Danes je Bojan Požar objavil novico, da spletni portal Požareport.si prehaja na plačljivost novinarskih vsebin (vir). Podobno zgodbo je že pred časom uvedel Rupert Murdoch za The Financial Times, Wall Street Journal in The Times.

Ideja ni slaba, niti ni nova. Potrebna so jajca in zaupanje v to, da bo dovolj novic za katere bodo ljudje pripravljeni plačati! In predvsem bo potrebno počasi razumeti, da vse kar je na internetu res ni last vseh. Kljub temu, da se že dolgo poskušam boriti z mlini na veter, vse bolj ugotavljam, da je to vnaprej izgubljen boj, predvsem pa da je to vse skupaj nesmiselno. Namreč vsi večji medijski portali v Sloveniji objavljajo fotografije, ki jih definitivno niso kupili, videoposnetke, ki so jih našli na Youtubu in kopirajo novice en od drugega.


Zakaj bi plačeval novinarske/novičarske vsebine na internetu? Če bi imel zaradi tega korist, oz. bi mi to pomagalo pri poslovnih odločitvah, rade volje potegnem iz žepa telefon, ali kartico in nakažem znesek (primer FT in WSJ). Da bi plačeval za rumene vsebine, pa mi ne pride na pamet. In dvomim, da so ljudje toliko radovedni, da bi plačevali za članke, ki ne bodo ravno ekskluzivni, ampak bodo mešanica nekih insinuacij in nepreverjenih dejstev.
Da o tem, da bi plačeval za PR članke, ki jih naši “zvezdniki” pošiljajo na razna uredništva, niti ne razmišljam.

Če se bo s plačljivimi vsebinami spremenila, oz. izboljšala kvaliteta novinarskega dela in bomo končno brali preverjene stvari, za katere si bodo novinarji vzeli kaj več kot par minut časa, bom vesel, da se je končno nekaj začelo spreminjati. Ampak na žalost dvomim, da se bo to zgodilo.

Imam občutek, da so te plačljive vsebine nadomestilo za zmanjšane prihodke iz naslova internetnega oglaševanja, saj so se “budgeti” precej zmanjšali in imajo firme, ki to ponujajo precejšnje težave z zagotavljanjem sredstev. In naročnina definitivno ne bo prinesla toliko denarja, kot so ga do sedaj prinesle “pogodbe z državnimi oglaševalci”.

Suma sumarum. Tole bo zanimiv poskus spreminjati internetno krajino v Sloveniji, vendar se bojim, da se v Sloveniji niti ne dogajajo tako odmevne zadeve (razen primera Baričevič, ki je bil lepo pospravljen pod preprogo), da bi bili ljudje pripravljeni plačevati za takšne ekskluzivne novice. Na žalost imamo premalo “afer”, premalo “zvezd” in predvsem pri nas že vsi ljudje vse vedo!

Sicer pa srečno Bojan!

13 Responses to Plačljive novičarske/novinarske vsebine na internetu

 1. Mirko pravi:

  Spletni portal 24ur.com bo postal plačljiv. Jeseni naj bi začeli zaračunavati dostop do videovsebin, spomladi pa naj bi sledilo še plačevanje za dostop do novic.

  http://dne.enaa.com/E-svet/E-druzba/24ur.com-bo-postal-placljiv-Pozareport-je-ze.html

 2. (jm) pravi:

  Pozabil si na Finance, ki imajo plačljive članke že vrsto let in od mene so tko od uča, do sedaj dobile že kakšnih par 100 EUR.

  Požar? Čestitke za plačljivost sicer pa ne, hvala.

 3. had pravi:

  @jm: jeap.. finance so edine, ki spadajo v kategorijo ki bi jo plačal, če bi bil iz taksnega “foha”.. nisem jih pa omenjal zaradi preprostega razloga :) ker sem jih dva dni nazaj “skurcal” :)

 4. MihaJ pravi:

  Osebno bi plačeval edino za ŽIT (Življenje in tehnika), če bi se preselila na splet.

 5. (jm) pravi:

  Jaz ŽiT (Življenje in tehnika)plačujem kar lepo v papirju :-)))

 6. Mi je čisto vseeno, če bodo nekateri plačljivi, sam Had, upam, da ti ne boš začel računat. Če bo temu tako, pol pa “adijo internet” :P

 7. had pravi:

  loool.. jaz nimam kaj racunat :) se oglasov nimam :)

  :P

 8. dr. Onyx pravi:

  Sedaj bo Požar lahko spoznal, kaj pomeni Pogoreti. Saj ne misli resno, da bo kdo plačeval za rumene novice, ki jih je povsod polno, ali pač?

 9. podplat pravi:

  Finance imajo politiko plačevanja, če nisi njihov naročnik papirnate izdaje. Članki niti niso poceni. Nočejo pa samo plačevanja elektronske oblike, brez da pošiljajo papir.
  Požar ima danes že plačljiv članek o varnostniku iz Globala, ki se sprehaja po obali. Hm no ja, mene ne zanima ta novica toliko da bi jo plačal.

 10. daviD pravi:

  Najprej naj ponudijo kvalitetne novice in šele potem naj za te zaračunavajo. Dokler bo situacija takšna: http://dnevnik.si/tiskane_izdaje/objektiv/1042371104

  Jaz ne bom plačeval za vsebine, plačujem recimo The Economista, samo tam veš kaj dobiš za plačani denar.

 11. Tomaz pravi:

  Moje mnenje o plačevanju vsebin:

 12. Stanko pravi:

  24ur.com si “žal” ne more privoščiti zaklenjenih člankov, saj je po MOSS-ovi raziskavi njihova demografija uporabnikov bolj podobna učencem slabe srednje šole, ne pa polnoletnim osebkom, ki so toliko poslovno sposobni, da jim banke odobrijo uporabo kreditne kartice…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.