Da so motoristi ogroženi udeleženci v prometu je vsem jasno. Število mrtvih motoristov je vsako leto večje, saj je vsako leto več navdušencev nad motorji in se ob začetku sezone pojavijo v novi opremi in z novimi, predvsem močnejšimi motorji, ki jih pa še ne obvladajo. Oz. imajo občutek da jih obvladajo, vendar fizika naredi svoje. In ker se zavedam, da ne morem vseh motoristov vreči v isti koš, upam, da tale zapis ne bo zvenel preveč enoznačno.

Povsem navadno jutro na avtocesti proti Ljubljani. Od Krtine naprej se pri vožnji s 130km/h po voznem pasu odločim, da bom prehitel tovornjak pred seboj, kot je tudi storil avto pred menoj. S smernikom zapeljem na prehitevalni pas, ko vidim, da mi nekje od daleč zadaj nekaj “ablenda”. Motorist, ki se mi približuje s precejšnjo hitrostjo. Delček sekunde, v katerem sem moral razmisliti kaj storiti – zavirati na prehitevalnem pasu, da naredim prostor motoristu in upati, da bo tovornjak pravočasno šel po desnem pasu mimo mene, ali peljati s hitrostjo 140km/h naprej in bo motorist moral upočasniti.

V trenutku sem se odločil, da bo boljša slednja odločitev, kajti zaviranje verjetno ne bi rešilo ničesar. In ko pogledam v ogledalo, vidim da motorist ne zavira, ampak me prehiteva po desni strani – redko kdaj sem to videl, tokrat sem – peljal se je vmes med menoj in tovornjakom, po črti ki loči prehitevalni in vozni pas!!! WTF!?

motorist


Sam sem se umaknil povsem na skrajno levo stran prehitevalnega pasu in upal, da bo vse ok. In je bilo. Avto pred menoj, ki je že prehitel tovornjak, je nakazal s smernikom da zavija nazaj na vozni pas ravno takrat, ko je bil motorist med menoj in tovornjakom. In takrat je motorist sunkovito zapeljal pred mene in šel prehitevati avto po njegovi levi strani, da se mu je ognil.

Rahlo šokiran, ker sem bil prepričan da to obstaja samo v filmih, sem zapeljal na vozni pas in spremljal vožnjo tega motorista iz varne oddaljenosti. Ni se dal motiti. Prehiteval je levo in desno, kakor je naneslo. Malce zaviral in spet pospeševal. In na koncu je na izvozu Domžale prehitel še tovornjaka po njegovi levi strani in pred njim zapeljal v ovinek.

Zanj se je zgodba izšla srečno! Za marsikaterega drugega se ne izide in je samo še številka v črni kroniki. In zavedam se, da je marsikdaj za nesrečo motorista krivda na strani voznikov avtomobilov, ampak če želimo živeti skupaj v sinergiji, oz. če želimo zmanjšati število mrtvih motoristov, se bomo vsi morali začeti prilagajati. Tako objestni vozniki, kot tudi objestni motoristi.

Takšno prehitevanje se mi je zgodilo prvič. In upam, da tudi zadnjič. In vem, da niso vsi vozniki motorjev enaki in da obstajajo tudi takšni, ki cenijo svoja življenja, predvsem pa upoštevajo prometne predpise!