Glede na dogodke, ki se vsako leto zgodijo pred Parado ponosa – lanski napad na Mitjo Blažiča, letošnje grafitiranje lokala Open in hiše ministra Zalarja, se mi vse skupaj zdi precej patetično.

Namreč če bi napadalci malce razmišljali, potem se takšnih akcij ne bi lotili v času pred Parado, v bistvu se tega ne bi nikoli lotili, saj njihove akcije povečajo zanimanje javnosti in predvsem politike, ki izkoristi takšno priložnost, da se pokaže v vsej svoji “pravičnosti”. In ko njihov PR stroj začne delovati, potem so mediji polni informacij o Paradi ponosa. Seveda to povzroči stampedo “komentatorjev”, ki si dajo duška in povejo svoje mnenje, ki pa je velikokrat na meji dopustnega – ampak to je povsem drug problem.

Po podatkih, ki sem jih prebral v medijih, je bilo na letošnji Paradi ponosa udeleženih okoli 200 ljudi, ki jih je varovalo 40 policistov. Udeležba je, vsaj ko gledam Parade ponosa po svetu, zelo nizka in upam da ni odraz strahu pred drugačnostjo v Sloveniji, oz. posledica nasilja, o katerem se veliko govori!


Paradi ponosa so se pridružili, oz. so udeležence pozdravili Katarina Kresal, Zoran Jankovič in Pavel Gantar. In izkoristili svojo priložnost.

Moje mnenje o teh zadevah je povsem preprosto – live and let live! In glede na to da živimo v demokraciji, bi bil skrajni čas, da se tudi ostali ljudje začnejo tako obnašati in sprejemati drugače misleče ljudi!

p.s.: ravno berem komentarje na 24ur na SklabFest festival v Trbovljah.. tudi punkerji so problem naše družbe po mnenju komentatorjev.. in če naredim preprosto zaključek – Slovenci smo zelo netolerantni in nestrpni do drugače mislečih ljudi, ampak BOG NE DAJ, da bi kdo kaj takšnega pomislil o nas samih!

6 Responses to Parada ponosa – 200 udeležencev in 40 policistov!

 1. abcd pravi:

  Vedno bolj sem prepričan, da so letos sami popackali zidove pred svojim lokalom, da bi pridobili brezplačno publiciteto za svojo parado ponosa.

  Sicer pa ne razumem koncepta te parade. Raje bi organizirali proteste vsakič, ko so potemptane pravice, ne pa vsakoletno proslavo tega, da so drugačni od ostalih. Drugačnost ni več, je samo drugačnost. To je po mojem problem te družbe. Ljudje, ki so drugačni, se počutijo več od ostalih, zato ostali ali želijo biti drugačni ali pa sovražijo te drugačne. Pa ne mislim samo na spolnost tukaj.

  Si zamislite parado materinskega ponosa? Ali pa parada ponosa starcev (tisti, ki so prišli do 80 let starosti)? Ali pa parada ponosa tistih s službo?

  Žal je point v nečemu drugemu. Prikaz premoči ene frakcije proti drugi. Gay lobi je v Sloveniji zelo močen in to rad pokaže (obenem pa se dela bogega). Nimam nič proti moči kakšnega lobija, ampak kdor se baha s tem je bebec.

 2. Mene malo skrbi ta naša internetna drhal, ki si dobesedno dovoli vse izreči na raznih forumih. Smešno je, da osebno ne poznam nobenega takšnega nestrpneža okoli sebe ali v prijateljskem krogu. A smo Slovenci dvolični? V živo smo vsi strpni, liberalni, na internetu pa se pokaže prava slika? Ne vem… Je pa zanimivo, kako so Slovenci pobesneli pod tistim You-Tube videom, ko se Letterman heca na naš račun. “Stupid Americans” je bila še nežna oblika zmerjanja. Res me je sram včasih, da si delim korenine s takimi nagnusnimi neotesanci in žalostno je, da so ravno oni najbolj glasni. Kaj si pa zapomnimo o teh vsakoletnih paradah ponosa? Napade in izgrede. En teden kasneje pa že itak vse pozabimo in se nič ne spremeni.

  Jaz sem totalno za enake pravice vseh v vseh ozirih ne glede na spolno usmerjenost. Bo pa še trajalo, preden bo polovica naših državljanov to sprejela. Pa tako smo ponosno v EU in se zmeraj šopirimo Hrvatom… ah, Slovenija.

 3. abcd pravi:

  Toleranca je obratnosorazmerna z oddaljenostjo toleriranega, pa naj bo ta fizična ali čustvena.

 4. My Kafkaesque Life pravi:

  @abcd: Mešaš jabolka in hruške in tvoje razmišljanje je na stopnji pubertetnika (kar verjetno tudi si). Tukaj poskušaš svojo homofobijo zaviti v celofan z argumenti, ki so brez podstati. In uporabljaš ravno te, ki so v bolj vulgarnih oblikah najdeni na domala vseh slovenskih forumih, zato sem si vzel čas, da ti odgovorim na tvoje izjave:

  Floskule kot:

  Vedno bolj sem prepričan, da so letos sami popackali zidove pred svojim lokalom, da bi pridobili brezplačno publiciteto za svojo parado ponosa.

  1 cvetka: Insinuacije. In ni res, da si vedno bolj prepričan (kakšna cvetka), ampak si gotov, da je temu tako. Dokazov pa seveda nimaš za takšno izjavo.

  Sicer pa ne razumem koncepta te parade.

  2 cvetka: Ne razumeš, a imaš mnenje, celo pametuješ. Protislovje ti je znan koncept? Verjetno ne.

  Drugačnost ni več, je samo drugačnost.

  3 cvetka: Tvoje argemntiranje je kot tisto, ko dajo v zapor žensko, ki je bila posiljena, zato ker je nosila minico. Cel čas obsojaš geje in lezbijke, da se imajo za kaj več kot homoseksualci. Me zanima, na katerem zeljniku je ta nebuloza zrasla. Očitno se borijo za enakopravnost, saj so v tem trenutku še zmeraj zakonsko prikrajšani od heteroseksualcev. Za to se gre in nič več.

  Si zamislite parado materinskega ponosa? Ali pa parada ponosa starcev (tisti, ki so prišli do 80 let starosti)? Ali pa parada ponosa tistih s službo?

  4 cvetka: To je verjetno vrhunec neumnosti, ki sem jih prebral na to temo in verjamem, da se je marsikdo nasmejal ob tem. Povej ali so matere zakonsko prikrajšane na pram očetom? A so 80 letniki prikrajšani na pram 8 letnikom? A so tisti s službo prikrajšani na pram tistih brez nje? Če že kvečjemu obratno…

  Gay lobi je v Sloveniji zelo močen in to rad pokaže (obenem pa se dela bogega)

  5 cvetka: Haha… zagotovo sta zate Janković in Kučan na vrhu gey lobija, a ne? :P

  Hvala za te cvetke. Sem se dodobra nasmejal :)

 5. abcd pravi:

  @My Kafkaesque Life:
  Pa ne se počutit napadenega. Po tvojem pisanju lahko sklepam samo to, saj si začel z napadom. Vseeno mi je kdo ali kaj si. Vseeno je kaj sem jaz ali kaj nisem. Moja spolna usmerjenost je moja stvar, tako kot tvoja. Moja leta so moja stvar, kot tvoja. Ne pusti se, resno.

  Vsak ima pravico izraziti svoje mnenje, neglede na svoja prepričanja.

  Se bom obesil samo na 5. cvetko. Prenizko ciljaš. Lobiji se ne izpostavljajo, sicer ne bi morali lobirati, a ne? :)

  Kar se tiče insinuacij, seveda so.. Ne predstavljam se kot nobena uradna oseba, lahko streljam po želji.

  Osebno sem pa za vse pravice vsem. Tako materam, penzionistom, kot isto- ali različnospolnim družinam. Matere so lahko samohranilke, naj te spomnem na referendum, ki je padel in zaradi katerega morajo it samostojne uspešne ženske na oplojevanje v tujino (večinoma niso homo)… Vseeno mi je kakšna je družina, dokler je sposobna vzgojiti vsaj povprečneža, ne drugačnega, ampak posebnega posameznika, ki se bo znal boriti v življenju najmanj tako dobro,kot so se starši.

  Še vedno pa sem mnenja, da je parada ponosa bullshit. Raje bi videl manifestacije, redne, srdite, aktivne…da se kaj premakne… ne pa mahanje z raznobarvnimi zastavami 1x leto češ “tudi mi smo tukaj”..pa vsako leto jih je manj.

 6. Ne počutim se napadenega in tudi tvojega mnenja ti ne odrekam. Kar pa ne pomeni, da ti ne smem dati replike oz. pokazati, da so tvoje izjave na zelo šibkih tleh. Nima veze, če si uradna oseba ali ne, insinuacije so slab argument za to, kar hočeš povedat. Se mi zdi, da še sam točno ne veš, zakaj si proti paradi ponosa.

  Praviš da je spolna usmerjenost zasebna stvar. Parada ponosa ne bi imela smisla, če bi geji in lezbijke bile zakonsko totalno enakopravni in družbeno sprejeti, tako pa niso. Veš, moja punca ni belka in kakšnih 50 let nazaj bi takšna veza bila velik problem. A danes ni več. Zakaj? Zaradi tistih, ki so v 60 protestirali za enake pravice žensk in ljudi druge barve kože. Podobno je z geji, ki so stigmatizirani in diskriminirani. A naj njih potisnemo na stran ali naj preobrazimo družbo? Po tvojem jih naj potisnemo vstran, na rob in naj bodo tiho. Jaz pa menim, da so ravno tiste družbe dobre, ki se preobrazijo, ki se spoprimejo tudi s težkimi izzivi. Pa naj bo to to za zdaj od mene. Ne bom več repliciral.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.