Janez Janša je včeraj, po delnih rezultatih arbitražnega referenduma, ko se je že vedelo da bo njegov PROTI izgubil, dejal da: izgubila je Slovenija absolutno. Poleg tega pa je še opozoril, da je šlo na volišča samo 42% volivcev.

Slednje bi lahko držalo! Ampak če se spomnimo referenduma o pokrajinah, kjer je šlo na volišča 11% volivcev, je bila ta udeležba odlična!
Vendar še vedno obstaja dejstvo, da nedelja ni primeren dan za referendume in volitve! Ljudje imamo radi proste dni. In vikendi so ponavadi namenjeni ravno temu, da gremo na “lepše” in nam je vseeno za svojo državljansko pravico. In kljub temu, da živimo v demokraciji in imamo “možnost” soodločati o pomembnih stvareh, nam je naš prosti čas več vreden.

Moj predlog. Referendumi naj se prestavijo na sredo! Ljudje bodo po službi skočili še na volišče in oddali svoj glas. Za upokojence pa je itak vseeno kateri dan so volitve, ali referendumi. Volk sit, koza cela. Predvsem pa bo, vsaj upam, volilna udeležba večja in se ne bo Janez Janša lovil za puhlice o nizki volilni udeležbi in podobno.


Kajti če jaz prav razumem vse skupaj, bi lahko tudi en sam glas odločil o tem kako se je odločilo ljudstvo. In v tem primeru se je ljudstvo odločilo za ZA. Torej se je potrebno tega držati!

Pred časom je Janez Janša v interjuju za Siol dejal, da če pade referendum, da bo to znak za nezaupnico Borutu Pahorju in strankam na oblasti. Ker se to ni zgodilo, bi bilo smiselno, da Janez razmisli o tem, če je to mogoče nezaupnica njemu?

In še enkrat. Če se ne bi Janez Janša s svojo napadalno retoriko (napad je najboljša abramba) spustil v tole bitko, bi bili rezultati povsem drugačni. Ampak ljudje imajo dovolj šarad in predvsem cirkusa s Hrvati. Čas je, da se rešijo ta odprta vprašanja in čas je, da levica in desnica stopita skupaj in naredita nekaj za dobrobit Slovencev – davkoplačevalcev!

12 Responses to Referendumi in volja ljudstva!

 1. Blackblu pravi:

  Problem s sredo bi bil lahko samo v toliko, da študentje ne bi morali glasovati, ki so čez teden v drugem mestu.

 2. had pravi:

  drzi in se strinjam.. ampak saj lahko glasujes tudi v drugem “volilnem” okraju.. samo nekaj moras urediti, ce se prav spomnim :)

 3. Blackblu pravi:

  Ja, verjetno se da ja, sam potem je pa to že preveč potrebnega truda, da bi se ljudem dalo, bolj točno študentom. Človeška narava.

 4. Nejc pravi:

  Kaj pa preka weba s certifikatom … to bi bilo šele praktiš. :)

 5. JorgeBen pravi:

  mogoče bi bilo pa lahko tako kot je v Angliji… četrtek in petek… dva dni med tednom pa je :-) al pa npr. nedelja in ponedeljek…

 6. B pravi:

  Ja 2 dneva bi bila rešitev. Nedelja in ponedeljek bi bila kar dobra ideja. Edino stroški bi bili večji.

 7. Mirko pravi:

  Gre za “državljansko pravico” ne “državljansko dolžnost”, dolžnost je odpravljena že vsaj od sredine osemdesetih

 8. had pravi:

  @mirko: hvala za popravek! drzi! moja napaka!

 9. Iz 24ur po referendumu 2008:

  Referenduma o pokrajinah se je udeležilo 10.94% volilnihh upravičencev.

  Janša o nizki udeležbi takrat: “Na vprašanje, ali imajo izidi referenduma zaradi nizke volilne udeležbe kaj manjšo legitimnost, je premier odgovoril, da legitimnost referenduma ni vprašljiva. Po njegovem ne bi bila vprašljiva niti, če bi bila volilna udeležba za pol nižja. “Slovenska ustava namreč ne določa kvoruma, zato na njem odločajo tisti, ki nanj pridejo,” je dejal. […] “Takšno je pač razpoloženje med volivci,” je dejal in dodal: “Sklicevati se na udeležbo in graditi politične argumente na podlagi udeležbe, je zato nekoliko nenavadno.”

  vir: http://24ur.com/novice/slovenija/slovenci-na-voliscih.html

  A ima Janša “split personality”? Ker se mi zdi, da sam sebi pogosto nasprotuje @[email protected]

 10. jernej pravi:

  ja,vikendi res niso pravi čas za referendume
  @My Kafkaesque Life: :) bravo, pravega si našel, pa saj ni samo z janšo tako… meni se zdi, da kar z vsemi po vrsti, slovenija potrebuje nove politike

 11. Franci pravi:

  Izjava Janše, o kateri govoriš je bila odziv na iztočnico novinarja o izjavi Pahorja o zmagi razumne Slovenije (ali nekaj podobnega). Šlo je nekako sarkastično v stilu, češ katere Slovenije, tistih 49% glasujočih, ki so bili proti, ali tistih 60%, ki so ostali doma.
  Lahko pa jo seveda razumeš, kot to tebi in tvojim v primeru Janše in njegovih vedno znova uspeva. Na tem valu so tvoji na zadnjih volitvah tudi “zares” prišli do oblasti, a ne?

 12. Filip pravi:

  Volilna PRAVICA ni bila NIKOLI dožnost.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.