had blog roni kordis had blog roni kordis

Čestitke našim nogometašem – ponosni smo lahko nanje!

Bravo fantje! Kljub temu, da se vam ni uspelo uvrstiti v osmino tekmovanja na svetovnem prvenstvu v nogometu, smo Slovenci lahko ponosni na ekipo, ki nas je uspešno predstavljala v svetovnem merilu. Ali je bila včeraj kriva športna sreča druge reprezentance, strah pred Angleži, ali karkoli drugega sploh ni več pomembno. Slovenijo ste prikazali svetu v povsem drugačni luči.

Če mora država plačevati hudičevo drage oglase, ki se vrtijo na CNN-ju, ali BBC-ju, plačevati hudičevo drage plakate, ki stojijo na letališčih po svetu, da bi ljudje sploh ugotovili da obstaja Slovenija, je sedaj vse to početje odveč. Svet natanko ve, kje je Slovenija.
Ljudje so poiskali informacije o tej mali državi, ki je predstavljala resno grožnjo veliko večjim nogometnim silam. Kljub neskončnemu številu šal o Sloveniji, ki smo jih bili deležni v zadnjih dneh, pa drži kot pribito, da sedaj svet ve o Sloveniji več, kot bi lahko vedel s kakršnimkoli dejanjem politike, oz. oglaševalsko akcijo! Oz. z drugimi besedami – če bi premagali Američane, bi le ta država vedela, da mora “napasti” Slovenijo in ne Slovaško – vprašanje, če bi nas našli, pa je nekaj drugega.


Slovenija je lahko ponosna na te fante, saj je večina pričakovala, tako kot je že enkrat omenil selektor Kek, da se bodo v Južni Afriki med seboj skregali in domov prišli vsi razočarani. Tokrat ni bilo tako in očitno so ti fantje prestopili meje “slovencelnjstva” in ugotovili, da obstajajo tudi drugi načini, kako lahko vse skupaj izpade! Rispekt fantje!

In sedaj še k eni, vsaj zame zanimivi zadevi!
Navijači so včeraj za par sekund že lahko proslavljali osmino finala, vendar se je potem vse spremenilo. In verjetno je marsikdo razočaran, oz. žalosten. Marsikdo pa bi, predvsem tisti podkrepljeni z alkoholom in najbolj glasni, povsem drugače vodil reprezentanco in usmerjal naše fante.

In to mi je povsem fascinantno. Namreč v času prvenstva vsi postanejo strokovnjaki za nogomet in točno vedo kaj bi bilo treba narediti. Kdo bi moral igrati, koga bi bilo treba zamenjati, kako bi kdo moral brcniti, kako bi moral teči. In ponavadi so takšni komentatorji ljudje, ki v življenju še niso odigrali “ene zaresne” nogometne tekme, vendar v teoriji obvladajo nogomet bolj kot vsi selektorji skupaj in samo vprašanje časa je, kdaj bodo dobili milijonske ponudbe za vodenje Brazilije, Argentine, ali pa celo Slovenije! Do takrat pa bodo ostali največji strokovnjaki pred TV zasloni in bodo na koncu tekme bolj utrujeno kot nogometaši, ki celo tekmo tekajo po igrišču. Jeap, tudi to je ena izmed stvari, ki jih prebudi nogometno prvenstvo – vsak od nas je nogometni strokovnjak!

 1. Haha.. super napisano. Pač vsak po svoje modruje, ko gleda tekmo, tudi sam to počnem. Se pa vseeno zavedam, da terener najbolje ve, kdo je v dobri kondiciji, kdo je psihično in telesono sposoben igrati na določeni poziciji. Ne zam si predstavljati, da bi jaz, ki nisem trener, naredij kaj boljšega, ni šans. Biti selektor je res izjemna stvar, marsikdo od nas bi se pokakal in zbežal pred mediji ob prevm debaklu. :P Zatorej, Kek in fantje: Respect! Res izjemna promocija za Slovenijo. Se spomnim, ko sem od 2005 dalje začel potovati po Aziji in so nas poznali le po eni stvari: Po tem, da smo igrali v Južni Koreji 2002 na svetovnem prvenstvu. In takrat sploh nismo igrali dobro. Kaj bo šele sedaj, ko smo bili enakovreden tekmec velikim?

 2. Seveda smo vsi strokovnjaki za fuzbal, eden izmed njih si zadnje čase kot opažam tudi ti :) Tako pač je. Ne vem pa, zakaj niso prej pomislili na to, da nihče ne bo vedel, kaj in kje je Slovenija. Tako bi že pred SPjem pripravili ustrezno trženjsko komuniciranje. Žal tudi danes nihče ne ve kaj in kje je Slovenija. Tale fuzbal je kaplja v morje k prepoznavnosti Slovenije.

 3. Ja, tudi meni se zdi, da so fantje dosegli veliko. Res. In jim dam kapo dol, ker so igrali s srcem in z dušo. Manjka jim pač športne sreče, ki pregovorno spremlja “velike”. Bomo videli kaj bo čez 4leta, upam, da se zgodba ponovi.

  Mi je pa zanimivo kako “vsi” zdaj govorijo o tem kako svet ve, kje je Slovenija. Pa saj smo imeli tudi že športnike z boljšimi dosežki (npr. smučarje, skakalce, bordarje, gimnastičarje,….) pa večina sveta še vedno ne loči med nami in Slovaško….

 4. @tamara: jaz vidim to stvar malce drugace.. namrec smucanje spremlja sicer dovolj ljudi, ki tudi bi verjetno ze sicer vedeli kje je slovenija.. kar pa se za nogomet ne bi moglo trditi :)

  a je nesramno tole

 5. Ne, ni nesramno. Lahko greva še malce dlje v bistvu… Koliko gledalcev iz ZDA misliš, da je šlo po tekmi na zemljevid pogledati kje je Slovenija? Sploh če vemo, da nogomet pri njih ni paradni šport tako, kot je npr. pri nas ali v Angliji (pa še pri nas je kar izenačen s smučanjem po moje) ampak bi npr. bolj “zažgali” če bi jih remizirali v ameriškem nogometu (če je to sploh možno, ne vem). Tako pa jaz to gledam…

 6. Mah, glavno, da so po gavčih (eliminirali evropojebce z njihovim bunkerjem) tudi “Slovenci” (izpod Tater) rešili SP. Kdorkoli od preostalih (zadnja skupina v tem trenutku še ni zaključila) 18 (ajde Kimđongilovce lahko reši le še ZF, torej 17) bo svetovni prvak, bo to zasluženo!

 7. @Tamara Zara: Po tekmi Slovenia – ZDA je bilo geslo “Slovenia map” tretje najbolj iskano na Google USA. In to pove ogromno. Dosti več ljudi zdaj ve, kje je Slovenija, bomo pa videli, kako dolgo si jo bodo zapomnili. Kolikor sem sedaj bil po svetu, sem bil presenečen kako dobro nas naši nogometaši promovirajo. Če smo že po čem znani, smo po fuzbalu. Tako pač to je, football rules the world. Je naš največji potencial, da naredimo to državo malo bolj razpoznavno. Nikoli ne bomo delali izvrstnih ur in sloveli po bankah. Imamo pa izjemne športnike, predvsem nogometaše.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja