Kriza! Za tako pomembno vprašanje gre, pa vendar samo dva zapisa na blogu sta bila do sedaj namenjena arbitražnemu sporazumu:

 • Arbitražni sporazum v slovenskem jeziku med Vlado RS in Vlado RH
 • Slovenija proti arbitraži – SLS udari znova – mogoče zadnjič?
 • Bil sem neodločen, oz. odločen da sploh ne grem na referendum in da ne bom odločal namesto “izvoljenih” predstavnikov, ki za to prejemajo precej lepe mesečne premije. In verjetno nas je v Sloveniji precej takšnih, ki razmišljamo podobno o arbitražnem sporazumu.

  Vendar se je včeraj, ko sem poslušal soočenje Boruta Pahorja in Janeza Janše v oddaji 24ur, nekaj zganilo v meni. Če sem bil do sedaj neodločen, sem od včeraj naprej trdno odločen da GREM na referendum in glasujem ZA arbitražni sporazum!

  Zakaj? Kaj se je zgodilo včeraj? V bistvu nič. Niso bili argumenti tisti, ki bi me prepričali, ali odvrnili, ker je to vseeno področje o katerem bi lahko sodila stroka, ampak me je presenetila retorika Janeza Janše, ki si je s tem dejanjem naredil medvedjo uslugo in verjetno izgubil precej “dovčerajšnjih neopredeljenih volivcev”.


  Če Janez Janša poskuša na vsak način dokazati da je ta arbitražni sporazum tako slab, pa vendar za to nima argumenta, ampak kaže neke zemljevide, ki naj bi bili po končanju arbitraže veljavni, je nekaj hudo narobe z njegovim prepričevanjem javnosti.
  Imel je 4 leta časa, da bi naredil kakšno “pametno” potezo in vrnil Sloveniji ozemlje (ki bi naj nam bilo odtujeno), pa vendar ni naredil tega. Sedaj, ko je arbitražni sporazum v igri, pa je našel tri različne rešitve!

  Sanja svinja kukuruz. Tale borba s Hrvati za ozemlje je idilična predvolilna puhlica, s katero se da nabirati glasove neopredeljenih volivcev. Namesto ukvarjanja z bolj pomembnimi zadevami, se pri nas rajši ukvarjamo s cvetličnimi koriti in podobnim – in to vsake štiri leta. In sedaj bo nekaterim odvzeta “igrača”, ki so jo izkoriščali precej dolgo časa.

  In še ena stvar je, ki me je prepričala v odločitev ZA. Plakati ki jih je župan Popovič postavil v Kopru in prikazujejo Pahorja kot izdajalca!

  No, očitno nasprotniki arbitražnega sporazuma niso imeli dovolj kvalitetnega “štaba”, ki bi jim svetoval kakšne poteze naj vlečejo v tem času in so naredili po svoje. In to niso naredili dobro, ampak so poskusili igrati na čustva državljanov, ki pa so na srečo v vsem tem času že povsem otopeli in ne padejo več na floskule o ukradenem ozemlju in o tem, da bomo ostali brez mednarodnega dostopa do morja!

  Jaz grem na referendum in bom glasoval ZA arbitražni sporazum! Kaj pa ti?