Bravo fantje! Kljub temu, da se vam ni uspelo uvrstiti v osmino tekmovanja na svetovnem prvenstvu v nogometu, smo Slovenci lahko ponosni na ekipo, ki nas je uspešno predstavljala v svetovnem merilu. Ali je bila včeraj kriva športna sreča druge reprezentance, strah pred Angleži, ali karkoli drugega sploh ni več pomembno. Slovenijo ste prikazali svetu v povsem drugačni luči.

Če mora država plačevati hudičevo drage oglase, ki se vrtijo na CNN-ju, ali BBC-ju, plačevati hudičevo drage plakate, ki stojijo na letališčih po svetu, da bi ljudje sploh ugotovili da obstaja Slovenija, je sedaj vse to početje odveč. Svet natanko ve, kje je Slovenija.
Ljudje so poiskali informacije o tej mali državi, ki je predstavljala resno grožnjo veliko večjim nogometnim silam. Kljub neskončnemu številu šal o Sloveniji, ki smo jih bili deležni v zadnjih dneh, pa drži kot pribito, da sedaj svet ve o Sloveniji več, kot bi lahko vedel s kakršnimkoli dejanjem politike, oz. oglaševalsko akcijo! Oz. z drugimi besedami – če bi premagali Američane, bi le ta država vedela, da mora “napasti” Slovenijo in ne Slovaško – vprašanje, če bi nas našli, pa je nekaj drugega.


Slovenija je lahko ponosna na te fante, saj je večina pričakovala, tako kot je že enkrat omenil selektor Kek, da se bodo v Južni Afriki med seboj skregali in domov prišli vsi razočarani. Tokrat ni bilo tako in očitno so ti fantje prestopili meje “slovencelnjstva” in ugotovili, da obstajajo tudi drugi načini, kako lahko vse skupaj izpade! Rispekt fantje!

In sedaj še k eni, vsaj zame zanimivi zadevi!
Navijači so včeraj za par sekund že lahko proslavljali osmino finala, vendar se je potem vse spremenilo. In verjetno je marsikdo razočaran, oz. žalosten. Marsikdo pa bi, predvsem tisti podkrepljeni z alkoholom in najbolj glasni, povsem drugače vodil reprezentanco in usmerjal naše fante.

In to mi je povsem fascinantno. Namreč v času prvenstva vsi postanejo strokovnjaki za nogomet in točno vedo kaj bi bilo treba narediti. Kdo bi moral igrati, koga bi bilo treba zamenjati, kako bi kdo moral brcniti, kako bi moral teči. In ponavadi so takšni komentatorji ljudje, ki v življenju še niso odigrali “ene zaresne” nogometne tekme, vendar v teoriji obvladajo nogomet bolj kot vsi selektorji skupaj in samo vprašanje časa je, kdaj bodo dobili milijonske ponudbe za vodenje Brazilije, Argentine, ali pa celo Slovenije! Do takrat pa bodo ostali največji strokovnjaki pred TV zasloni in bodo na koncu tekme bolj utrujeno kot nogometaši, ki celo tekmo tekajo po igrišču. Jeap, tudi to je ena izmed stvari, ki jih prebudi nogometno prvenstvo – vsak od nas je nogometni strokovnjak!