Danes je Bojan Požar objavil novico, da spletni portal Požareport.si prehaja na plačljivost novinarskih vsebin (vir). Podobno zgodbo je že pred časom uvedel Rupert Murdoch za The Financial Times, Wall Street Journal in The Times.

Ideja ni slaba, niti ni nova. Potrebna so jajca in zaupanje v to, da bo dovolj novic za katere bodo ljudje pripravljeni plačati! In predvsem bo potrebno počasi razumeti, da vse kar je na internetu res ni last vseh. Kljub temu, da se že dolgo poskušam boriti z mlini na veter, vse bolj ugotavljam, da je to vnaprej izgubljen boj, predvsem pa da je to vse skupaj nesmiselno. Namreč vsi večji medijski portali v Sloveniji objavljajo fotografije, ki jih definitivno niso kupili, videoposnetke, ki so jih našli na Youtubu in kopirajo novice en od drugega.


Zakaj bi plačeval novinarske/novičarske vsebine na internetu? Če bi imel zaradi tega korist, oz. bi mi to pomagalo pri poslovnih odločitvah, rade volje potegnem iz žepa telefon, ali kartico in nakažem znesek (primer FT in WSJ). Da bi plačeval za rumene vsebine, pa mi ne pride na pamet. In dvomim, da so ljudje toliko radovedni, da bi plačevali za članke, ki ne bodo ravno ekskluzivni, ampak bodo mešanica nekih insinuacij in nepreverjenih dejstev.
Da o tem, da bi plačeval za PR članke, ki jih naši “zvezdniki” pošiljajo na razna uredništva, niti ne razmišljam.

Če se bo s plačljivimi vsebinami spremenila, oz. izboljšala kvaliteta novinarskega dela in bomo končno brali preverjene stvari, za katere si bodo novinarji vzeli kaj več kot par minut časa, bom vesel, da se je končno nekaj začelo spreminjati. Ampak na žalost dvomim, da se bo to zgodilo.

Imam občutek, da so te plačljive vsebine nadomestilo za zmanjšane prihodke iz naslova internetnega oglaševanja, saj so se “budgeti” precej zmanjšali in imajo firme, ki to ponujajo precejšnje težave z zagotavljanjem sredstev. In naročnina definitivno ne bo prinesla toliko denarja, kot so ga do sedaj prinesle “pogodbe z državnimi oglaševalci”.

Suma sumarum. Tole bo zanimiv poskus spreminjati internetno krajino v Sloveniji, vendar se bojim, da se v Sloveniji niti ne dogajajo tako odmevne zadeve (razen primera Baričevič, ki je bil lepo pospravljen pod preprogo), da bi bili ljudje pripravljeni plačevati za takšne ekskluzivne novice. Na žalost imamo premalo “afer”, premalo “zvezd” in predvsem pri nas že vsi ljudje vse vedo!

Sicer pa srečno Bojan!