je posledica vecdnevnega jemanja protibolecinskih tablet :) je pa res oksimoron :)

  looool :)

 3. Špagetojedci se tega ne gredo, ker imajo San Remo, kar je ene sorte isto sranje, ne zarad drucga

 4. Evrovizija je izbor vaških brenkačev proti San Remu. Ne moreš primerjati sploh. Italija je izstopila iz Evrovizije zaradi zamere, ampak enkrat toliko jim dam prav, smešno je priti iz festivala, ki ga gleda 20 mio ljudi na večer, kjer že nastop pomeni prodajo glasbe nastopajočega na eno Evrovizijo, ki ne naredi nič od niča za glasbenika v smislu njegove (finančne)… :)

  Ok, pustimo Slovenijo, kjer so zmagovalci Evrovizije prodajani kot zvezde..ampak tukaj zvezde nimajo za burek in kolege prosijo za sponzoriranje kart za kino… :)

  Če pa obrnemo okoli. Zaradi EMA + Evrovizije se je RTV Slovenija oz. njen bivši v.d. direktor odrekel marsičemu drugemu, tudi tako, da enostavno ni spoštoval sprejetih dogovorov in zavlačeval podpisovanje pogodb. Bo pač Fili moral se mal več potiti, kot je mislil… :)

  Drugo leto EMA na Obali (Fili je s Kopra) v megatonski dvorani ob veliki turbofontani/turbokrožišču in zmagovalec bo dobil 2 uri bowlinga + bus karto do Evrovizije, kamero si bo sam moral vzet, če hoče kaj backstage posnet. :)

 5. Kvaliteta pesmi na Evroviziji raste. Letos (2010) je bila nadpovprečna saj je resnično dobrih – internacionalno odličnih pesmi veliko, sploh v prvem polfinalu.
  Komisija ,ki je sprejemala pesmi za Emo, bi se morala zavedati, da s tako pesmijo, lokalnim štosom, ki ne pali niti v Sloveniji, ki ni všeč niti vsem slovencem, ne moremo konkurirati v internacionalnem smislu. Eurosong pač ni festival narodno-zabavne glasbe.
  Ne rečem, da bi Nina Pušlar, ki je bila druga na Emi prišla v finale na Evroviziji, dostojno pa bi zastopala Slovenijo.

  Slovenija ima nekaj dobrih pesmi in dobrih izvajalcev.
  Če pa nam ni uspelo do sedaj, bi po mojem mnenju, bilo najbolje, da uporabimo »Danski recept« – da naredimo evropski natečaj za slovensko pesem Evrovizije 2011 in izberemo izvajalca, ki bo najbolje interpretiral izbrano pesem. Seveda v angleščini, saj edino na ta način lahko konkurirajo pesmi med sabo. Do tega so očitno prišle tudi druge države, saj jih večina poje v agleščini.
  Na živce mi gre, ko se dajemo kdo bo dal točke nam, komu mi… ipd, saj gre tu za pesem, ki je všeč celi Evropi. Odlična, nadpovprečno dobra pesem,je sploh osnova, da bi se spraševali kdo bo komu dal točke.

  slovenske pesmi je bil jasen že na razglasitvi zmagovalne pesmi Ema 2010.

  Čas je, da vstanem iz naše zaplankanosti.

 6. Špagetojedci, Jodlarji, Janezi, vsi smo za en drek. Itak bodo zmagal eni Opankarji al pa Švabi letos. Tudi Žabožerci nikoli ne pridejo daleč, pa se imajo za takšno velesilo. Isto velja za Huligane, čeprav skoraj vsi pojejo v Huliganščini, namesto v njihovem materinem jeziku. Huliganija skor nikol daleč ne pride. A ja, pa Coklarji so mel tako smešno pesem kot mi, pa tud niso nikamor prišli.

  Moj point: Glavno je, da se Evropejci spoštujemo in začenja se pri nazivih. Ne razumem, zakaj nekateri sploh gledate Evrovizijo, če pa nimate niti osnovnega spoštovanja do drugih Evropejskih narodov

  Modre besede ponosnega Evropejca

 7. hmmm… imam občutek, da italijani ne pošiljajo v veliki meri tudi zaradi ega, ker pač zmagovalci San Rema niso zmagovali v Evropi, in to ni dobro za italijansko moralo… poleg tega, roko na srce, niso pošiljali neke velike cvetke…

  popolnoma druga zgodba je pa “kuhinja” evrovizije… zaradi načina glasovanja imajo določene države definitivno prednost… kar je še potencirano odkar so imeli gledalci vso moč v rokah… sorry, ampak važno je koliko imaš veliko zaledje svojih gastarbajterjev v tujini ter kdo so tvoji prijatelji… (in vedno veš, da bo grčija dala 12 točk cipru in obratno, slovenija hrvaški/bih ali srbiji – žal nikdar obratno, države ex sovjetske zveze bodo tudi vedno sodelovale skupaj in bodo vedno med prvimi tremi, nemčija turčiji, švica srbiji, itd, itd)… ampak to je druga zgodba…

 8. Hm… Da Italijani niso pošiljali neke velike cvetke? No ja, v smislu slabega verjetno res ne. :)

  http://en.wikipedia.org/wiki/Italy_in_the_Eurovision_Song_Contest

  Spisek je na dnu strani. Med njimi sem na hitro našel 10, ki so evergreeni. Ne poznam pa drugih trgov, tako da ne vem koliko uspehov so druge države dejansko spravile skozi Eurovizijo. Mislim na uspehe, katere ljudje še danes radi poslušajo ali si jih prepevajo…

  Je pa res, da ne moreš današnjo glasbo sploh primerjati s tisto par desetletij nazaj. Preprosto vse kar pride ven je za hitro konzumiranje. Še tako dober komad zgine po kakšnem mesecu, če ima sreče štirih, morda šestih in postane že “zanimivost” v playlistah posameznikov.

  Tukaj tudi ne smemo spregledati slovenske radijske postaje, ki kljub padcu poslušanosti zaradi spremembe navad ljudi, se trudijo še bolj uničiti kar se uničiti da. Večina jih goni 80 leta, nekateri se pobahajo še s 60, 70…morda 90… :)

 9. Teza, da Slovenci nimamo glasbenega okusa za evrovizijske razmere, je predsodek. O tem se lahko hitro prepričaš, če pogledaš glasovanje Slovenije zadnjih nekaj let (odkar odločajo gledalci). Na vsaki evroviziji so slovenski gledalci največ točk podelili tistim skladbam, ki so se uvrstile najvišje.

Komentarji so zaprti.