had blog roni kordis had blog roni kordis

Jaz bom glasoval ZA arbitražni sporazum!

Kriza! Za tako pomembno vprašanje gre, pa vendar samo dva zapisa na blogu sta bila do sedaj namenjena arbitražnemu sporazumu:

 • Arbitražni sporazum v slovenskem jeziku med Vlado RS in Vlado RH
 • Slovenija proti arbitraži – SLS udari znova – mogoče zadnjič?
 • Bil sem neodločen, oz. odločen da sploh ne grem na referendum in da ne bom odločal namesto “izvoljenih” predstavnikov, ki za to prejemajo precej lepe mesečne premije. In verjetno nas je v Sloveniji precej takšnih, ki razmišljamo podobno o arbitražnem sporazumu.

  Vendar se je včeraj, ko sem poslušal soočenje Boruta Pahorja in Janeza Janše v oddaji 24ur, nekaj zganilo v meni. Če sem bil do sedaj neodločen, sem od včeraj naprej trdno odločen da GREM na referendum in glasujem ZA arbitražni sporazum!

  Zakaj? Kaj se je zgodilo včeraj? V bistvu nič. Niso bili argumenti tisti, ki bi me prepričali, ali odvrnili, ker je to vseeno področje o katerem bi lahko sodila stroka, ampak me je presenetila retorika Janeza Janše, ki si je s tem dejanjem naredil medvedjo uslugo in verjetno izgubil precej “dovčerajšnjih neopredeljenih volivcev”.


  Če Janez Janša poskuša na vsak način dokazati da je ta arbitražni sporazum tako slab, pa vendar za to nima argumenta, ampak kaže neke zemljevide, ki naj bi bili po končanju arbitraže veljavni, je nekaj hudo narobe z njegovim prepričevanjem javnosti.
  Imel je 4 leta časa, da bi naredil kakšno “pametno” potezo in vrnil Sloveniji ozemlje (ki bi naj nam bilo odtujeno), pa vendar ni naredil tega. Sedaj, ko je arbitražni sporazum v igri, pa je našel tri različne rešitve!

  Sanja svinja kukuruz. Tale borba s Hrvati za ozemlje je idilična predvolilna puhlica, s katero se da nabirati glasove neopredeljenih volivcev. Namesto ukvarjanja z bolj pomembnimi zadevami, se pri nas rajši ukvarjamo s cvetličnimi koriti in podobnim – in to vsake štiri leta. In sedaj bo nekaterim odvzeta “igrača”, ki so jo izkoriščali precej dolgo časa.

  In še ena stvar je, ki me je prepričala v odločitev ZA. Plakati ki jih je župan Popovič postavil v Kopru in prikazujejo Pahorja kot izdajalca!

  No, očitno nasprotniki arbitražnega sporazuma niso imeli dovolj kvalitetnega “štaba”, ki bi jim svetoval kakšne poteze naj vlečejo v tem času in so naredili po svoje. In to niso naredili dobro, ampak so poskusili igrati na čustva državljanov, ki pa so na srečo v vsem tem času že povsem otopeli in ne padejo več na floskule o ukradenem ozemlju in o tem, da bomo ostali brez mednarodnega dostopa do morja!

  Jaz grem na referendum in bom glasoval ZA arbitražni sporazum! Kaj pa ti?

  1. Pa še Gregec je poslal svoje “pastirsko pismo” (po domače: okrožnico) …..

  2. @anonymous: z menoj in s temle zapisom pa gregec nima cisto nic.. v bistvu ga nisem videl ze precej dolgo casa, tako da ne vem ce bo kaj poslal :)

  3. ah had, si dejansko še tok naiven, da misliš da gre pri referendumih dejansko za temo referenduma? Za dobro ljudi? za argumente? tuki gre samo in izključno za vprašanje a si za janšo al za pahorja in za popolnoma nič drugega. enak izid (in enako količino znanja o temi) bi imel referendum z vprašanjem ‘ali ukinemo sončno upravo?’…

  4. Dogaja se to, da nasprotniki porazuma delajo vse za to da bi bil sporazum sprejet. Od agresivne retorike, laganja, sprenevedanja, (ne)argumentov, … Vse skupaj dokazuje, da morda pa sporazum sploh ni tako slab kot ga želijo prikazati, predvsem pa volivci ugotavljamo da je treba mejo končno določiti in zagotoviti, da meja s Hrvaško ne bo več na politična tema številka ena pri nas.

   Sicer tudi vladna stran dela precej na tem da sporazum ne bi bil sprejet, tukaj imam v mislih predvsem mencanje in soliranje, ampak so v teh svojih poizkusih precej manj prepričljivi kot nasprotna stran, tako da bo sporazum zagotovo potrjen na referendumu.

  5. glasoval bom PROTI, ker sporazum ne zagotavlja sloveniji teritorjalnih voda do odprtega morja, ki so še kako pomembne za suverenost države!!! manj pomembne pa so za promet, ta itak gre po krajših, ustreznejših poteh in to po hrvaških vodah do kopra in po italijanskih iz kopra…

  6. @Jernej, sori samo pojma nimaš, očitno. stik oz. pot do mednarodnih voda je čisti nesmisel. ni potreben. kakšna suverenost države? pot do mednarodnih voda pride v poštev samo v primeru vojne. Ja? Ja!

  7. @john: ravno to je problem.. ljudje ne vedo o cem odlocajo, ker so jih “bombardirali” s taksnimi informacijami.. in potem se cudimo, da je slovenija v riti :)

  8. Jaz grem na referendum in bom, kot ti Had, ZA arbitražni sporazum, ker sem sit tega kreganja s Hrvati, pa četudi izgubimo dostop do mednarodnih voda, raje vidim Hrvaško v EU in na dolgi rok prijateljski odnos. V vsakem primeru ne bomo vsega dobili in vsega izgubili, naj se najde Salomonska odločitev pa bo kaj bo. Po 20. letih smo nesposobni sami rešiti to godljo, naj odločajo arbitri. Meni tist odprt dostop do morja ne bo napolni trebuha ali žepov, morda bo kakšnemu tajkunu. Samo ne nam ta odprt dostop do morja prodajat kot neko sveto zemljo, lepo vas prosim. Pa tistega nekaj mulja ob Dragonji in Hotizi. Prodajajo nam meglo, desničarji in vsakič, ko hoče kdo rešit to zagato, so proti. Virant pravi imamo čas. Čas hočejo do 2012, 2016… morda do 2020. Smeji pa se nam vsa Evropa, upam sicer, da ne nam, ampak našim nesposobnim politikom.

  9. @John hehe…,vojne so zgodovina?…, vojne so bile, vojne so danes in vojne bodo jutri,… in razne cone na jadranu, ekološke, ekonomske, ribiške, kaj jaz vem…, ene zamrznjene, druge v nastajanju…, res nimam pojma…, hehe in tudi jaz bi rad živel v svetu kjer meje niso pomembne, žal temu ni tako, in “sosed moj John”, verjetno nikoli ne bo…

  10. Če ne veš kaj bi je verjetno bolje biti proti. Sploh pa me Pahorjeva nesamozavestna ekipa zelencev ne prepriča v konkurenci hrvaške ekipe samozavestnih prekaljenih mačkov.

   Fino je da ste siti kreganja s Hrvati… glede na to da bodo sadove arbitraže pa morda želi šele naši vnuki boste še bruhali od sitosti.

  11. @mirko: ekipa zelencev proti cemu? ekipi strokovnjakov, ki jo sestavljajo bucar, hribar, itd..

   no ja..

  12. So v ZARES-u zaropotali ? Ejejejej had, na kilometer se vidi, da si Zares-ov hlapec in piar

  13. @ebel: se vidi? mi lahko poves kako?

   in ne, nisem piarovec, se manj pa hlapec.. nekateri delamo stvari s svojo voljo :)

  14. Čeprav se ta vlada z Gregcem vred nima s čim preveč pohvaliti kakor s 6x zaporednim padcem gospodarske rasti sem slično izkušnjo in občutke imel pred časom tudi sam.

   Bil sem odločen, da podprem sporazum. Bučar in Hribar sta me kasneje prepričala v nasprotno(oz. sem jima verjel na “besedo”, da bom glasoval proti). Vendar ta vsa zgodba okoli tega sporazuma in spora se vleče predolgo in preveč zlorablja.

   Zato ga bom po vsej verjetnosti potrdil tudi sam, čeprav v osnovi ni bogvekaj. Bolje slab sporazum kot pa da bi naši politiki v naslednjih 2o. letih zgubili še več ozemlja kot smo ga do sedaj.

  15. Had kaj takšnim kekcem, ki te obtožujejo za Zaresovega PR-ovca sploh odgovarajš? Kaj nismo v svobodnem svetu in lahko vsak podpria kogar želi – katero idejo želi – svobodno – po svoji vesti in prepričanju?

   Kaj ti kekci nimajo možnosti odpreti bloga in biti PR-ovec tem, ki jim verjamejo? A niso ti kekci tisti, ki neprestano govorijo o enoumju in sistemu v katerem niso bili svobodni? Me kar zmrazi, ko pomislim, da lahko prihajamo iz iste stranke. :/

  16. @bogimablog: imas prav :) ampak skusnjava je prevelika in tezko se zadrzim, da jim ne odgovarjam, ceprav je tole vse skupaj cist brez veze :)

  17. Jaz dam prav dr. Bučarju, ki pravi da je AS katastrofa, ravno zaradi tega, ker zopet razdvaja narod. To je verjetno čisto druga debata. Ampak…

   A se v tej deželi sploh lahko kaj zmenimo, ne da bi na plan znova in znova povlekli belo in rdečo barvo? Ne. Za vsak drek se skregajo. In vedno znova in znova nad razumom prevaldajo ene vsiljene emocije, pa najsi je govora o tem ali onem. Kdaj se bomo lahko distancirali od tega in se dejansko pogovarjal o resničnih problemih?

   Potrditev AS bo šele prvi korak do končnega dogovora, vmes bo pljusknilo veliko valov ob obalo v piranskem zalivu, in marsikaj se bo še zgodilo predno bo ta stvar dorečena.
   Prvo pa se morjo zment, kaj je sploh našega. Tisto z Savudrijo včeraj je bila pika na i.

  18. Hja… če bi bil JJ malo manj agresiven bi referendum zagotovo padel. Tako pa bo isto kot ob volitvah… tesno…

   In tega definitivno ne bi smeli odločati ljudje, ampak bi to odgovornost prevzeti politika. Ne razumem zakaj je moral Pahor “obljubiti” referendum. To odgovornost bi morala prevzeti opozicija in ne pozicija…

   @had… če bo referendum padel, moramo zahtevati, da JJ uresniči tisti zemljevid… če sem prav videl, meja na koncu Savudrije… :-) kar pomeni, poleti nič več gužve na mejnem prehodu v Dragonji :-))))
   )

  19. Tule se mi zdi ključno to, kar je zgoraj napisal @Mirko: “Če ne veš kaj bi je verjetno bolje biti proti.”

   Me pravim, da to velja zate @had (ali za koga drugega, ki je tule komentiral), pač pa vsekakor velja za vse tiste, ki pravijo, da ne vejo kako se odločiti, ker ne vejo o čem se pravzaprav na referendumu sploh odloča. In ja, za to so seveda krivi izključno politiki sami, ker ljudi/javnost bombardirajo z dvoumnimi (oz. nasprotujočimi si= informacijami.

   l.p. Tadej

  20. @had vse lepo in prav. Pa vendar, si prepričan, da se ne bodo tvoji vnuki pa čez par 10 let učili, kako neumni smo bili Slovenci, ki smo na referendumu bili ZA arbitražo.

   Khm, (Koroški Slovenci, cona A in B). Jaz dam takoj DA, če mi Pahor ZAGOTOVI, da bo morje NAŠE in ne v raznih oblikah najemov, služnostnih poti,…

   Zaenkrat sem še PROTI. Raje imam tako kot je, kot pa, da bi izgubili še to kar imamo…

  21. PROTIPROTIPROTIPROTIPROTIPROTI
   PROTIPROTIPROTIPROTIPROTIPROTI
   PROTIPROTIPROTI!!!!!!!!
   Pa ne zaradi razloga ali za Janšo ali Pahor, enostavno za to, ker vsi lažejo!!!!….zadaj pa so ponovno veliki interesi velikih sil, sil, ki so nas skozi zgodovino že pošteno oškodovale.
   Folk ne bit idijoti, mi imamo argumente, no vsaj tako mislimo, hrvati imajo močnejšo pogajalsko pozicijo, zakaj????….malo preračunajte in se postavite v vlogo velike evrope, 1 slo. Koper, ali 5-10 hrvaških pristanišč, in zato, in samo za to gre, zadaj so popolnoma drugačni interesi, jebe se evropi in arbitrom, ki jih plačuje evropa za eno slovenijo in hrvaško, pomembni so ekonomski interesi, in s tega vidika lahko pušimo lulo in jo tudi bomo, ponovno!!!!!!

  22. Ma res je dost tega sranja. Pa samo o morju se govori, kaj pa kopno, Mura in kraji ob njej? Tu pa so vsi tihi kot miši. Pa vsi tisti, ki jim je meja presekala poti, komunikacije, posestva, mostove? Tega noče videti nihče.

  23. Jaz sem ZA!
   Ko sem pa danes dobil na dom še preprosto, v 10 minutah narejeno propagandno gradivo oz. slikanico polno pamfletov v stilu “tujega nočemo svojega ne damo”, ki je popolnoma brez pametnih argumentov in namenjena verjetno ljudem v bolj ruralnih področjih slovenije, sem pa postal EXTRA ZA :)

  24. Pa še nekaj bi omenil, kar se mi zdi zelo pomembno…

   Namreč, večkrat slišim (od zagovornikov AS) tale argument: “Slabše kot je sedaj itak ne more biti!”, v smislu da z arbitražo nimamo česa zgubiti (ker ta trenutek npr. nadzorujemo samo 1/2 Piranskega zaliva).

   Vendar je to po mojem mnenju čisto napačno razmišljanje, kajti čeprav je res, da je trenutno stanje slabo, nikakor ni res, da slabše ne more biti! Arbitri bodo imeli takorekoč proste roke (v sklopu napisanega v AS seveda) pri določanju meje.

   In pa še glaven problem pri tej vrsti argumentacije: arbitraža bo DOKONČNO in ZA VSE VEČNE ČASE določila mejo, to kar je sedaj (torej stanje, kakršno je, pa četudi je slabo) pa je samo začasno!

   l.p. Tadej

  25. Had tako, kot si napisal. Janševisti so imeli 4 leta časa in niso naredili nič, popolnoma nič. 4 leta so imeli škraje in platno v rokah in niso upali prevzeti odgovornost. Zdaj pa krasno pametujejo.
   Drugače pa za tiste, ki se izražate proti: spoštujem vašo odločitev, je popolnoma legitimna, ampak nekateri od vas pišete take nebuloze, da je groza. “Izguba suverenosti”. Pa kaj vam je ljudje?! Ne odločamo o meji, ne o suverenosti ipd., ampak o tem ali naj obvelja arbitražni sporazum. Samo o tem.

  26. @ebel: naj vam vaše agencije za merjenje ratinga malo pokažejo strukturo vaših desnih volivcev in bo takoj jasno, kdo dela po čigavem diktatu. ampak pazi, ko boš to ugotovil, se ti bo janša zameril.

  27. @Peter A je spet treba s to eno in isto foro.. Pa kdo tukaj sploh (no, razen tebe zgledea) govori o Janševistih vs. Paherjevcih (oz. kogarkoli proti komurkoli že), govorimo o nacionalnih interesih. In iz tvojega komentarja se jasno vidi, da spoštuješ “naše” odločitve!

  28. @tadej: bojim se, da ima peter prav.. v tem primeru ne gre za arbitrazo, oz. za voljo ljudstva o odlocitvi.. ampak gre za boj med pahorjem in janso – takorekoc majhen dokaz komu volivci zaupajo..

   ce bi slo za nacionalni interes, bi to zadevo koncali ze ob osamosvojitvi..

  29. Najprej, vsi, ki se opredeljujejo na osnovi naklonjenosti do posameznih politikov, enostavno ne dojamejo, kaj jih referendumsko vprašanje sploh sprašuje. Drugič, Za kozlat mi je argument, da se je nekdo naveličal neprestanih kreganj s Hrvati in bo zato (recimo) kar pristal na to, da nam poberejo del morja. Tretjič, upam, da se vsi strinjamo, da je krivec za tole razdeljenost Borut Pahor, ker je podpisal sporazum brez večinske uskladitve z ostalimi strankami. Četrtič in drugič za kozlat je argumentacija ene in druge politične strani – oboji prikazujejo samo del resnice in se vsem na očeh sprenevedajo kot bi šlo za kak nepomemben dnevni zaplet. V glavnem, jaz sem povsem neodločen, kako se odločiti, in pa totalno razpizden. Zahtevam, da vodstva naših političnih strank vrnejo državnemu proračunu svoje plače za zadnje leto, saj jih niso zaslužili. Plačilo dobi, kdor opravi svoje delo, zaboga!!

  30. @matjaz: kdo nam bo pobral del morja? kater del morja? o tem se zadnje case veliko govori, ampak mene se vedno zanima kater del nam bo nekdo vzel?

   glede zadnjega se pa strinjam.. naj vrnejo place!

  31. Had, spregledal si ‘recimo’ v oklepaju. Nisem se opredeljeval. Opredeliš se lahko, če so ti predstavljena dejstva. Tako kot je sedaj, se počutim popolnega osla, postavljen sem pred loose-loose situacijo.

  32. @matjaz: mea culpa.. spregledal.. res je.. precej neznank je in precej posiljevanja s povsem neuporabnimi informacijami..

  33. @had Vidiš, pri takih ljudeh mi slabo rata (oz. njihovih razlogih, da bodo glasovali za AS); govorim o komentarjih uporabnika “HappyHippie” pod temle člankom: (možno seveda da se heca, nič pa jasno ne kaže na to).

   Komentar 1:

   “Za arbitražni sporazum mi je popolnoma vseeno, niti ne vem, v čemu je fora, ZA bom pač glasoval le zato, ker ne maram Janše.”

   Komentar 2:

   “Niti sanja se mi ne, kaj naj bi ta arbitražni sporazum pomenil. Janše ne maram in ker je on proti, bom glasoval ZA, potem pa, kar bo, pa bo. Kaj bo, sploh ne zanima, mi je vseeno. Glavno, da glasujem proti Janši!”

  34. @Tadej: Meni se zdi, da ima “HappyHippie” bolj tehtne razloga za svoj ZA kot pa Janša za svoj PROTI. Ta prvi je vsaj iskren… kar pa naši desnici manjka.

  35. @Tadej To je tvoje mnenje. Moje je seveda totalno nasprotno. Nima smisla me prepričevati, podobno kot tebe. Kaj je pametno, je vedno odvisno od zornega kota, kako gledaš na stvar. Meni osebno ČISTO NIČ ne pomeni dostop do mednarodnih voda, čisto nič, pa če ga imamo ali ne, moje življenje ne bo nič boljše ali slabše. In tvoje? Ladje bodo plule, Hrvaška bo prišla v EU slej ko prej, edina razlika bo, če bomo rešili spor ali ne. Če ga ne bomo, menim, da bo to slabo za nas vse. Izmed vseh sosed bi nam Hrvaška morala biti prioriteta, ker ima največ potenciala za razvoj. Bojim se, da nas bo v 10 letih prehitela in bomo tukaj en kup nesreče. Neverjetno, s kakimi neumnostmi nas desnica spet nateguje in ljudje nasedajo. Nisem ravno oboževalec naše levice, a v tem primeru sem na njihovi strani. Končno imamo priložnost, da nekaj rešimo… končno.

  36. @My Kafkaesque Ne, to ni (samo) moje mnenje, ampak je to golo dejstvo! Govorim o preprosti logiki; iskrenost kot taka (torej v tem primeru iskreno mnenje) definitvno še ne pomeni pametnega mnenja/odločitve…

  37. Golo dejstvo, zanimivo. Zakaj pa polj ljudje odločamo, če je vse tako jasno? Očitno ni golih dejstev, če si še strokovnjaki niso enotni. Nihče ne ve nič, tudi ti ne. Jaz pa vsaj vem, da nič ne vem ;)

  38. zarad takih bebcev kot ste, moja rojstna hiša ne bo pod slovensko zastavo

  39. @jože: kdo je bebec? tisti, ki bi radi resitev tezav, ali tisti ki so glasovali proti?

  40. pomembno je biti razumen, in imeti dobre odnose s sosedi, tudi če sosedi pridobijo kaj na naš račun. resno pogajanje je pa le prveč vulgarno. pomembne so politične točke. Had, Jože je gotovo mislil da so Hrvati bebci, tako da – zakaj bi sejali razprtijo pod alpami? Razum!

  Komentarji so zaprti.